- Det må bli Frankrike

AMSTERDAM (Dagbladet): 3. juni vant Norge 1- 0 over Italia på Ullevaal - helt fortjent. I kveld spiller taperne EM-finale. Og grunnen er som Nils Johan Semb korrekt påpekte da jeg traff ham i Amsterdam i går kveld: - Ferdigheter. Italia har mye bedre fotballspillere enn oss.

Men Nils Johan Semb er ikke tilbake i EM-land for å snakke om Norge. Sjøl om han sier at han nok aldri helt kommer til å bli ferdig med sekunddramaet i Arnhem er han over det verste raset. Og derfor gjør det ikke lenger så vondt for sommerens mest skuffede nordmann.

Bare idioter graver seg ned i sin egen elendighet.

- Før EM tippet jeg Frankrike, Nederland og Spania som de tre beste lagene, sier Nils Johan Semb. - Jeg står fortsatt på at de to første også er de to beste. Og derfor håper og tror jeg at Frankrike vinner i kveld.

- Fordi de spiller den beste fotballen.

Den siste setningen er oppsiktsvekkende - liker ikke Nils Johan Semb den fotballen han sjøl står for? Italia spiller jo som Norge - spillestilmessig er lagene som to dråper vann. Men det er når du deler opp kollektivene i 22 enheter med hoder og bein, at Italia blir høyoktan og vi diesel.

Det er like synd som det er sant.

En stor profet

- Før EM sa jeg også at hvis det var et lag som kunne true de tre jeg har nevnt, så er det Italia, fortsetter profet Semb. - Det skyldes at de har alle spillerne sine i Serie A - verdens beste liga. Og så vet de også hvordan de kan og skal vinne fotballkamper på dette nivået.

- Akkurat på det området er nok italienerne best i verden.

Bakholdsfotball kaller jeg det, og ser for meg et nytt tjuveri på Feyenoord Stadion i kveld. Makan til det som utspant seg i Amsterdam ArenA torsdag kveld.

- Det kan skje, sier Nils Johan Semb. - For er det et lag som kan slå Frankrike, så er det Italia. Og det jeg er litt redd for - hvis jeg kan si det sånn - er at Frankrike er på vei nedover.

- De har ikke vært like gode i kvartfinalen og semifinalen som de var i gruppespillet - de klarer ikke å skape like mange målsjanser.

Nils Johan Semb har summert og analysert litt av det han har opplevd og sett, og kommet til følgende konklusjoner:

  • Zinedine Zidane er fortsatt den beste fotballspilleren.
  • Portugal er den største overraskelsen.
  • Frankrike er det beste laget.

Men:

  • Nederland spiller den morsomste fotballen.

Fordi - i tur og orden:

- Zidane har det lille ekstra - han kan skape noe dønn aleine akkurat som Luis Figo. For meg er disse gutta klassespillere vi ikke er i nærheten av å ha.

- Portugal overrasket meg fordi de var angrepsvillige. Gjennombruddshissighet sammen med eminent teknikk - det er jo det vi alle ønsker.

- Frankrike har jevnt over de beste spillerne i tillegg til Zidane som er toppen. De er verdensmestere, har erfaring og vet hva som skal til.

- Nederland spiller jo den fotballen du blir glad i. Se på Edgar Davids - han har alt - både teknikk, fysikk og stor fart. Og derfor var jeg veldig skuffet på Nederlands vegne da de ikke klarte det mot Italia. Men det begynte å ane meg da jeg så kroppsspråket deres - sjøl om det er jævlig uflaks å brenne to straffespark, da.

Skoen trykker - hardt

Men en norsk landslagstrener sjølsagt si litt om Norge også. Hvilket han gjør

- Vårt problem er at vi må ha fullklaff hver gang for å se bra ut - det er der skoen trykker. Vi vil ikke se ut som vi gjør, men vi har ikke ferdigheter til å kunne likne på Portugal eller Nederland.

- Og vi skal diskutere spillestilen og prøve nye elementer. Og til slutt en liten norsk trenerselvfølgelighet som like selvfølgelig vil skape irritasjon hos alle motstanderne av Drillo-skolen:

- Hadde vi møtt Italia i dag, kunne vi slått dem igjen, sier Semb.

VIKTIGE MENN: Zinedine Zidane og Fabien Barthez blir Frankrikes viktigste spillere i kveldens finale.
I STORFORM: Paolo Maldini og co. var i storform i går.