Komplett kaos da Verstappen ble utropt til verdensmester:

- Det mest absurde jeg har sett

- Selv teamene skjønner ikke hva som skjer.

VERDENSMESTER: Max Verstappen. Foto: NTB Scanpix
VERDENSMESTER: Max Verstappen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det oppsto full forvirring og bisarre scener etter Max Verstappens seier i Japan søndag, på en høydramatisk konkurransedag fra start til slutt.

I sendingen på Viasat ble det meldt at det likevel ikke holdt til å avgjøre kampen om VM-tittelen.

Likevel ble han tidlig utropt som vinner på stadion og av TV-produksjonen, hvorpå Verstappen ble hyllet som verdensmester på arenaen og i seiersintervjuet.

Det skapte fullt kaos, all den tid konsensusen i utregningene til de fleste Formel 1-journalister indikerte at det ikke holdt til VM-tittelen allerede i dag.

- Det var stor forvirring rett etter målgangen da det internasjonale bilsportsforbundet utnevne Verstappen som vinner. Det var komplett uforståelig for alle på banen og alle mediefolk. Alle trodde han manglet ett poeng for å bli verdensmester, sier Viaplay-kommentator Henning Isdal til Dagbladet.

Flere eksperter og troverdige nettsteder konkluderte med at Verstappen manglet ett poeng for å ha dra i land VM-seieren i dag, med argumentasjon om at det ikke ble kjørt nok runder under den regn-avbrutte runden i Japan til å dele ut fulle poeng.

- Absurd

Til og med Red Bull-sjef Christian Horner benektet VM-tittelen var i boks.

- Det er det mest absurde jeg har sett, utbrøt Viasat-kommentarene på direkten og la til:

- Det er fullstendig kaos!

Seinere kom imidlertid bekreftelsen etter flere dramatiske og kaotiske minutter: Max Verstappen er offisielt verdensmester.

FEIRET VM-TITTELEN: Max Verstappen. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko
FEIRET VM-TITTELEN: Max Verstappen. Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko Vis mer

- Det er bare FIA som skjønner FIA sin regelbok. Selv teamene skjønner ikke hva som skjer, sier ekspert Thomas Schie i Viasats studiosending.

- Dette har vært komplett forvirrende for så å si samtlige i Formel 1-sirkuset, supplerer kommentator Atle Gulbrandsen.

Kaos

Forvirrende var det også i teamledelsen.

- Vi trodde ikke vi hadde avgjort det, men at vi manglet ett poeng, sa Red Bulls tekniske sjef Adrian Newey i kaoset.

Mye regn gjorde forholdene svært vanskelige under årets 18. Formel 1-runde. Allerede etter én runde måtte sikkerhetsbilen på banen og etter hvert ble løpet også rødflagget.

Da hadde Ferrari-stjernen Carlos Sainz vannplanet av banen og ødelagt bilen. Flere andre førere, blant dem Sebastian Vettel, hadde også fått store problemer på det våte underlaget.

Etter en pause på rundt 45 minutter håpet man å starte løpet på ny bak sikkerhetsbilen, men heller ikke det lot seg gjøre. Da hadde regnet tatt seg kraftig opp på ny. Først etter mer enn to timers pause ble løpet gjenopptatt.

Da forsvarte Max Verstappen startsporet sitt og vant løpet. Ferraris Charles Leclerc fulgte på annenplass, mens Red Bull-fører Sergio Pérez ble nummer tre.

I harnisk: - Uakseptabelt

Formel 1-fører Sergio Pérez reagerer med skrekk og vantro på dramaet som utspilte seg i Japan tidligere i dag.

Det var franske Pierre Gasly som i høy fart i en sving møtte en bergingsbil på Suzuku-banen i Japan.

De to kjøretøyene kunne i verste fall ha frontkollidert - og etterspillet av nestenulykken er i full gang.

- Hvordan kan vi gjøre det klart at vi aldri vil se en kranbil på banen igjen? Vi mistet Jules på grunn av den feilen. Det som skjedde i dag, er totalt uakseptabelt! Jeg håper dette er siste gang jeg ser en kranbil i banen igjen, skriver han på Twitter.

Hendelsen vekker spesielt sterke følelser i lys av forhistorien på denne Suzuku-banen i Japan: I 2014 inntraff en svært stygg ulykke da Jules Bianchi kolliderte med nettopp et redningskjøretøy. Franskmannen ble påført store hodeskader, havnet i koma og døde ni måneder seinere.

Det er derfor Perez reagerer så sterkt i sin melding.

Det samme gjør Jules Bianchis far, Philippe.

- Ingen respekt for førerens liv. Ingen respekt for minnet til Jules, skriver han på Twitter.

- En stor skandale

Formel 1-fører Pierre Gasly var rasende etter episoden. Sterke reaksjoner kom også raskt fra andre hold.

- Det er en stor skandale, og det er hvorfor Gasly er så irritert. Det er lite som skal til i disse løpene for at han vannplaner og mister kontrollen. Da skal han ikke møte en lastebil på den måten, sa Viasat-ekspert Thomas Schie umiddelbart i kanalens studiosending.

Etter hvert viste det seg at det røde flagget hadde kommet før Gasly møtte bergingsbilen.

- Det gjør at denne situasjonen ser litt annerledes ut. Gasly skulle fått beskjed om at det var rødt flagg, og han skulle ikke kjørt så fort da han møtte denne bilen, sa kommentator Atle Gulbrandsen.

- Det er nok en viss skylddeling her ute, men resultatet av en eventuell påkjøring ville vært dert samme.

I en uttalelse påpeker det internasjonale bilsportforbundet (FIA) at Gasly hadde kjørt for fort i den aktuelle passasjen, gitt at det røde flagget hadde kommet. FIA går langt i å gi Gasly ansvaret.

Franskmannen må møte hos dommerne etter løpet for å diskutere episoden. AlphaTauri-føreren skal ha kjørt i mer enn 250 km/t under rødt flagg.

Samtidig ble det fra flere hold anført at det ikke var nødvendig å sende bergingsbilen på banen på et så tidlig tidspunkt - og mens det fortsatt var biler på banen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer