Det norske grepet som har skapt svensk harme

- Helt latterlig av dem å klage, sier sprinttrener Aune.

KJENNER LØYPA BEDRE ENN NOEN: Eirik Brandsdal, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Anders Gløersen har til sammen en erfaring i VM-løypa i Kollen utlendingene ikke er i nærheten av. - Det var ikke én nasjon som testet her under verdenscupen i Drammen. Det var kun nordmenn, og det er jeg veldig glad for, sier sprinttrener Ulf Morten Aune. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KJENNER LØYPA BEDRE ENN NOEN: Eirik Brandsdal, Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og Anders Gløersen har til sammen en erfaring i VM-løypa i Kollen utlendingene ikke er i nærheten av. - Det var ikke én nasjon som testet her under verdenscupen i Drammen. Det var kun nordmenn, og det er jeg veldig glad for, sier sprinttrener Ulf Morten Aune. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Følg VM-sprinten direkte i langrennsstudio fra kl. 13.30!

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det meste har vært skrevet og sagt om sprintløypa i Holmenkollen foran dagens VM-øvelse.

- Dette blir en skandaleløype, mente den ellers så sindige Ola Vigen Hattestad da sprintlandslaget var på befaring der i fjor høst.

Siden da har arrangøren gjort en hel del utbedringer, ikke minst i den nest siste svingen noen hundre meter før mål, der alle er enige om at det er viktig å være blant de første.

- Ikke vår skyld
Norge kan uansett ha en fordel: De kjenner hver meter av VM-løypa ut og inn etter flere hundre gjennomkjøringer til sammen. Seinest i helga droppet sprinttrener Ulf Morten Aune verdenscupsprinten i Drammen til fordel for testing i Holmenkollen.

- Jeg la merke til at konkurrentene prioriterte verdenscupen nok en gang foran dette, det var ikke én nasjon som testet her under verdenscupen i Drammen. Det var kun nordmenn, og det er jeg veldig glad for, sier han.

Til sammenligning har ikke svenskene vært i VM-løypa i det hele tatt denne sesongen før nå. Og det har angivelig ikke stått på viljen:

Emil Jönsson har blant annet fått bygget en «kopi» av VM-løypa hjemme i Sverige fordi han ikke har sluppet inn i Kollen. I svensk media er det blitt framstilt som om Norge har skaffet seg et småskittent konkurranefortrinn ved å bare la sine egne slippe til.

Den framstillingen får Ulf Morten Aune til å steile. På spørsmål om det er slik at andre nasjoner mistenker dem for tjuvtrening i VM-løypa, svarer han:

- Det er helt latterlig. Jeg har fått noen spørsmål om det, og hvis du har telefon og internett så har du fått vite når løypa her er åpen. Og det er faktisk ikke mer enn to-tre dager. Vi har vært der de gangene det har vært mulig. Vi kan ikke noe for at ikke de andre var her.

- En liten fordel for Norge?

- Jeg synes det. Vi har prøvd å finne ut når vi kunne være her, og heller prioritert ned Otepää og verdenscupen, sier Aune.

Går sine egne veier
Han har aldri vært redd for å gå sine egne veier, selv om det tidvis har vært upopulært blant andre nasjoner. For et par år siden trakk han hele laget sitt fra Rybinsk-sprinten fordi han mente det var for kaldt, selv om temperaturen var innenfor den grensa FIS regner som forsvarlig.

Avgjørelsen fleipes fortsatt med i FIS-miljøet.

Denne sesongen tok han med laget sitt med seg hjem før minitouren i Kuusamo var ferdig, selv om John Kristian Dahl ledet og kulda igjen ikke var verre enn at de andre nasjonene gikk.

Og nå sist helg var Petter Northug altså den eneste av de mannlige VM-sprinterne som stilte til start i Drammen.

Aune har også latt løperne sine gå kretsmesterskapet i Oslo like før verdenscupen i Otepää, slik at de skulle bli bedre kjent med Kollen-løypa.

- Ingen kjenner denne løypa bedre enn dere?

- Nei, jeg tror vi har en fordel der. Svenskene var ikke villig til å gjøre dette, så da kan de ikke skylda på at løypa ikke var åpen etterpå når de prioritererte Otepää foran. Jeg har fått masse spørsmål fra svenske journalister på dette, sier Aune.

Regjerende mester
Ola Vigen Hattestad tror ikke fordelen av å kjenne til løypa er så stor som mange vil ha det til.

- Vi er godt kjent med den, ingen tvil om det. Vi var her jo til og med for å gå KM fordi vi ønsket å lære løypa bedre. Jeg håper vi har en liten fordel der, sier han til Dagbladet.

I den konkurransen ble han satt på plass av Eirik Brandsdal og Anders Gløersen, uten at han legger så mye vekt på det selv.

TRENTE PÅ STARTEN: Petter Northug og Øystein Pettersen staker seg ut fra start under gårsdagens trening i Kollen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TRENTE PÅ STARTEN: Petter Northug og Øystein Pettersen staker seg ut fra start under gårsdagens trening i Kollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg ville vel gått videre hvis jeg hadde ønsket det i semifinalen. Men jeg ga meg på oppløpet.

Vigen Hattestad er regjerende mester på sprint og har vist betryggende form etter nyttår. Han vant både den individuelle sprinten og lagsprinten i Liberec, ble nummer to både i Liberec og Rybinsk.

Gløersen favoritt?
Likevel er det Anders Gløersen og Eirik Brandsal mange har pekt på som de største norske håpene i dag. Av dem som tror mest på Gløersen kan blant annet nevnes Emil Jönsson, Sveriges sprinttrener Arild Monsen og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Selv stusser han litt over akkurat det.

- Jeg er litt overrasket, men det er moro å høre. Jeg skal prøve å innfri. Slik jeg ser det er jeg ikke den største favoritten. Jönsson og Petukhov har store sjanser, og det har de andre norske også. Vi stiller sterkt alle mann. Jeg håper vi som lag kan knekke dem, sier han til Dagbladet.

- Er det seieren i prøve-VM som gjør at de ser på deg som favoritt, tror du?

- Det må nesten være det. Jeg har en tredjeplass i verdenscupen som beste resultat denne sesongen. Det er bra det, men det er noen som har bedre. Jeg tipper de husker fjoråret godt. Men det skal nok gå fortere her i år enn i fjor.

- Da slo du Petukhov. Hva var nøkkelen til det?

- Det gikk fort hele veien i fjor, men han fikk det litt tungt i den siste bakken bak skiskytterblinkene. Jeg var egentlig overraska da han slapp meg inn foran, og så holdt jeg inn til mål. Vanligvis er han veldig sterk opp den siste padlebakken, sier Gløersen. 

Petter Northug har hevdet at det raske oppløpet passer nordmennene langt bedre enn Emil Jönsson, fordi han ikke får brukt akselerasjonen, som er hans fremste styrke.

Ola Vigen Hattestad deler ikke den oppfatningen.

- Det er nytt for meg at Emil ikke er sterk der. Jeg tror han er like god som noen andre på et sånt oppløp.

- Så du er uenig med Petter?

- Ja, jeg er egentlig det. Jeg tror det er åpent. Emil får ikke brukt styrken sin, men han er heller ikke noe dårligere på det oppløpet enn noen andre. Han er den store favoritten, sier Hattestad.

STABEIS: Ulf Morten Aune går sine egne veier - og merittene hans viser at det ofte har vært lurt. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STABEIS: Ulf Morten Aune går sine egne veier - og merittene hans viser at det ofte har vært lurt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer