DET VAR EN GANG: Sir Alex Ferguson spiller fortsatt en viktig rolle i Manchester United og nå blir han gjenforent med en av spillerne han satt høyere enn de fleste. Det lukter Ferguson alle veier av Ole Gunnar Solskjærs sensasjonelle managerjobb i verdens største fotballklubb. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
DET VAR EN GANG: Sir Alex Ferguson spiller fortsatt en viktig rolle i Manchester United og nå blir han gjenforent med en av spillerne han satt høyere enn de fleste. Det lukter Ferguson alle veier av Ole Gunnar Solskjærs sensasjonelle managerjobb i verdens største fotballklubb. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

Ole Gunnar Solskjær ny manager i Manchester United

Det lukter Sir Alex Ferguson alle veier av Solskjær-drømmen som nå går i oppfyllelse

Ole Gunnar Solskjærs vikarierende managerjobb i Manchester United er et lyn fra klar himmel. Det er ikke til å tro, men det er til å forstå.

INGEN TENKTE PÅ Ole Gunnar Solskjær da José Mourinho fikk sparken tirsdag morgen. Da navnet hans dukket opp noen timer seinere var det mest som om noen prøvde å ha det moro med oss. Men etter å ha tenkt på det, prøvd å analysere situasjonen og Manchester Uniteds tilstand, ble det plutselig til å forstå.

Ryan Giggs hadde jo jobben i fire kamper våren 2014.

Hvorfor kan ikke da Ole Gunnar Solskjær ha den en halv sesong når Michael Carrick var alternativet alle snakket om?

OLE GUNNAR SOLSKJÆRS vikarierende managerjobb i Manchester United handler ikke om hva han har gjort som trener siden han forlot klubbens reservelag og vendte hjem til Molde og Norge i 2011. To tippeligagull, en kongepokal og åtte frustrerende og ganske mislykkede måneder i Cardiff – en erfaring som endte med nedrykk og avskjed – sparker ikke inn dører på dette nivået.

I Premier League er det synonymt med ingenting.

I Manchester United, verdens største fotballklubb, enda mindre enn det.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR derimot, mannen og mennesket, er synonymt med alt Manchester United står for. Ole Gunnar Solskjær er Manchester United. Han har vært det siden han kom dit for 22 år siden. Og for det blir han nå belønnet med enda en mulighet til å skinne i klubben som gjorde ham til den fotballspilleren han ble, og den legenden han er.

Jeg ser ikke bort ifra at Sir Alex Ferguson har påvirket prosessen.

Jeg er faktisk rimelig sikker på at Sir Alex Ferguson er mannen som anbefalte Manchester United å gi Ole Gunnar Solskjær sjansen.

FOR DET ER det dette handler om. Et stort trofast hjerte og ett hundre prosent blind lojalitet. Den ultimate forståelsen av hva Manchester United er som fotballklubb og institusjon. Alt det Ole Gunnar Solskjær levde, sto for og projiserte gjennom sine 15 år i klubben. For det er ikke en som tar plass og står i veien Manchester United trenger når de skal rydde opp, samle og konsolidere klubben i kjølvannet av det siste havariet.

De trenger en vennlig sjel.

De trenger en alle kan samles om.

De trenger en som aldri en gang ville tenkt tanken, uansett, om å sette seg selv eller sin egen agenda foran klubben.

De trenger en legende.

OLE GUNNAR SOLSKJÆRS troskap til Sir Alex Ferguson og Manchester United ble sverget da han valgte United-benken foran Tottenham i 1998. Det spilte ingen rolle om sjefen ikke kunne garantere ham spilletid. Solskjær mente benken på Old Trafford var bedre enn startelleveren på White Hart Lane. Og så kom Champions League-finalen mot Bayern München på Camp Nou i 1999, seiersmålet på overtid, det som ikke bare sikret CL-trofeet, men som gjorde 1998/1999-sesongen til den største i Manchester Uniteds historie.

Scoringa som toppet sesongens ti siste dager med The Treble.

Scoringa som gjorde Ole Gunnar Solskjær til 20LEGEND.

MANCHESTER UNITED HAR ansatt et menneske som skal ivareta managerrollen mens klubben i det skjulte vil prøve å overbevise Zinédine Zidane om at Old Trafford er et godt sted å være. De har ikke gjort som fotballklubber flest ville tenkt når det brenner slik det gjør nå, ansatt en manager de håper også kan være et menneske. For sesongen er ødelagt den, selv om det alltid vil være håp i en utartet FA-cup og en åttedelsfinale i Champions League.

Og så har jo Solskjær tryllet før.

I Champions League.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

I TILLEGG HAR Ole Gunnar Solskjær trent Paul Pogba. Han kjenner Manchester Uniteds dyreste spiller og største stjerne. Han har til og med sagt at det klokeste Mourinho kunne gjøre var å bygge laget rundt franskmannen. Vel, nå har han sjansen til å iverksette planen selv, en av grunnene til Mourinhos sjokkexit var jo trolig Uniteds frykt for å miste Pogba i januar.

Det skjer ikke nå.

Når Manchester United møter Cardiff lørdag kveld klokka 18.30 spiller Paul Pogba fra start for Ole Gunnar Solskjær og Manchester United.

MOLDE HAR VÆRT en viktig del av det siste døgnets forhandlinger. De har vært meget rause selv om dette var en mulighet ingen kunne stoppe. Selv ikke hundre middager hjemme hos Kjell Inge Røkke på Konglungen ville klart det. For dette er drømmen som er blitt virkelighet, den ultimate utfordringen i Ole Gunnar Solskjærs liv og karriere.

Molde ser det.

Og blir rikelig kompensert for å leve godt med det.