Hans Christer Holunds vanskelige vei tilbake

Det norske VM-håpets mareritt. Klarte ikke å løfte armen eller å bruke muskelen: - Skummelt

Det så bekmørkt ut for Hans Christer Holund i sommer og i høst. Sesongen så ut til å ryke. Så skjedde det ingen hadde tro på. Nå lever VM-drømmen.

MARERITTET: Hans Christer Holunds sesongoppkjøring kunne ikke vært verre. Likevel er han allerede tilbake på et høyt nivå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MARERITTET: Hans Christer Holunds sesongoppkjøring kunne ikke vært verre. Likevel er han allerede tilbake på et høyt nivå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Veien mot norges- og verdenstoppen i langrenn er svært tøff, selv om visse unike unntak, som Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo, begge har gått rett fra junior- til seniortoppen.

Andre prøver år etter år på seniornivå i håp om å ta det siste steget. Mange mislykkes. Noen få lykkes. Hans Christer Holund (27), som tok gull i junior-VM i 2008, klarte det omsider i fjor. Endelig tok han steget opp i verdenstoppen og var på pallen i verdenscuprennene på Lillehammer og i prøve-VM i Lahti forrige sesong.

Planen var klar: Fjoråret skulle bare være en forsmak på hva som var i vente denne VM-sesongen. Så gikk det galt. Fryktelig galt. Skulderen gikk ut av ledd på breen i Stelvio i Italia, og Holund ble sendt til sykehus. Konklusjonen var klar: Han måtte operere. Sesongen ville ryke.

GJENNOMBRUDDET: Hans Christer Holund tok to ganger steget opp på pallen i verdenscupen forrige sesong. Her sammen med Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby i prøve-VM i Lahti. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix
GJENNOMBRUDDET: Hans Christer Holund tok to ganger steget opp på pallen i verdenscupen forrige sesong. Her sammen med Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby i prøve-VM i Lahti. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB scanpix Vis mer

- Først opererte jeg akillesen i sommer. Så kom det med skulderen. Den første måneden var verst. Nerven var ødelagt. Jeg klarte ikke å løfte armen og bruke muskelen. Det var en skummel opplevelse, forteller Holund til Dagbladet.

- Ekspertene sa at jeg måtte operere. Det var tungt psykisk første måneden. Operasjon ville gjort at det tok seks måneder før det ble helt bra.

Vendepunktet

Men det utrolige skjedde. Mot alle odds unngikk Holund operasjon. Allerede forrige helg var han tilbake i verdenscupen igjen i minitouren på Lillehammer, med 16. plassen på lørdag som best.

Til helga får Holund en ny tur med landslaget i Davos. Sesongen han trodde skulle ryke, lever i beste velgående. Det samme gjør drømmen om VM-medalje i Lahti.

- Hvordan har du kommet tilbake så raskt?

- Jeg gjorde de kjedelige øvelsene og hadde et lite håp om å få med meg litt av sesongen hvis jeg gjorde alt rett. Men så slapp jeg å operere likevel.

- Hvorfor det?

- Fordi vi fant ut at det ville være en stor risiko ved å operere. Jeg måtte ha løsnet på bicepsscenen. Det gror veldig sakte. Det er ikke sikkert det hadde blitt helt bra. Seks måneder uten full trening ville gjort vinteren veldig kjedelig, for å si det mildt.

TILBAKE: Hans Christer Holund   er tilbake i verdenscupen allerede - mot alle odds. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Hans Christer Holund er tilbake i verdenscupen allerede - mot alle odds. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått en ny sjanse

Nå er lettelsen er stor. Denne sesongen er som en bonus å regne for 27-åringen.

- Risikoen er der fortsatt ved at skulderen kan gå ut av ledd, men jeg føler jeg har fått en ny sjanse. Dette kan faktisk gå bra uten operasjon. Jeg kan hevde meg i vinter likevel. Det er veldig gledelig.

- Hva kan du utrette denne sesongen?

- VM er ikke før i februar, så jeg tror det kan bli et veldig bra mesterskap om jeg kommer meg dit. Jeg vil gjerne gå stafetten og få med meg en individuell medalje. Men utfordringen er jo å komme seg med på laget i kvalifiseringsrennene som kommer. Da må jeg komme meg inn på pallene om ikke altfor lenge. VM-medalje og verdenscupseier er målet.

«Du skal være heldig om du kommer tilbake»

Med de nye kvotene skal man være god bare for å få lov til å gå verdenscup for Norge. Alternativet i skandinavisk cup frister ikke for Holund.

- I fjor fikk jeg bra matching og muligheter i verdenscupen. De sjansene grep jeg. Det må man som norsk langrennsløper, i hvert fall om man ikke er på landslaget. Det ga meg tryggheten jeg trengte i fjor og stabilitet, forteller 27-åringen.

- Jeg håper å ta et nytt steg i fjor. Men hvis jeg hadde stått på utsiden og sett hva jeg har vært igjennom, ville jeg sa at «du skal være heldig om du kommer i nærheten av det du viste i fjor.»

- Da er det bra du ikke står på utsiden?

- Hehe, ja. Det er viktig å ha troa. Det har jeg nå.