- SLUDDER: Talentspeider Terje Liverød mener opsjonsbeløpet på fire millioner for Herman Stengel er ikke rimer med de fremtidige avtalte salgssummene. Foto: Arnt E. Folvik
- SLUDDER: Talentspeider Terje Liverød mener opsjonsbeløpet på fire millioner for Herman Stengel er ikke rimer med de fremtidige avtalte salgssummene. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

- Det må være bortimot verdensrekord i fotballopsjon

Terje Liverød mener Stabæk-avtalen er «sludder».

(Dagbladet): Talentspeider Terje Liverød mener prisen Vålerenga har betalt Stabæk for kjøpsopsjon på 16-åringen Herman Stengel - 4 millioner kroner - må være «bortimot verdensrekord i fotballopsjon».

I påtalenemndas innstilling til doms- og sanksjonsutvalget i NFF, kom det fram flere detaljer rundt opsjonsavtalen.

Den innebærer blant annet at Vålerenga kan kjøpe Stengel for 12,5 millioner innen 1. september 2012, eller 15 millioner innen 1. september 2014. Begge beløpene kommer på toppen av de fire millionene som allerede er betalt.

Nemnda brukte det som indikasjon på at opsjonsavtalen var tvilsom - at Stengel må være verdt mer enn 19 millioner innen 2014 for at avtalen skal være lønnsom for Vålerenga.

Liverød er enig i det, men mener selve opsjonsbeløpet i seg selv viser at «opsjonen som er betalt er fiktiv».

- Man betaler nemlig ikke 33 prosent for en opsjon for en spiller som per tiden er nærmest verdiløs. Man betaler en begrenset risikopremie som skal stå i forhold til usikkerheten (risikoen). For et mulig beløp på 12,5 millioner kroner innen ett år, for en spiller som i dag nesten er verdiløs, bør et opsjonsbeløp tilsvare rundt 5 prosent maks. Man betaler ikke 4 millioner i opsjon for 12,5, det er ingen som gjør det. Det må bortimot være verdensrekord i fotballopsjon, skriver Liverød i en e-post til Dagbladet.

Som eksempel trekker han frem en tilsvarende avtale han selv har vært med på å inngå.

- Jeg har forhandlet og inngått lignende opsjoner for Schalke i Tyskland, med en spiller på samme alder. Til sammenligning utgjorde den opsjonen 100 000 euro for et eventuelt kjøp på 1,5 millioner euro. Med andre ord drøye 6 prosent av et eventuelt kjøpsbeløp, forteller Liverød.