UUNGÅELIG: Bråket i den franske troppen ville før eller senere kommet til overflaten, mener Nicolas Anelka. Her er spissen på flyplassen i London etter hjemsendelsen fra VM. Foto: Frantzesco Kangaris / AFP.
UUNGÅELIG: Bråket i den franske troppen ville før eller senere kommet til overflaten, mener Nicolas Anelka. Her er spissen på flyplassen i London etter hjemsendelsen fra VM. Foto: Frantzesco Kangaris / AFP.Vis mer

- Det måtte eksplodere

Anelka snakker ut etter VM-skandalen.

|||(Dagbladet): Nicolas Anelka ble katalysatoren som fikk den franske spillertroppen til å eksplodere i spillerstreik, skandaler og senere en flau exit fra VM i Sør-Afrika.

Chelsea ga Anelka munnkurv inntil VM var ferdig.

Nå er taleforbudet over.

I et eksklusivt intervju med avisen France Soir hevder Chelsea-spissen at konfliktene i spillertroppen før eller senere ville eskalert til det nivået det gjorde.

- Hvis det ikke var jeg som utløste det, ville det skjedd via noen andre. Det måtte eksplodere, sier Anelka.

- Alle var enige
Det var 19. juni den franske avisen L'Equipe slo opp Anelkas utskjelling av Frankrike-trener Raymond Domenech.

Spissen ble hjemsendt, og neste dag streiket de franske spillerne i solidaritet.

FEI FOR EGEN DØR: Er beskjeden fra Nicolas Anelka til Bixente Lizarazu. Foto: Bertrand Guay / AFP.
FEI FOR EGEN DØR: Er beskjeden fra Nicolas Anelka til Bixente Lizarazu. Foto: Bertrand Guay / AFP. Vis mer

31-åringen hevder spillerboikotten ble gjennomført enstemmig.

- Alle var enige i det som skjedde. Hvis det var spillere som heller ville trene, burde de stå opp og si det nå. Jeg er hundre prosent sikker på at ingen vil gjøre det, sier han.

Ut mot Lizazaru
Flere franske spillerlegender, blant annet Lillan Thuram, snakket om Frankrikes VM-innsats i nedsettende ordelag.

Også Bixente Lizarazu, tidligere landslagsback, nå sportskommentator i blant annet L'Equipe, var sterkt kritisk til spillernes oppførsel.

Anelka fnyser av kritikken.

- Lizarazu, hvem er det? spør Anelka, og mener backen, som fikk 97 landskamper for «Les Bleus» heller bør konsentrere seg om egne karrierefeil.

- Har han glemt VM i 2002? Selv om Frankrike hadde de beste spissene i VM gikk de ut av gruppespillet uten å score. Jeg var aldri på laget, men jeg kommentere aldri innsatsen deres.

Anelka viser også til en episode i 1999, da Lizarazu kom i håndgemeng med daværende Bayern München-kaptein Lothar Matthäus.

- Han burde slutte å snakke om respekt. Alle husker slaget han tildelte kapteinen sin i Bayern München under trening. Scenen ble jo filmen av en fan, sier Anelka.

Roser Toulalans mot
I intervjuet hyller Anelka også Jeremy Toulalan.

ENIGE: Ingen av spillerne var mot boikotten, hevder Anelka og Toulalan. Foto: Franck Fife / AFP.
ENIGE: Ingen av spillerne var mot boikotten, hevder Anelka og Toulalan. Foto: Franck Fife / AFP. Vis mer

Lyon-spilleren sto offentlig frem og sa at hele Frankrikes landslag sto bak streiken.

- Det trengs mot og mental styrke for å gjøre det Jeremy gjorde. Jeg er stolt av å ha spilt med ham og landslaget til Frankrike, sier Anelka.

Toulalan sa i tillegg at han ikke forsto hva som fikk laget til å gjøre det de gjorde.

- Jeg går gjennom et mareritt, og lurer fortsatt på hvordan vi greide å gjøre slike ting. Det er en flekk på karriereren min, og det vil bli vanskelig å renvaske seg fra det, sier Toulalan ifølge Daily Telegraph.

HÅNDGEMENG: Patrice Evra og fysisk trener Robert Duverne måtte skilles av Raymond Domenech på treningsfeltet. Foto: Franck Fife / AFP.
HÅNDGEMENG: Patrice Evra og fysisk trener Robert Duverne måtte skilles av Raymond Domenech på treningsfeltet. Foto: Franck Fife / AFP. Vis mer