Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det norske folk forstår ikke hvor stort dette er

Hockeyekspert om Norges VM-bragd. På lørdag kan kvartfinale-plassen sikres med seier over Canada.

BRAGD: Anders Bastiansen jubler etter at 5-0 seieren over Østerrike er et faktum. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
BRAGD: Anders Bastiansen jubler etter at 5-0 seieren over Østerrike er et faktum. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norge hadde en ny stor dag på isen da de slo Sveits i går, og kan sikre kvartfinaleplass med seier over verdenstoer Canada i morgen.

- Det er helt rått, helt vilt. Det norske folk forstår ikke hvor stort dette er. Politikerne forstår det hvertfall ikke, sier TV2-ekspert Bjørn Erevik til Dagbladet.

Søndag sammenlignet han seieren over Sverige med seieren over Brasil i fotball-VM i 1998.

- Med de arbeidsforholdene Roy Johansen har er det en utrolig prestasjon. En landslagsspiller i Norge som går gradene fra U16-landslaget til A-landslaget spiller kanskje 30-35 internasjonale kamper. I Sveits ville de ha spilt 120-130 kamper. Likevel får vi frem veldig mange gode spillere.

- Ishockeyen er neglisjert Landslagstrener Roy Johansen sa overfor TV2 i går at han ville ha en egen idrettsminister som kunne tale idrettens sak. Han er skuffet over hvor lite regjeringen har gjort for å legge forutsetningene til rette for hockeyen.

I Stockholm er det for eksempel like mange ishaller som i hele Norge.

Erevik er enig med Johansen, men mener også at næringslivet har sviktet hockeyen.

STØTTE: Norske supportere støtter Norge på tribunen. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
STØTTE: Norske supportere støtter Norge på tribunen. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix Vis mer

- Det er ingen tvil om at norsk hockey har blitt neglisjert, spesielt med tanke på hallutbygging. I tillegg har næringslivet ikke vært på hockeyens side. Noen av de større selskapene bør kjenne sin besøkelsestid. Man er vant til små midler, og det skal ikke mye støtte til for at man får enda mer ut av det, sier Erevik.

- Det er dugnadsånden som driver dette og den er basert på at man føler seg tilsidesatt.

Kan sikre kvartfinale lørdag Sveits presset på mot slutten i jakten på utlikningen i går kveld, men Norge holdt unna.

- Det var ulidelig spennende, men de klarte å stå det helt ut, heldigvis. En stund begynte det å ligne litt på USA-kampen. Sveits dominerte jo, men Norge snudde det og var på høyde med dem. Men det ble litt vel hektisk, sier han til Dagbladet.

Med seier over verdenstoer Canada på lørdag er Norge klare for kvartfinale. Oppgaven virker nærmest umulig, men som Erevik sier:

- Det er ishockey. Alt er mulig. Det er 11 år siden sist vi slo dem; Hvorfor ikke prøve? Det blir en veldig tøff match, men vi har fått en utrolig bra start, og forhåpentligvis flyter vi videre på det. Leverer vi en ny kanonmatch kan det på en god dag kan det vippe Norges vei, sier Erevik.

Men selv om det alltids er muligheter tror Erevik at det først og fremst blir kampen mot Frankrike mandag som eventuelt vil avgjøre om Norge tar seg til kvartfinale eller ikke.

MØTES LØRDAG: Norge møter NHL-stjernene til Canada på lørdag. Med seier i den kampen er Norge klare for kvartfinale for første gang på 11 år. Foto: Reuters / Petr Josek / Scanpix
MØTES LØRDAG: Norge møter NHL-stjernene til Canada på lørdag. Med seier i den kampen er Norge klare for kvartfinale for første gang på 11 år. Foto: Reuters / Petr Josek / Scanpix Vis mer

- Det er Frankrike som først og fremst gjelder, men det må de tenke på senere. Akkurat nå må de tenke på Canada.

Belastning Norge har spilt fire kamper på seks dager, men Erevik tror ikke Johansen kommer til å spare spillere til møtet med verdenstoeren.

- De kommer ikke til å blåse i Canada og tape 14-0 bare for å spare spillere, men det er klart det følger viktigere kamper senere. Det er mange spillere som har spilt veldig mye, og belastningen er stor.

- Jeg tror ikke de blåser i Canada, men som sagt tror jeg det blir Frankrike-kampen som eventuelt sender oss til en kvartfinale.

STOR JOBB: Bjørn Erevik mener Roy Johansen har gjort en utrolig jobb med Norges ishockeylandslag.
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
STOR JOBB: Bjørn Erevik mener Roy Johansen har gjort en utrolig jobb med Norges ishockeylandslag. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media