Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det norske laget vil ha på plass maksgrense for vind i skiskyting

Etter gårsdagens skandale.

FORESLÅR REGELENDRING: Den norske idrettssjefen, Per-Arne Botnan, mener det er på høy tid å få inn en maksgrense for vind i skiskyting. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
FORESLÅR REGELENDRING: Den norske idrettssjefen, Per-Arne Botnan, mener det er på høy tid å få inn en maksgrense for vind i skiskyting. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

ÖSTERSUND (Dagbladet): Jentene måtte avbryte midtveis i jaktstarten, mens gutta aldri fikk starte i går. Nå vil den norske ledelsen ha på plass en egen vindstandard i skiskyting.

De fleste nikket samtykkende på hodet da representanter for Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) avbrøt kvinnenes jaktstart, til tross for at de beste hadde gjennomført tre av fire skytinger.

Den sterke vinden i Jämtland var rett og slett for brutal til å gjennomføre et sikkert og rettferdig renn.

Det den norske ledelsen ikke var fornøyd med var at jentene i det hele tatt startet konkurransen mens vinden herjet. På onsdag skjedde nesten det samme, men da valgte juryen i Östersund å avlyse bare minutter før start, noe blant annet Tora Berger var alt annet enn fornøyd med.

- Som kuldegrensa Den norske ledelsen har nå sett seg lei på IBUs vindvingling.

- Vi kommer til å ta opp dette på et trenermøte i Hochfilzen i Østerrike førstkommende torsdag. Der kommer vil til å foreslå at det innføres en maksgrense for vindhastighet, samt at det kommer en grense for hvor sterke kast det kan være i vinden, sier den norske idrettssjefen Per-Arne Botnan til Dagbladet.

Den norske sjefen sammenlikner en mulig maksgrense for hastigheten på vinden med dagens temperaturregler.

- Nå har vi en kuldegrense på minus 20 grader. Er det kaldere enn det, starter man ikke. Jeg kan ikke se noen grunn til at vi ikke skal ha et liknende system for vinden. Det viktigste er at det fins et tydelig og forutsigbart regelverk, sier han.

Kongressvedtak Botnan har allerede diskutert tanken med flere av de andre landenes landslagstrenere, og kommer til å foreslår vindstandarden for IBUs renndirektør Franz Berger på torsdagens møte.

TØFF VIND: Ann Kristin Flatland lå på 2. plass da jaktstarten ble avlyst i går, men støtter juryens avgjørelse. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB Scanpix
TØFF VIND: Ann Kristin Flatland lå på 2. plass da jaktstarten ble avlyst i går, men støtter juryens avgjørelse. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Men dette er ikke noe som kan endres over natta. Neste steg er å foreslå en ny regel skriftlig. Denne må i så fall vedtas på IBUs kongress, som holdes annethvert år, sier Botnan.

Det er med andre ord et stykke igjen. Når det er nevnt, så kunne uansett problemene i Östersund i helga vært unngått.

Den norske lagledelsen foreslo allerede onsdag forrige uke å arrangere alle seks rennene i løpet av torsdag, fredag og lørdag på grunn av at alt tilsa voldsom vind i går. Svaret fra IBU var nei.

- Det passet nok ikke så bra med tv-sendingene, sier Botnan.

Ga to grunner I en pressemelding i går kveld skrev IBU at det var to grunner til at ingen av jaktstartene ble fullført: Sikkerhetshensyn og urettferdige forhold. IBU mener i tillegg det ville blitt for enkelt å endre konkurranseprogrammet på bakgrunn av et langtidsvarsel.

- På torsdag så vi for eksempel at det ble langt bedre forhold enn meldt, sier kommunikasjonssjef i IBU, Peer Lange, til NRK.no.

Ann Kristin Flatland, som lå på 2. plass da rennet ble stoppet, tror også det var riktig å kaste inn håndkleet.

- Jeg tror det var en rett avgjørelse, det er ikke sånn vi ønsker at skiskyting skal framstå. Det blåste på et tidspunkt så mye at det var så vidt jeg kom bort på matta da jeg skulle inn og skyte. Jeg tror det var en grei avgjørelse, sier hun.

Synnøve Solemdal bommet fem ganger (!) allerede på første skyting, og endte opp i kø i strafferunden. Også hun mener det var en rett avgjørelse.

OPPGITT: Landslagstrener Egil Gjelland under skandalerennet. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
OPPGITT: Landslagstrener Egil Gjelland under skandalerennet. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri vært borti noe liknende. Det blåste voldsomt, sier hun.

Heller ikke VM-dronning Tora Berger har opplevd så sterk vind under konkurranse før.

- Jeg kan ikke huske å ha vært med i et renn som er blitt avbrutt underveis før, sier hun.

STØTTET AVGJØRELSEN: Ann Kristin Flatland. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
STØTTET AVGJØRELSEN: Ann Kristin Flatland. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media