Live-published photos and videos via Shootitlive

Verdenscupåpning i alpint i Sölden

Det norske stjerneskuddet Thea (21) var nervøs i mange måneder før dagens debut

- Det er veldig rart.

SÖLDEN (Dagbladet): Thea Louise Stjernesund, du kan jo like gjerne lære deg navnet med en gang, fosset inn til en niendeplass i verdenscupdebuten i alpint i dag.

Under vanskelige forhold i snøvær og dårlig sikt, suste Stjernesund like gjerne inn til nest beste tid i andre omgang av storslalåmen. Med den prestasjonen avanserte hun fra 25. til 9. plass.

- Er dette tidenes verdenscupdebut?

- Ja, det gikk over all forventning for min del. Plasseringsmessig så gjorde det det. Det var veldig gøy, og spesielt når hele laget gjør det så bra også. Jeg har jo sett på trening at venninnene mine og lagkameratene har kjørt bra, men det var godt å endelig få måle seg mot resten av verden, sier en kledelig beskjeden Stjernesund til Dagbladet.

Helt spinnvilt

Men om hun ikke tok helt av selv, så sto lagvenninnene i kø for å strø godord over debutanten.

- Hun var jo helt spinnvill i dag. Thea er det råeste jeg har sett på lenge. Det er så kult, sier Norges beste i dag, Ragnhild Mowinckel.

Mowinckels femteplass var en lettelse etter at hun nesten spant ut av løypa halvveis ned i andre omgang. Hun klarte å hente seg inn, og jobbet seg inn til sin beste plassering noensinne i Sölden.

Det var en så stor lettelse at hun bare la seg rett ned i snøen i målområdet.

- Jeg kommer inn her på et litt annet premiss enn jeg har gjort de andre årene. Nå skal jeg på en måte være her, og da er det deilig å faktisk prestere også, sier Mowinckel.

- Og i dragsuget ditt følger det tre til?

- Det er det som er det kuleste med hele dagen. Min prestasjon er veldig liten i forhold til det vi som lag gjør her i dag. Det er veldig gøy. Jeg kjører med disse jentene her hele tida, og jeg vet nivået. Da er det så deilig at de også får det ut og viser hva de er gode for, og ekstra gøy når det er i den vanskeligste bakken vi får i løpet av et år. Det er så gøy å være norsk i dag. Fire i topp ti er jo helt vilt!

Lang tid i lederstolen

Den norske laginnsatsen ble lagt merke til av flere enn dem som bærer norske briller i dag. Blant de ti beste er det bare Norge som har mer enn én utøver inne på lista.

Norge har til gjengjeld fire. I tillegg til Mowinckels femteplass, ble Kristin Lysdahl nummer åtte, Stjernesund nummer ni, og Kristine Gjelsten Haugen nummer ti.

Og debutanten Stjernesund ble sittende i lederstolen nesten hele andreomgangen.

- Jeg tenkte at jeg får løpe så fort jeg kan bort til den stolen så jeg får sitte der littegrann. Det ble lenger enn jeg trodde, sier Stjernesund og ler høyt.

Hun kunne knapt tro det hun så da en etter en av konkurrentene klokket inn etter henne i mål. Innimellom stolsittingen ble hun skyflet fram og tilbake til forskjellige tv-kanaler rundt om i Europa.

Thea var i ferd med å gjøre furore.

- Jeg føler alltid jeg har vært litt underdog. Jeg er ikke akkurat den som har utviklet meg tidligst. Jeg er 21 år og kjører world cup for første gang, det er mange som kjører mye tidligere. Samtidig tenker jeg at det var godt å stille opp og føle meg forberedt og klar. At det kunne bli et resultat ut av det også. Det var veldig deilig, så kanskje jeg er en underdog som er kommet opp, sier hun.

Nervøs siden mars

Stjernesund kvalifiserte seg til årets verdenscup som vinner av europacupen i storslalåm i fjor. Nervene kom umiddelbart, forteller hun.

- Jeg var nervøs allerede da vi hadde kjørt finalerennet i europacupen, for da skjønte jeg at jeg skulle kjøre her. Jeg har vært nervøs i mange måneder nå, og hatt dette i bakhodet hver dag.

Når debuten nå er unnagjort, er skuldrene lavere.

- Jeg syns det var litt godt også, å endelig få stå ved siden av dem jeg alltid har sett på tv. Å ufarliggjøre dem litt. Jeg kjørte oppvarmingsløypa sammen med dem og kjente at de er løpere de også, de er ikke ut av en annen verden. Det er veldig motiverende, sier Stjernesund til Dagbladet.

- Men det er veldig rart. Jeg har jo sittet mange år i stua og sett på dem, så det er veldig gøy å endelig kjøre med dem.