BOMBEKASTER: Linn Jørum Sulland har scoret 43 mål så langt i VM. 20 av dem har kommet fra distanse. Foto: BJØRN LANGSEM
BOMBEKASTER: Linn Jørum Sulland har scoret 43 mål så langt i VM. 20 av dem har kommet fra distanse. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Det norske fartsmonsteret med en ny trussel i VM

Denne kombinasjonen gir fort gull.

Direkte 23.00: VM-semifinalen Norge - Spania

NORGE ER KJENT FOR Formel 1-håndball. Det ekstreme tempoet i laget har ført til at andre lag ikke har vært i nærheten av å henge med når lyntogene på kantene - eller Heidi Løke i midten av banen - har stormet framover.

Gang etter gang har motstandere blitt senket av kontringstorpedoene våre.

I år har ikke den trusselen vært like stor - men i kvartfinalen mot Kroatia fikk vi fart på kontringsspillet igjen, da jentene løp inn ni mål på elleve forsøk.

HELDIGVIS har andre deler av spillet vært kraftig forbedret i kontringsfraværet. For uten så mange av de «enkle» scoringene er Norge nødt til å lage flere mål i andre faser av spillet, og det har de norske jentene respondert bra på.

Håndballjentene er nå en større trussel fra distanse enn de har vært på mange år. Vi har etterlyst flere susere fra ni og ti meter, nå har de kommet tettere enn lukene i julekalenderen.

Og før semifinalene er Norge faktisk VMs beste lag fra distanse. Ingen har flere mål fra ni meter enn oss (61 fulltreffere) og de norske jentene har klart best treffsikkerhet (48 prosent).

Graver vi litt dypere og tilbake i tid, står skytingen i år som ei påle.

I løpet av de siste åra har Norge hatt et så lavt tall som bare 3,3 distansemål per kamp på det verste - og en uttelling på fattige 26 prosent (2009-VM). Det endte likevel med bronse i det verdensmesterskapet - mye takket være en gedigen kontringsfest.

SÅ UTEN DET steget jentene har tatt fra distanse i Brasil, hadde det ikke sett så lyst ut - om ikke kontringsspillet tar seg ytterligere opp i finalehelga.

Hva er så årsaken til at Norge er så mye bedre ute i banen i år? Det er sammensatt.

Men det er ikke til å komme unna at en del av svaret ligger i venstrearmen til Linn Jørum Sulland. Hun har vært bombekasteren Norge har savnet i de siste mesterskapene (i fjorårets EM kom hun inn i troppen først til semifinalen).

Og nå som Norge igjen er blitt en skikkelig skuddtrussel, blir vi enda farligere på andre felt. Motstanderne må nå bruke masse krefter på å kneble skytset bakfra.

Det gir ekstra muligheter og plass inne på linja - og tilsvarende ute på kanten, noe som gir vingene våre bedre vinkler.

På mange måter er denne endringen ypperlig. Norge er blitt enda vanskeligere å forsvare seg mot, det handler ikke lenger bare om disiplinerte returløp for å stoppe de norske kontringene. Thorir Hergeirssons kvinner kan vinne kamper også på andre måter. Det er utelukkende positivt.

JEG ER LIKEVEL ikke helt trygg hvis ikke kontringsspillet sitter også i de neste to kampene. Den styrken er nemlig så gedigen og har vist seg å være så vanskelig å forsvare seg mot at jeg gjerne vil ha oss minst på det nivået vi så i kvartfinalen mot Kroatia.

I kveld venter Spania i semifinalen. Det er et lag Norge bør slå, selv om spanjolene gjerne vil revansjere EM-finalen i 2008 og VM-bronsefinalen for to år siden. Det revansjesuget skal derimot ikke være nok, men det er ingen tvil om at de spanske jentene er vriene å møte.

Jentene er nå i semifinale nummer sju på rad - og «Nye Norge» har nå et etterlengtet VM-gull i blikket.

Og, hvis kontringene fortsetter på skinner som på onsdag - samtidig som vi beholder skytset bakfra - da tror jeg faktisk det ender med at Marit Malm Frafjord løfter pokalen på søndag.

KONTRINGENE TILBAKE: Anført av Heidi Løke fikk Norge igjen fart på kontringsspillet i kvartfinalen mot Kroatia. Da endte ni av elleve forsøk i nettmaskene. Foto: BJØRN LANGSEM
KONTRINGENE TILBAKE: Anført av Heidi Løke fikk Norge igjen fart på kontringsspillet i kvartfinalen mot Kroatia. Da endte ni av elleve forsøk i nettmaskene. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer