«Det norske mesterlaget lignet en groggy, forvirret bokser»

Danske aviser storkoser seg etter FCKs maktdemonstasjon.

STORMLØP: Etter en omgang som minnet en hel del om Norges bortekamp mot Nederland i 1993, fikk FCK omsider ballen i nettet da Sølvi Ottesen stanget inn 1-0 etter et langt innkast. Det var nok til å sende Rosenborg ut av Champions League. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STORMLØP: Etter en omgang som minnet en hel del om Norges bortekamp mot Nederland i 1993, fikk FCK omsider ballen i nettet da Sølvi Ottesen stanget inn 1-0 etter et langt innkast. Det var nok til å sende Rosenborg ut av Champions League. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): I triumfens time tok Ståle Solbakken i går kveld et bittert oppgjør med dansk presse, som han mener har vært ensidig negative i sin omtale av FC København.

I dag kan han trygt åpne avisene, der både han og laget får sin fortjente hyllest etter maktdemonstrasjonen mot Rosenborg. Det eneste som minner om kritikk er mangelen på effektivitet foran mål.

- Med større presisjon burde hjemmelaget vunnet kampen med seks, sju mål, konstaterer Ekstrabladet, som slår fast at FCK beviste at de er Nordens fotballkonger.

- Gjestene var i lange perioder kjegler i danskenes kvikke kombinasjoner, og forvirringen var stor i Rosenborgs defensiv, skriver de.

Skryter av Stadsgaard
Det er ingen overdrivelse, for særlig før pause minnet FCKs stormløp mot RBK-målet mye om den berømte kampen i Rotterdam i 1993 - da Nederland filleristet Norge gjennom 90 minutter uten å få uttelling.

Det gjorde til slutt hjemmelaget, da islandske Sölvi Ottesen slo Kris Stadsgaard i lufta etter et langt innkast og stanget inn kampens eneste mål etter 33 minutter.

Nettopp Stadsgaard var Rosenborgs klart beste spiller - og uten ham kunne sluttresultatet sett langt styggere ut.

- Landslagstrener Morten Olsen på tribunen må ha satt store plusser ved navnet til Stadsgaard. Men han fikk ikke mye støtte fra lagkameratene før pause, og Rosenborgs defensiv var hullete som en sil, skriver Ekstrabladet.

Dansk neglebiting
Avisa Politiken
kommer med en variant av Åge Hareides gamle klassiker «jeg føler meg som en tungvektsbokser som henger i tauene».

- Det norske mesterlaget lignet en groggy, forvirret bokser på vei til å bli slått knockout og talt ut. FCK skapte nok sjanser til å vinne to kamper i løpet av de første 45 minuttene. Det var forrykende fotball FCK serverte foran de begeistrede tilskuerne, konstateres det.

BT skriver at spenningen burde vært over til pause. I stedet ble det dansk neglebiting i sluttminuttene, da RBK lyktes med å legge vertene under et visst press. Roar Strand var centimeter unna å sende trønderne ut på et nytt Champions League-eventyr.

Men keeperen greide med et nødskrik å dytte ballen videre opp i tverliggeren, og nærmere kom aldri Rosenborg.

- Det var veldig nære å skje (at RBK scoret, journ.anm.). Men de danske mesterne slapp med skrekken, skriver BT.

Prica best, Henriksen verst
De trekker fram Rade Prica, og ikke Stadsgaard, som Rosenborgs beste spiller.

- Ganske enkelt en fremragende spiller. Overblikk, rå styrke og teknikk i en og samme pakke.

I motsatt ende av skalaen plasseres 18 år gamle Markus Henriksen.

- Var han overhodet med i kampen? Usynlig og virket kuet av duoen Grøndkjær/Wendt, mener skribenten.

«De pisser jo på oss»
Avisas kommentator Morten Crone, som fikk passet sitt ettertrykkelig påskrevet av Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen, inntar en ydmyk holdning denne gang.

UTSLÅTT: Rosenborg-direktør Nils Skutle (til venstre) må konstatere at klubben ikke greide å sikre seg de rundt 100 millionene et gruppespill ville gitt. Til høyre er Nils Arne Eggen på vei inn i bussen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
UTSLÅTT: Rosenborg-direktør Nils Skutle (til venstre) må konstatere at klubben ikke greide å sikre seg de rundt 100 millionene et gruppespill ville gitt. Til høyre er Nils Arne Eggen på vei inn i bussen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Med tittelen «Her er anerkjennelse» frir han kanskje til FCKs norske trener, som utbasunerte at Crone hadde «null respekt verken for mitt lag eller Rosenborg».

- Jeg kan ikke huske å ha sett et dansk lag spille mer underholdende, utfordrende, oppfinnsomt mot en kvalifisert europeisk motstander enn det FC København gjorde i 1. omgang. Jeg kunne ikke annet enn å gi en norsk kollega rett da han i pausen sa: «De pisser jo på oss», skriver BT-kommentatoren.

Han påpeker samtidig at han var i sin fulle rett til å bruke ordet «fiasko» da FCK tapte mot Apoel på Kypros i Champions League-kvalifiseringen for et år siden.

Nå lover han at det blir en stund til han bruker det neste gang.

- Naturligvis skal FC København anerkjennes for to Champions League-deltakelser på fem sesonger og tre Europa League-deltakelser mellom der. Naturligvis. Det er unikt i dansk fotball.

Ingen unnskyldninger
Norske aviser gjør ingen forsøk på bortforklaringer dagen derpå, men konstaterer at forskjellen på lagene var oppsiktsvekkende stor.

- Tirsdag kveld tok Ståle Solbakken en overraskende tone og ble av flere beskyldt for å være breial og nedlatende overfor Rosenborg og norsk fotball. I går kveld så du hvorfor. For det var ikke bare litt forskjell på Danmarks og Norges beste lag da Champions League lå i potten i Parken. Den var dessverre helt enorm, skriver Dagbladets Morten Pedersen, som tror Ståle Solbakkens trenerevner blir lagt merke til i større ligaer i Europa.

VGs Truls Dæhli mener Rosenborg ble så rundspilt at «det gjorde vondt».

«Og det er her, i ferdighetsregisteret spiller for spiller, forskjellen på lagene kommer tydeligst fram. FC København har ikke bare klassespillerne Rosenborg mangler, FCK har også et grunnspill med ball som Rosenborg ikke har, og det var ille å se hvordan det danske laget dominerte og styrte midtbanen».

GULLGRUVE: Sportsforsida av danske BT i dag. MMS-foto: Sigbjørn Strand
GULLGRUVE: Sportsforsida av danske BT i dag. MMS-foto: Sigbjørn Strand Vis mer