Det lukter svidd, Støre

Tatt i løgn? Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV-PROGRAMMET Brennpunkt har forlengst gjort Tromsøs drømmer om å få arrangere OL til en utopi, men nå er det større overraskelser på gang:• Norges mest populære statsråd kan være tatt i en sort løgn.

Dårlig hukommelse, passende misforståelser og en dose hvite løgner hører kanskje en vellykket politiker til, men usannheter av det sorte slaget klebrer seg til ryktet.

Det skal Jonas Gahr Støre vurdere nøye når han manøvrer seg videre gjennom meldingsboksen på mobiltelefonen sin i jakt på sms-er han sendte eller ikke skulle ha sendt.

I GÅR fortalte NRKs Brennpunkt om en han ikke skulle ha sendt:

«Du vil se signaler fra andre hold etter hvert. God helg. Heia Tromsø», lød sms-en fra Gahr Støre, ifølge NRKs ukjente kilde sentralt plassert i Tromsøs OL-ledelse.

Det er tilsynelatende en uskyldig tekst; sendt av en utenriksminister som mer enn ofte har fortalt de rette personene om de politiske fordelene for Nord-regionen ved å la Tromsø søke OL i 2 018. Jeg har selv så vidt reist med Jonas Gahr Støre nordover før han kom i posisjon og sett på nært hold hvor flink han er til å bygge personlige forhold både til vanlige folk og landsdelens viktigste politikere. Slik er det bare gode ting å si om statsrådens ekte engasjement for landsdelen.

Problemet er imidlertid at Gahr Støre i selve OL-saken påla seg selv munnkurv. Han skulle ikke mene noe offentlig om Tromsøs kandidatur.

ETTERPÅ er det lett å mene at det var en meningsløs selvjustis. Etter at Senterparti-leder Åslaug Haga lenge før styret i Norges Idrettsforbund hadde valgt søkerby, forsikret via Dagsrevyen at bare Tromsø hadde noen sjanse hos denne regjeringen, var de beste politiske kortene fordelt.

UTEN TVIL: Tvilen var borte da Gahr Støre ble intervjuet på NRK Kveldsnytt rett etter gårsdagens Brennpunkt-program. Der var han tilbake til den gamle forklaringen om at han aldri hadde sendt noen sms til Bjørge Stensbøl. Foto: SCANPIX
UTEN TVIL: Tvilen var borte da Gahr Støre ble intervjuet på NRK Kveldsnytt rett etter gårsdagens Brennpunkt-program. Der var han tilbake til den gamle forklaringen om at han aldri hadde sendt noen sms til Bjørge Stensbøl. Foto: SCANPIX Vis mer

Likevel fortsatte Gahr Støre å benekte at han hadde vært med å dele dem ut. Seinest for to måneder siden avviste han kategorisk å ha sendt en sms med ganske lik tekst til daværende OL-sjef Bjørge Stensbøl etter at VGs sportskommentator Truls Dæhli i januar 2007 gikk inn for Tromsø som norsk søkerby:

«Fantastisk artikkel i VG i dag! Det vil sive mer støtte til dere etter hvert... Stå på og lykke til! Jonas.»

Stensbøl videresendte denne sms-en nettopp til Truls Dæhli, som så - etter at VGs journalistiske integritet var blitt angrepet i sist vinters Brennpunkt-program «Spillet om et OL» - publiserte tekstmeldingen i avisa si. Samtidig nektet altså utenriksministeren for at han hadde sendt noen sms til Bjørge Stensbøl.

DEN FØRSTE benektelsen fra Gahr Støre til VG var av den dårlige sorten. Han begynte å forklare hvorfor det ikke kunne være han som hadde sendt denne sms-en til Stensbøl. Han kjente ikke Stensbøl personlig, manglet visstnok OL-sjefens nummer og teksten i meldingen var ikke hans måte å ordlegge seg på.

Det eneste han glemte i den omfattende fortellingen om sin egen uskyld, var at sannheten ofte ikke trenger noen forklaring.

Hvis den er sann, da.

AKKURAT DET er det vrient å tro etter at gårsdagens andre Brennpunkt-program om hvorfor Tromsø vant kampen om å få søke om vinterlekene 2018, avslørte at Åslaug Hagas OL-utspill 16. januar 2007 hadde vært drøftet i felles regjeringslunsj bare en uke i forkant.

For åpent kamera ble Hagas hvite løgn om at dette var et sololøp kledd av ved hjelp av hennes tidligere TV-forklaringer. Det var et usedvanlig pinlig øyeblikk for Haga, men tatt i betraktning hennes vante omtrentlige forhold til politiske sannheter, var det tross alt bare et øyeblikk.

Det lukter svidd, Støre

Da gjelder det noe mer for Jonas Gahr Støre.

BLANT FOLK flest har han ikke rykte på seg for å lyve. Det er det som er betegnelsen som sitter igjen nå som det politiske spillet i forkant av Tromsø-seieren rakner.

Nettopp det begynner utenriksministeren å skjønne siden han etter å ha sett programmet sendte en e-post til Brennpunkt-redaksjonen med et forbehold om at han ikke husket alle sms-ene han hadde sendt.

Det er når slike bortforklaringer fortsetter, at tampen virkelig brenner.

SELVSAGT HUSKER regjeringens skarpeste hjerne om han har sendt en personlig sms til en OL-sjef han visstnok ikke kjente så godt. Det ville vært en spesiell sms, og det var i en svært spesiell sak.

Derfor var tvilen borte da Gahr Støre ble intervjuet på NRK Kveldsnytt rett etter gårsdagens Brennpunkt-program. Der var han tilbake til den gamle forklaringen om at han aldri hadde sendt noen sms til Bjørge Stensbøl.

Da gjenstår det bare et spørsmål:• Hvorfor skal vi tro at den regjeringen som dekket sannheten om sitt eget skjulte spill for å få OL til Tromsø, holder seg med en utenriksminister som snakker sant i den samme saken?

For Jonas Gahr Støre krever det spørsmålet et personlig svar. Nå er ikke lenger tampen brenner noen lek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer