Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkia - Norge

Det meste ser mørkt ut for Høgmos Norge, men disse spillerne gir sjefen håp

Stiller med flere formspillere.

I FORM: Tarik Elyounoussi er en av gutta som gir Norge håp før bortemøtet med Tsjekkia fredag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
I FORM: Tarik Elyounoussi er en av gutta som gir Norge håp før bortemøtet med Tsjekkia fredag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Mathias Høgmos landslag er i en tunnel tilsynelatende uten ende. Noen av spillerne har ikke bare sett lyset i andre enden av sine metaforiske tunneler, de er ute og soler seg i det.

– For min egen del leker livet litt nå. Jeg kjenner meg veldig bra, har godt med selvtillit, og fotballen går veldig bra, sier Tarik Elyounoussi til NTB.

Da han kom seg ut av Hoffenheim-tunnelen, var det til et stjerneliv i Olympiakos.

28-åringen har 39 landskamper og ni landslagsmål. Bare to i dagens tropp har flere landskamper, og ingen har scoret så mange mål for Norge. Men i halvannet år har tallene stått stille for Elyounoussi, som havnet langt utenfor førstelagsvarmen i sin tyske klubb.

Nå scorer han hyppig for det beste laget i gresk toppserie og har banket hardt nok på landslagsdøra til at Høgmo åpner den.

– Spillere som scorer til daglig i sine klubber er vi helt avhengige av. Der har det vært for ustabilt det siste året. Tarik har meldt seg på, og derfor er han her, sier landslagssjefen.

Elyounoussi kan også bidra med personlig erfaring om hvordan man vender motgang til medgang.

– Fotballen går opp og ned. Det gjelder å lære av nedturene man får. Det kan være en fin og nyttig erfaring også når det ikke går som man vil, sier han.

Forbildet

En annen som har vendt motgang til medgang er Rune A. Jarstein, som fra langvarig benketilværelse både i klubb- og landslag er blitt en av Bundesligas stødigste og mest anerkjente målvakter, og et soleklart førstevalg for Norge.

– Rune skal ha stor honnør for måten han håndterte motgangen. Han brettet opp ermene, trente mest og trolig best. Han lot seg ikke affisere av at ting ikke gikk hans vei, men var tydelig på hva han ville. En forbilledlig måte å takle motgang på, er attesten fra Høgmo.

– Alle opplever motgang i løpet av en karriere. Det er bare å jobbe videre, for plutselig løsner det. Det er det vi håper skal skje for landslaget nå, sier Jarstein til NTB.

– Jeg tror denne gruppa er veldig sterk. Alle er klar over at vi må levere bedre enn vi har gjort i de siste kampene, og på trening ser det veldig bra ut. Utenfor banen er det godt humør, og gutta koser seg. Jeg har en veldig god følelse.

Positiv energi

Mats Møller Dæhli har kjempet seg tilbake fra en alvorlig og langvarig skade og er også klar til å hjelpe landslaget igjen.

– Jeg har tenkt å komme inn med energi og gjøre det jeg kan for å hjelpe laget. Det har vært litt negativitet rundt landslaget og ikke så bra resultater. Da er det bare en måte å snu det, og det er å vinne kamper, sier han.

Elyounoussi mener at alle med gode opplevelser fra hverdagen må ta med seg det inn i samlingen for å bidra til å ta landslaget ut i lyset.

– Det er viktig å ta med seg energi inn i gruppa. For eksempel kan Rosenborg-gutta ta med følelsen over å være seriemester, og vi som har lyktes i klubbene i det siste kan ta med det. Det gjelder å dra med seg det positive og skape en fin energi inn mot kampen, sier han.

Holder Jarstein nullen fredag, og Elyounoussi scorer sitt 10. landslagsmål, kan Høgmo plutselig måtte skygge for øynene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!