Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det norske sjakksjokket: - Normalt skulle russerne vaska golvet med det norske laget

Det var et hav mellom de to lagene på rankingen.

FEIDE RUSSER AV BRETTET. Det norske stortalentet Johan-Sebastian Christiansen feide russisk stormester av brettet i Europacupen for lag. Foto: Tarjei J. Svensen/sjakkbloggen.no.
FEIDE RUSSER AV BRETTET. Det norske stortalentet Johan-Sebastian Christiansen feide russisk stormester av brettet i Europacupen for lag. Foto: Tarjei J. Svensen/sjakkbloggen.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske sjakksjokket i Europacupen har ikke lagt seg.

Legger man rankingpoengene til FIDE som grunnlag, var det rått parti mellom russiske Univerzity-Belorechensk og Vålerenga.

Avstanden mellom spillerne ga ikke mye håp på forhånd.

- Normalt skulle det russiske laget ha vaska golvet med det norske, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Han betegner dette som den største klubbprestasjonen i norsk sjakk noensinne.

- Det er også enda mer oppsiktsvekkende at det faktisk ikke er det sterkeste mannskapet som Vålerenga har sendt nedover, sier Einar Gausel.

Det russiske laget hadde en gjennomsnittsranking per spiller på 2681 poeng, mot det norske laget med 2437. Det er et lite hav i internasjonal sjakk. Socar toppet med 2771 poeng før cupen startet.

Cupen arrangeres i Skopje i Makedonia. Det gjenstår tre omganger torsdag, fredag og lørdag.

Det russiske laget besto i går av seks stormestere; en hviterusser og fem russere.

To av de norske deltakerne onsdag går trygt under betegnelsen «ung og lovende» og innehar ikke en gang stormestertittel.

Stortalenter Men nå er det noe på gang for stortalentene.

Aryan Tari er bare 16 år gammel og yngst på det norske laget. Tett fulgt av 17-åringen Johan-Sebastian Christiansen.

Tari spilte remis med hvite brikker mot Vladimir Malakhov i går.

Men det er ingen tvil om hvem som imponerte mest. Johan-Sebastian Christiansen slo stormesteren Sergei Rublevsky. Og Christiansen hadde svarte brikker.

Tarjei J. Svensen skriver at det norske talentet utspilte Rublevsky på sjakkbloggen.no.

Stortalentene i Vålerenga er på vei mot en stormestertittel. Denne turneringen kan hjelpe dem på god vei.

Det mener Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel det er en god mulighet for.

- Det gjenstår tre runder. Og det er totalen som gjelder. Det må presteres til over 2600 poeng på ratingen. Det ser bra ut, sier Gausel.

Vaalerenga ligger på 13. plass blant 50 europeiske klubber. Oslo Schakselskap ligger på plassen bak. Sterke Simen Agdestein forlater imidlertid sistnevnte klubb før de tre siste omgangene. Han reiser til Spania for å følge sin datter i en fotballturnering. Frontspiller på laget er Jon Ludvig Hammer, som består av norske spillere, men i tillegg har svenske Mats Persson på laget.

Vålerenga består utelukkende av norske spillere, bortsett fra lagets anfører, russiske Evgeny Romanov. Og han er bosatt i Oslo.

Til sammenlikning består ledende Socar av spillere fra Azerbajdsjan, Bulgaria, England, Nederland og USA.

- Leiesoldater - Det ligger tydeligvis stor prestisje for enkelte klubber å vinne en Europacup. Derfor hyrer de inn toppspillere som leiesoldater. Topalov har for eksempel spilt for tre-fire forskjellige klubber, sier Gausel.

Sokar fra Aserbajdsjan leder turneringen. Ikke så merkelig, når lagoppstillingen blant annen har navn som Veselin Topalov, Anish Giri, Fabiano Caruana og Michael Adams.

Siberia som foreølpig holder tredje plassen har stjerner som Levon Aronian, Vladimir Kramnik og Alexander Grischuk som nylig banket blant andre Magnus Carlsen i VM i lynsjakk.

Carlsen er ikke med i Skopje. Det er forøvrig heller ikke Vishy Anand. Men eller er de store navnene i Makedonia resten av denne uka.

Einar Gausel tror ikke Magnus Carlsen finner inspirasjon nok til en slik turnering.

- Jeg tror at Magnus må være noe mer selektiv enn visse andre. Man kan bli trøtt av å spille, sier Einar Gausel.

IMPONERT. Dagbladets sjakkekspert er imponert over prestasjonen til det norske laget Vålerenga. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IMPONERT. Dagbladets sjakkekspert er imponert over prestasjonen til det norske laget Vålerenga. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!