Det lukter mål

Nils Johan Semb ryddet plass til både Flo og Solskjær - og dermed er det fullkommen harmoni både i drømmeduoen og luksusproblematikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

TBILISI (Dagbladet): Men Dagbladet er skeptisk til om Sembs valg er like fullkomment rent sportslig. Motet og vyene hans skal uansett applauderes.

Det lukter scoringer av det laget Nils Johan Semb offentliggjorde i går kveld. Spørsmålet er om vinden blåser den veien landslagssjefen ønsker. Georgia må vinne for å ha et håp om EM-sluttspill, og kommer til å opptre deretter:

  • En forrykende utgangshastighet i jakta på en tidlig og forløsende scoring.

Norge har flotte erfaringer fra liknende kamper - både i Slovenia og Hellas. Men da har også Norges forsvarsblokk i utgangspunktet gitt et mer massivt inntrykk enn tilfellet er i kveld.

Reine spisser

Ikke noe vil være hyggeligere enn at Semb blir belønnet for sine lett vågale prioriteringer.

Etter alle forfallene kunne det virke som om jobben hans handlet mest om å finne nødløsninger. I stedet endte Semb opp med et lag som er både dristig, framtidsrettet og langt mer offensivt preget enn 4-5-1-formasjonen i utgangspunktet antyder.

  • Blant annet stiller Norge med tre spillere som er reine spisser i sine engelske klubber:

Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen.

De to sistnevnte for anledningen omskolert til midtbanespillere - med alle de defensive forpliktelsene det innebærer.

Spennende. Og dristig.

Forventning

Drillo ga snusfornuften et ansikt - og norsk landslagsfotball et eventyrlig løft. Og all videre tenkning - enten det har vært blant trenereliten eller journalistene - har naturlig nok vært sterkt preget av Drillos suksessfilosofi.

Derfor er det i en blanding av respekt og yr forventning at Dagbladet for første gang på 90-tallet etterlyser ørlite mer edruelighet fra en landslagssjef.

Forhåpentligvis helt ubegrunnet.

Spørsmålstegn

Semb er naturligvis opptatt av å forvalte arven etter Drillo, men framstår enda litt mer dynamisk og visjonær i forhold til å utvikle det norske landslaget.

Drillo ville aldri endt opp med den løsningen Semb offentliggjorde i går kveld. Ikke under den siste ukas omstendigheter.

Dagbladet hadde foretrukket litt færre rokeringer og litt mer edruelighet foran en vrien bortekamp med en nykomponert forsvarsfirer.

Blant annet setter vi spørsmålstegn ved den defensive skoleringen til høyresida i laget:

  • Back Alf-Inge Håland, flanke Ole Gunnar Solskjær og indreløper Steffen Iversen. To omskolerte spisser, og én som bare har spilt midtbane i Premier League de siste sesongene.

Ny dimensjon

Hver for seg er det enkelt å argumentere dem inn på laget. Spesielt Steffen Iversen i indreløperrollen kan gi landslaget en ny dimensjon. Men i samlet tropp på høyresida blir trioen en usikkerhetsfaktor.

Dagbladet hadde ønsket seg den samme midtbanefemmeren som imponerte borte mot Hellas, og som ville skapt en større defensiv trygghet fra start i kveld. Ikke minst på grunn av den nykomponerte forsvarsfireren som trenger den drahjelpen den kan få.

Banens beste

Sembs argumentasjon etter uttaket forteller mye om en gledelig utvikling på landslagsnivå:

  • Det er flere og sterkere kandidater enn noen gang - selv når Rekdal og tre fjerdedeler av den opprinnelige forsvarsrekka er borte.

Et godt eksempel:

Vrakinga av Roar Strand til fordel for Ole Gunnar Solskjær ble et spørsmål om guttas form. Det indikerer at Semb også har pådratt seg et luksusproblem ut over drømmeduoen Solskjær/Flo.

For Strand har - etter Dagbladets oppfatning - vært banens beste spiller i to av årets første tre kamper for Rosenborg. Han er definitivt i form.

Det samme håper vi Nils Johan Semb er seint i kveld. I går ante vi en viss urolighet - og med god grunn:

Han hadde offentliggjort et landslag preget av dristighet, eksperimentering og overflod av offensive kvaliteter. Ikke noe vil være artigere enn at han belønnes for motet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer