<strong>VERDENS BESTE I SLAK OPPOVERBAKKE:</strong> Ingen slo Thor Hushovd, som her jubler over VM-gullet i 2010, i slak oppoverbakke. Nå er Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i verdenstoppen i samme terreng. Det samme er Sondre Holst Enger. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VERDENS BESTE I SLAK OPPOVERBAKKE: Ingen slo Thor Hushovd, som her jubler over VM-gullet i 2010, i slak oppoverbakke. Nå er Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i verdenstoppen i samme terreng. Det samme er Sondre Holst Enger. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Det norske sykkelfenomenet vekker oppsikt: - Snodig og spesielt

I dag kan tre nordmenn kjempe om etappeseier i Tour de France. Hvordan er det mulig for lille Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg den 4. etappen live her.

(Dagbladet): «Verdens beste i slak oppoverbakke».

Karakteristikken ble sagt så ofte om Thor Hushovd at det ble gjenstand for parodier. Hver gang oppløpet hadde en liten tendens til å stige, var sambygding Dag Otto Lauritzen rask med å rapportere at oppløpet var «perfekt for Thor».

Men det var ikke tull. Hushovd triumferte ofte i de slake oppoverbakkene og sto også for tidenes største norske sykkelbragd da han vant den slake motbakkespurten og ble verdensmester i Geelong i Australia i 2010.

Arven går videre i Norge. I dag kan hele tre nordmenn, Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger og Edvald Boasson Hagen, kjempe om seier i den slake oppoverbakken som dagens Tour de France-etappe avsluttes med.

For første gang kan Norge ha tre ryttere helt i toppen av én Tour de France-etappe - naturligvis i en slak oppoverbakke.

<strong>MOTBAKKESPURT:</strong> Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger klarte ikke å henge med i den tøffe bakkespurten på søndag, men dagens slake oppoverbakke bør passe dem enda bedre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MOTBAKKESPURT: Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger klarte ikke å henge med i den tøffe bakkespurten på søndag, men dagens slake oppoverbakke bør passe dem enda bedre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Kvålsvoll: - Snedig og spesielt

Glem heller ikke at også Kurt Asle Arvesen hadde en meget god avslutning og ble blant annet U23-verdensmester i 1997 da han slo Oscar Freire, en av tidenes beste motbakkespurtere, på de siste meterne. Også den siste norske verdensmesteren i landeveisritt, Svein Erik Bystrøm som tok U23-gullet i 2014, har en spisskompetanse i avslutningene.

Så hvorfor er nesten alle de norske sykkelstjernene etter Hushovd og Arvesens gjennombrudd så gode i slak oppoverbakke? Kan det forklares?

Det norske sykkelfenomenet vekker oppsikt.

- Det er litt snodig at vi har så mange gode i slak oppoverbakke. Det er spesielt det der. De har power og tråkker mye watt og holder lengre og bedre enn de rene spurterne som Mark Cavendish og Marcel Kittel, sier tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

54-åringen var en av Greg LeMonds suksessfulle hjelperyttere, deltok i seks utgaver i Tour de France i perioden 1988-1994 og var en annen type rytter enn de norske syklistene som regjerer i dag.

<strong>FAVORITTER:</strong> IAMs Sondre Holst Enger og Katjusjas Alexander Kristoff er begge blant favorittene på dagens etappe i Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FAVORITTER: IAMs Sondre Holst Enger og Katjusjas Alexander Kristoff er begge blant favorittene på dagens etappe i Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Gir Hushovd æren

Mannen som i mange år var Hushovds personlige trener, tror «Oksen fra Grimstad» har mye av æren for at Norge fostrer fram gode motbakkespurtere på rekke og rad.

- Jeg tror hvem man har som forbilde, har mye å si. Hushovd markerte seg på dette området og ble regnet som verdens beste i slak oppoverbakke. Det ble veldig mye fokus på dette, minner Kvålsvoll om.

- Jeg tro den påvirkningen er stor. Da får unge ryttere lyst til å trene på spurt. Det blir litt det samme som i langrenn, da sprint kom på programmet og etter hvert da Northug gjøre det å spurte som noe av det kuleste i manges øyne. Slik er det også for mange unge norske syklister. Mange synes det å spurte er det mest spennende.

Kaggestad: - Vi er store og sterke av natur

Tidligere toppsyklist Mads Kaggestad, som selv var lagkamerat med Hushovd i Crédit Agricole fra 2003 til 2007, tror den norske fysikken har mye å si i så måte.

- Vi nordmenn har vel en kroppsammensetning som passer bedre for spurter enn mange andre. Mange nordmenn er store og sterke av natur, sammenlignet med en del andre sykkelnasjoner, sier Kaggestad til Dagbladet.

<strong>FENOMEN:</strong> Thor Hushovd (lagt opp), Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff representerer sammen en storhetstid for norsk sykkelsport. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FENOMEN: Thor Hushovd (lagt opp), Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff representerer sammen en storhetstid for norsk sykkelsport. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- I en del andre land, som Colombia, er de lavere og lettere og er bedre egnet til å klatre eksempelvis. Nordmenns naturlige fysikk er nok en medvirkende årsak til at vi er så gode i avslutningene, mener 39-åringen.

Åpen etappe

Dagens 237,5 kilometer lange etappe fra Saumur til Limoges er den lengste i årets utgave av Tour de France. Den er hakket hardere enn gårsdagens etappe og avsluttes med flere krevende partier og en spurt i slak oppoverbakke med fem prosent stigning i snitt de siste 500 meterne.

Spørsmålet er om avslutningen er for hard for spurtkongen Mark Cavendish. I så fall får Edvald Boasson Hagen en gyllen sjanse for Team Dimension Data i en avslutning som bør passe både ham, Kristoff og Holst Enger glimrende.

Den største favoritten er imidlertid supermann og sammenlagtleder Peter Sagan, mens også Bryan Coquard, Michael Matthews, skadeplagede John Degenkolb og Greg Van Avermaet tilhører kategorien av typiske bakkespurtere.

<strong>INSPIRASJON:</strong> Atle Kvålsvoll tror unge norske ryttere har latt seg inspirere av Thor Hushovds suksess og at det gjør at mange norske syklister trener ekstra på avslutninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INSPIRASJON: Atle Kvålsvoll tror unge norske ryttere har latt seg inspirere av Thor Hushovds suksess og at det gjør at mange norske syklister trener ekstra på avslutninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
<strong>FYSIKK:</strong> Mads Kaggestad tror nordmenns naturlige kroppssammensetning er en av årsakene til at vi Norge har så mange gode spurtere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FYSIKK: Mads Kaggestad tror nordmenns naturlige kroppssammensetning er en av årsakene til at vi Norge har så mange gode spurtere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Dagens avslutning er imidlertid i grenseland for hva de typiske spurterne kan håndtere, og eksplosive André Greipel. Kittel og Cavendish kan på ingen måte avskrives om de har en god dag og et perfekt opptrekk i denne slake motbakken.

Edward Theuns og Davide Cimolai er andre navn som kan blande seg inn i toppen i en slik avslutning, mens stjerneskuddet Julian Alaphilippe kan kjempe høyt oppe om Kittel har en dårlig dag og Alaphilippe får kjøre egne sjanser. på samme måte som Boasson Hagen får om Cavendish faller av.

- I verdenstoppen

Dagens etappe er vidåpen med mange ulike seierkandidater, både rene spurtere, motbakkespurtere og klassikere. At tre av kandidatene er norske, er uansett unikt.

- Er det noen nasjoner som har flere gode ryttere i motbakkespurter enn Norge?

- Her er vi i hvert fall helt i verdenstoppen. Australia er jo gode med Matthews og Simon Gerrans blant annet, mens Belgia har ryttere som Van Avermaet og Philippe Gilbert. Men Norge er definitivt blant de beste i slak oppoverbakke fortsatt, også etter Hushovds storhetstid, konkluderer Kvålsvoll.

Den 4. etappen i Tour de France starter kl. 11.30 og sendes på TV 2 fra kl. 13.30. Du kan også følge den live her.

Postbud gikk amok da kvinnelig vakt nektet ham å krysse veien under Tour de France-etappe

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer