HAR TROA: Åge Hareide anslo sjansen for dansk avansement som større etter 0-0-kampen. Foto: Paul Greenwood / BPI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
HAR TROA: Åge Hareide anslo sjansen for dansk avansement som større etter 0-0-kampen. Foto: Paul Greenwood / BPI / REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Danmark- Irland, play off VM i Russland

Det nærmeste Norge kommer VM er Åge Hareide – HEIA ÅGE!

Alle gode fotballtrenere fortjener et sluttspill i løpet av karrieren. Åge Hareide er en god trener.

Danmark-Irland 0–0 (0–0)

VI ER NORSKE, vi holder med Åge Hareide. Ikke bare fordi han er rød, hvit og blå i Danmark, men fordi det er hans tur. For det var ikke Åge Hareides skyld at Norge ikke gikk til sluttspill under hans tid som landslagssjef, det var et par keepere.

Jeg har skrevet det før, du går ikke til sluttspill med åpent mål.

Da det gjaldt som mest for Åge Hareide og Norge, i begge kampene mot Tyrkia til EM-sluttspillet i Østerrike og Sveits i 2008, hadde Norge keepere uten armer.

2008 SKULLE, KUNNE og burde vært året da Norge var tilbake i et internasjonalt sluttspill. Det ble i stedet annus horribilis, året vi ikke vant en eneste landskamp, og som fikk Åge Hareide til å kaste kortene etter 0–1 for Ukraina i november. Alt på grunn av noen ekstreme keepertabber. Det hører selvfølgelig med i fotballen, det er sånt som skjer, men for Åge Hareide ble det forskjellen på himmel og helvete.

Og det var ikke hans skyld.

GÅR DANMARK TIL VM neste sommer, og sjansene er fortsatt meget gode selv om det bare ble 0–0 i den første kampen mot Irland, vil Åge Hareide tillegges mye av æren. Det skyldes ikke at han er norsk, snarere tvert imot. Går Danmark til VM vil Åge Hareide løftes fram fordi han var fotballsmart nok til å tenke norsk da Danmarks fotball langs bakken, eller "langs jorda" som det heter på fotballfaglig dansk, ikke nådde helt fram.

Det var det som skjedde da Danmark slo Polen 4–0 og tok grep om veien til play off.

Det var det som var planen mot Irland.

OG DET VAR også som var veien til de to store målsjansene Danmark hadde før pause denne lørdagskvelden i Parken, sjanser Andreas Cornelius (den første, rett på keeper) og Pione Sisto (den andre, utenfor åpent mål) burde satt. Den tredje (Yussuf Poulsen), rett før slutt, kom i tillegg på en heading etter innlegg fra kant. Så det er ikke tradisjonsrik dansk fotball som har tatt Danmark til Irland og avgjørende play off kamp tirsdag kveld, det er fotball med betydelige elementer av norske røtter.

Det virket aldeles utmerket mot Polen.

Det kan, fordi Irland ikke kan spille for 0–0 hjemme i Dublin, meget godt virke der også.

ÅGE HAREIDE HAR grunn til å være en smule skuffet. Danmark var riktignok ikke veldig gode i denne hjemmekampen, spesielt etter pause gikk de seg fast. Men de skapte disse meget gode mulighetene. Og du skal helst sette sjanser av det kaliberet Danmark produserte etter to langballer før pause, du får ikke mange av dem når prisen er så stor.

I slike kamper er det veldig ofte safety first.

For Irland, som skapte en reell målsjanse og baserte alt på at Shane Duffy skulle klarere alt som kom i høyden, var det safety hele tida.

ÅGE HAREIDE HAR vunnet mesterskap i Norge, Sverige og Danmark og har to sesonger i Champions League. Han trenger ikke et VM-sluttspill. Men han ønsker seg ett. Inderlig. Og hvor mye så du på håndtrykket han ga sin gamle lagkamerat etter kampen, Irland-manager Martin O'Neill, det var ikke hjertelig.

Ikke fordi han har problemer med O'Neill, de er kompiser.

Men fordi han var skuffet.