FIKK BANK AV KYPROS: I september i fjor tapte Norges U21-landslag 1-3 hjemme mot Kypros. Kjetil Rekdal så kampen fra tribunen, og som gjest i TV 2s Fotballkveld i går kveld tegnet han et dystert bilde av måten de aldersbestemte landslagene spiller på. - Vi har gode nok spillere, men får de lov? sa Rekdal.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
FIKK BANK AV KYPROS: I september i fjor tapte Norges U21-landslag 1-3 hjemme mot Kypros. Kjetil Rekdal så kampen fra tribunen, og som gjest i TV 2s Fotballkveld i går kveld tegnet han et dystert bilde av måten de aldersbestemte landslagene spiller på. - Vi har gode nok spillere, men får de lov? sa Rekdal. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

- Det mest skandaløse jeg har sett av et norsk U-landslag

Kjetil Rekdal hevder talentene nektes å bruke ferdighetene sine. - Forbanna pisspreik, svarer U21-trener.

(Dagbladet): - Hvis Sveits kan, kan Norge også, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb på Fotballkveld i går.

Han siktet blant annet til at de sveitsiske U 21-gutta spilte seg helt fram til finalen i EM-sluttspillet i Danmark, som Spania vant uten problemer i går.

De norske U 21-gutta var på sin side ikke i nærheten av å kvalifisere seg, og under gårsdagens Fotballkveld uttrykte AaFK-trener Kjetil Rekdal bekymring for tilstanden til de aldersbestemte landslagene til Norge. Men det var ikke nivået på spillerne og manglende individuelle ferdigheter som bekymret ham mest - snarere den destruktive tankegangen han mener gjennomsyrer tankegangen til dem som skal utvikle morgendagens landslagshelter.

- Jeg hører U-landslagsspillerne får beskjed om at det skal spilles over midtbanen, hevdet Rekdal.

- Verste landskampen av et norsk lag
Han trakk fram en U21-kamp på Color Line Stadion fra september i fjor, der Norge tapte 1-3 mot Kypros, som et skrekkeksempel på feighet og lite utviklende fotball.

- Vi har gode nok spillere, men får de lov? Jeg så Norge - Kypros i Ålesund, og det må være den verste landskampen i historien av et norsk lag. Jeg vet ikke om Kypros en gang hadde vært på kunstgress før, men vi lå bakpå fra første minutt og helt til det var spilt 80 minutter. Da, på stillingen 0-3, begynte vi å angripe. Det er det mest skandaløse jeg har sett av et norsk U-landslag noen gang. Tanken er feil. Vi må begynne å slippe opp, og spille ballen på folk vi også i Norge. Fra U-landslag og nedover. De lagene spiller nå mer «drillosk» enn Drillo gjorde på det mest ekstreme selv, sa Rekdal.

Tor Ole Skullerud - som for øvrig er ansatt som ekspertkommentator i TV 2 - var U 21-trener i den aktuelle kampen mot Kypros. Og selv om han ikke legger skjul på at 1-3-tapet var pinlig, reagerer han sterkt på Rekdals påstand om at U-landslagene nektes å involvere midtbanespillerne. 

- Jeg har jobbet med yngre landslag i fem år, deriblant G18 og G19. Jeg har mange gode kolleger fra andre landslag, og vet med sikkerhet at det Rekdal hevder er en myte. Det er bare trist og noe forbanna tullprat, sier Skullerud til Dagbladet.

- Lurer på om Rekdal så kampen
- Rekdal sier Kypros-kampen er det mest skandaløse han har sett av et norsk U-landslag noen gang, og at dere ikke angrep før det var spilt 80 minutter. Hva sier du til det?

REAGERER: - Det er bare trist og noe forbanna tullprat, sier Tor Ole Skullerud om Rekdals påstand om at U-landslagene nektes å spille gjennom midtbanen. Her er han på sidelinja under Kypros-kampen i fjor høst.  Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
REAGERER: - Det er bare trist og noe forbanna tullprat, sier Tor Ole Skullerud om Rekdals påstand om at U-landslagene nektes å spille gjennom midtbanen. Her er han på sidelinja under Kypros-kampen i fjor høst. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

- Ingen var fornøyde eller stolte av verken prestasjonen eller resultatet mot Kypros. 1-3 hjemme er ikke bra. Men når Kjetil sier det han sier, begynner jeg å lure på om han har sett kampen i det hele tatt. Ja, det var en dårlig prestasjon av oss, men vi hadde ballen det meste av tida, vi gjorde nesten ikke annet enn å spille gjennom midtbanen, og vi vant sjansestatistikken 9-3 eller 10-3. Rekdal får sette seg ned og se en video fra den kampen, om han er usikker på om det jeg sier er riktig. Det jeg reagerer mest på med utspillet hans er likevel skytinga fra hofta, om begrensningene vi angivelig legger på spillerne. Det er så mye uriktighet i det han sier.

