Det lille laget sender sjokkbølger gjennom landet. På de gigantiske tribunene er det tomt og det er hemmeligheten

Leder serien etter ti runder.

TOMT: Basaksehir leder i skrivende stund serien i Tyrkia, men tribunekampen vinner de neppe. Her er det Shakhtar Donetsk som gjester en nesten tom arena. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB Scanpix
TOMT: Basaksehir leder i skrivende stund serien i Tyrkia, men tribunekampen vinner de neppe. Her er det Shakhtar Donetsk som gjester en nesten tom arena. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I mange nasjonale ligaer er det snakk om at noen få lag dominerer i toppen av tabellen år etter år. Tyrkia er ikke noe unntak.

Vi må tilbake til 1984 for å finne et annet lag enn Besiktas, Fenerbahce eller Galatasaray som seriemestere, med unntaket Bursaspor i 2010 som bekrefter regelen.

Men i år er det et annet lag som ypper seg mot de store. Lille Basaksehir topper Süper Lig etter ti kamper, er ubeseiret og har allerede slått både Bursaspor, Fenerbahce og Galatasaray.

Tyrkisk fotball er kjent for sin elleville stemning på tribunene, men i Basaksehirs tilfelle stemmer det dårlig. Der er det ifølge ESPN nærmest klinisk dødt.

100 av 76 000

Laget spiller på Fatih Terim stadion som sto ferdig i 2014.

Arenaen har en kapasitet på 18 000 tilskuere, men så langt i år kan ikke klubben slå i bordet med mer enn omlag 2900 i snitt ifølge Worldfootball.net. En god andel av disse er da også bortesupportere. Dette til tross for den enorme sportslige suksessen.

Likevel er det verdt å nevne at det tidligere var enda mer armslag på klubbens hjemmekamper.

Inntil 2014 spilte laget nemlig på mektige Ataturk Stadion som har en kapasitet på hele 76 000. Det er ganske nøyaktig det samme som Old Trafford i Manchester.

Antallet tilskuere? Omlag 100.

Protest

Men selv om laget kanskje ikke har den største tilhengerskaren, er det en litt festlig historie som ligger bak de få som faktisk møter opp på kamp.

- Tilhengerne, som kaller seg «Boz Baykuslar» («Grå Ugler»), består først og fremst av universitetsstudenter som gjorde narr av tyrkisk fotball ved å støtte et lag uten fans eller historie, sier Arda Alan Isik til ESPN. Han er spaltist i avisa Daily Sabah.

Og nå kan det se ut som om det labre trykket fra tribunene faktisk kan være en av hovedårsakene til den sportslige suksessen. Nettopp fordi fansen ikke har krevet treneres avgang og umiddelbare resultater, har klubben kunnet implementere langsiktige planer.

Vil ikke snakke om gull

Lagets trener, Abdullah Avci, forteller til FFT Turkey at det har vært en gradvis prosess.

- For to år siden fokuserte vi på å forsvare oss som et lag. I fjor begynte vi å jobbe med angrepsspillet vårt, og denne sesongen har vi tatt lange steg når det kommer til de taktiske aspektene, sier han.

Men selv om laget har fått en eventyrlig start på sesongen, nekter Avci å vedgå at de er tittelutfordrere, og understreker at det ikke er noen som snakker om seriegull innad i klubben

Det samme gjorde Claudio Ranieri i Leicester i fjor. Vi vet alle hvordan det endte.

LANG PROSESS: - For to år siden fokuserte vi på å forsvare oss som et lag. I fjor begynte vi å jobbe med angrepsspillet vårt, og denne sesongen har vi tatt lange steg når det kommer til de taktiske aspektene, sie Abdullah Avci. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB Scanpix
LANG PROSESS: - For to år siden fokuserte vi på å forsvare oss som et lag. I fjor begynte vi å jobbe med angrepsspillet vårt, og denne sesongen har vi tatt lange steg når det kommer til de taktiske aspektene, sie Abdullah Avci. Foto: Berk Ozkan / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer