Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug syk før NM-sprinten

- Det lyser et kraftig rødt lys for Petter nå

Northugs trener innser at OL-toget er i ferd med å gå.

HAR ÉN SPRINTSJANSE IGJEN: Petter Northug er syk og går ikke NM-sprinten. OL-sjansene hans begynner å bli få og små.
Foto: Frilans / NTB Scanpix
HAR ÉN SPRINTSJANSE IGJEN: Petter Northug er syk og går ikke NM-sprinten. OL-sjansene hans begynner å bli få og små. Foto: Frilans / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landslagssjef Vidar Løfshus ga Petter Northug fire matchballer for å komme seg til OL i Pyeongchang.

Den første av dem, NM-sprinten på Gåsbu i morgen, forsvinner nå i sykdom. Dermed spøker det også for matchball nummer to, lørdagens tremil i NM.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer

- Det er et kraftig slag i sida for ham. Han våkna mandag og var tett og hostet. Han er småforkjøla og i hvert fall ikke klar til å gå skirenn, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, til Dagbladet.

Håper på lørdag

Northug har et lite håp om å klare å gå tremila i NM lørdag, men det betinger at han både blir frisk og får seg minst én treningsdag før rennet.

I praksis betyr det at han må bli helt frisk i løpet av dagen i dag.

- Det hørtes ut som om han var bedre i går kveld, men det blir bare spekulasjoner. Det er en kjensgjerning at vi ikke er superoptimistiske per i dag, sier Kveen til Dagbladet.

Northug har blitt syk på verst tenkelige tidspunkt denne sesongen. Ser vi bort fra sommerforkjølelsen hans under Blink-festivalen, har Northug meldt sykdomsforfall til den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen og morgendagens NM-sprint.

Må prestere i Planica

Innimellom de to forfallene har han slitt med å få kroppen til å fungere.

Nå står han i praksis igjen med bare to av de fire matchballene Løfshus ga ham søndag. Sprinten i Planica lørdag blir direkte avgjørende for om Petter Northug kommer seg til OL eller ikke.

Søndagens femtenkilometer klassisk blir ikke det.

- Han er avhengig av å prestere på høyeste nivå i Planica for å komme seg til OL, sier Kveen til Dagbladet.

- Må han på pallen, slik du ser det?

- Det spørs litt hvordan de andre norske gjør det. Norge har jo tradisjon for å prestere bra i klassisk sprint, så han må nok helt opp i ringene der om han skal ha noen sjanse. Det er det som blir hans mulighet nå.

Lyser rødt

Først og fremst er det Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli og Emil Iversen som er Northugs rivaler til de tre siste sprintplassene i OL.

Johannes Høsflot Klæbo er allerede klar for distansen, og alle de fire ovennevnte har prestert i løpet av sesongen.

Kveen innrømmer at det ser meget stygt ut for Northugs OL-sjanser etter dagens forfall.

- Det lyser et kraftig rødt lys for Petter nå, og det skjønner han også. Det er fortsatt ikke helt rødt, men det oransje lyset har et ganske kraftig rødskjær, sier Kveen.

- Hvordan tar han det selv?

- Han tar det med fatning. Petter er så rutinert og har deltatt i utallige mesterskap, så han vet hva dette dreier seg om. Det er ingenting Petter vil mer enn å være frisk og rask og konkurrere på toppnivå.

Landslagssjef Vidar Løfshus holder fortsatt OL-døra åpen for Northug, men sier samtidig at Planica-sjansene han allerede har fått klarsignal til å gå, blir ekstremt viktige.

- Selvsagt blir veien til OL mer kronglete for Petter nå. Jeg håper han stiller til helga. Planica blir nøkkelen. Han må ha en topplassering samt at han må slå nordmenn med gode resultater i Slovenia, skriver Løfshus i en sms til Dagbladet.

Rennene i Planica går 20. og 21. januar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!