- Fire dager etter Kypros-tapet reiste vi for øvrig til Slovakia og vant 4-1. Om de hadde vunnet over oss ville de vært i playoff, men det var det ingen som nevnte, det ble knapt registrert. Skal vi ta debatten får vi gjøre det grundig, på bakgrunn av det som er, og ikke bare på bakgrunn av den ene U 21-kampen Rekdal så i fjor. Ellers blir det så unyansert.

- Hvor viktig er det for U-landslagene å spille på samme måte som A-landslaget?

- Det er viktig å følge noen felles prinsipper i forsvars- og angrepsspillet, det er det vi har vært mest opptatt av i alle år. Det betyr ikke at vi skal spille på samme måte, eller med samme formasjon. Det handler for eksempel om hva vi gjør i overgangsfasen og i etablert forsvar. Det mener jeg er en veldig fornuftig tankegang.

«Små marginer» unna sluttspill
Skullerud understreker at han er positiv til en debatt rundt de aldersbestemte landslagene, og til talentarbeidet i Norge, men han er lei at folk skal svartmale ferdighetsnivået hos våre unge fotballhåp.

- Hvis vi skal diskutere hvordan vi kan utvikle spillere som kan styre kamper på den internasjonale arenaen, så ønsker jeg den debatten velkommen. Det er ingen tvil om at vi sliter med det, helt fra A-landslaget og nedover. Men når det gjelder ferdighetsdiskusjonen, høres det ut som vi lever i steinalderen. Når jeg ser våre yngste landslag, ser jeg stor framgang. Så vi nærmer oss, selv om vi fortsatt har en lang vei å gå.

Han peker på at både G17 og G19 var «små marginer» unna å ta seg til de siste sluttspillene: 17-åringene røk ut på dårligere målforskjell enn Frankrike, etter å ha vunnet to og spilt én uavgjort i den avgjørende kvalik. 19-åringene vant de to første kampene i mellomspillet, men tapte den avgjørende hjemmekampen mot Serbia.

- Det er et trangt nåløye, og vi var veldig nær sist. Når det gjelder U21 har vi ikke hatt gode nok resultater, ingen er uenig i det. Der henger vi etter resten av de norske landslagene, og det må jobbes med. De to siste U21-kullene har vært gjennom de siste to kvalikene uten å være nær noe EM-sluttspil, sier Skullerud. 

-TANKEGANGEN ER FEIL: Kjetil Rekdal er redd for at våre aldersbestemte landslag spiller mer ekstrem Drillo-fotball enn Drillo selv. 
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
-TANKEGANGEN ER FEIL: Kjetil Rekdal er redd for at våre aldersbestemte landslag spiller mer ekstrem Drillo-fotball enn Drillo selv. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Toppfotballsjef Nils Johan Semb så verken diskusjonen i går kveld eller U21-landslagets kamp mot Kypros, og syns derfor det er vanskelig å kommentere Rekdals utblåsning.

- Hvis han har sagt det du forteller meg, er ikke det noe jeg kjenner igjen overhodet. Vi har en rød tråd i alle landslagene våre, og det har vært fokus på ferdighetsutvikling på yngre landslag hele tida, sier Semb til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke igjen det Rekdal beskriver, og jeg følger disse landslagene veldig, veldig tett. Jeg er på La Manga og ser dem, jeg er tilstede på spillermøter, så jeg vet også hva som blir formidlet til spillerne. Ferdighetsutvikling og spilling er helt sentralt for oss, men hva man får til i kampene er en helt annen sak. Det gjelder nok for Aalesund også. Mot noen lag får man til mindre enn det man får til mot andre lag, så her tror jeg Rekdal skyter fra hofta, sier han.

- REKDAL SKYTER FRA HOFTA: Toppfotballsjef Nils Johan Semb tar seg ikke veldig nær av kritikken fra Rekdal.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- REKDAL SKYTER FRA HOFTA: Toppfotballsjef Nils Johan Semb tar seg ikke veldig nær av kritikken fra Rekdal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer