– Det nytter. Og det ville jeg vise

Torbjørn Løkken kjempet seg ut av rushelvetet.

Stem på årets navn! Velg din favoritt blant de ti kandidatene her.
(Dagbladet.no): Nasjonalyndlingen, verdensmesteren og gladgutten Torbjørn Løkken mestret ikke livet og havnet i det mørkeste rusmisbruk. På det verste klarte han ikke å ta vare på seg selv.

Etter et beinhardt oppgjør med seg selv, lang og kyndig behandling og gode venner som støttet ham når alt var som vanskeligst, ble han endelig rusfri.

Torbjørn har gitt seg selv livet i gave, og håp til mange som ennå ikke har kommet så langt.

Massiv støtte

– Det har vært grådig mye tilbakemeldinger etter at jeg sto fram i Dagbladet. Det har vært en jungel av sms-er, mailer, telefoner, skulderklapp fra folk på gata og mange personlige brev. Veldig mye. Men alt har vært positivt. Folk har viste glede på mine vegne. Det varmer, sier Torbjørn og ser opp fra yoghurtglasset.

Blikket er glassklart, fast, og viker aldri. Det er umulig å se på mannen hva han har vært gjennom. Det er mye, fryktelig mye. Men akkurat det er en annen historie. En historie som ble grundig, detaljert og dønn ærlig fortalt tidligere i høst. Av Torbjørn sjøl.

Torbjørn ville fortelle. Både på grunn av alle dem som lurte. Dem som hadde hørt noen rykter, men ikke riktig visste hvordan det sto til. Også fordi han ville bryte noen fordommer om rusmisbruk. Men kanskje mest fordi han ønsket å vise at det nytter.

– Det går an å komme seg ut av rusen. Det er vanskelig, det krever mye av deg. Veldig mye. Det er beinhard jobbing. Men det nytter.

– HAR DET GODT: På det verste klarte ikke Torbjørn Løkken å ta vare på seg selv, men gjennom hard innsats kom han seg ut av rusmisbruket. Her på hytta i høst. Foto: HANS ARNE VEDLOG
– HAR DET GODT: På det verste klarte ikke Torbjørn Løkken å ta vare på seg selv, men gjennom hard innsats kom han seg ut av rusmisbruket. Her på hytta i høst. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

– Ja, det nytter. Det har blitt mitt nye motto, sier Torbjørn.

– Det nytter. Og det ville jeg vise. Jeg har turt å synliggjøre nettopp det, at det nytter. Det er jeg stolt av.

Voldsomme krefter

Han har fått flere henvendelser både fra rusmisbrukere og pårørende til misbrukere etter at han sto fram med historien sin i Dagbladet.

De viser glede på hans vegne, men de spør også om råd. Torbjørn svarer så godt han kan. Og gjentar hele tida at det nytter – men at ønsket om å bli rusfri må være ærlig, og det må komme fra misbrukeren selv.

– Så lenge en tør å ta det oppgjøret med seg selv, innrømme at problemet er der, og ha et innstendig ønske om å komme seg ut av det, er min påstand at det er håp for alle. Men det koster. Det er voldsomme krefter en slåss mot, sier Torbjørn.

Ingen moralist

Torbjørn svarer stort sett på alt som ramler inn av mailer og sms.

– Det nytter. Og det ville jeg vise

– Kan min historie hjelpe noen, setter jeg selvsagt umåtelig stor pris på det.

– Men jeg vil ikke bli oppfattet som noen moralist. Det er greit nok for meg at folk hygger seg med et glass vin eller en øl. Jeg håper samtidig voksne folk er seg bevisst sin rolle som rollemodell. Særlig overfor barn, sier han.

Har planer

Torbjørn Løkken har dagene fulle av gjøremål. Han er engasjert som skitrener for Gjøvik Toten Langrenn, og stortrives i jobben.

Om det blir en karriere som trener, er han ikke helt sikker på.

– Jeg vil alltid ha en fot i idretten, en stor del av meg hører til der, sier den tidligere verdensmesteren.

– Men jeg har andre planer for framtida også. Og de vil jeg foreløpig holde litt for meg sjøl, sier han med et smil.

– Det som er viktig nå, er at jeg er sterkere enn noensinne. Jeg har ikke noe press på meg. Jeg står fjellstøtt. Nå har jeg kommet dit at jeg kan gjøre hva jeg vil. Jeg er rolig, glad og stolt.

– Det nytter. Og det ville jeg vise

– Jeg har det godt.

Stem på årets navn her.

«BIRI\'N»S NYE LIV: Torbjørn Løkken på vei til Alpene som trener for Gjøvik Toten Langrenn.
PLASS I HISTORIEN: Torbjørn Løkken krysser mållinja i Oberstdorf-VM i 1987 og sikrer sin plass i norsk idrettshistorie.
NASJONALHELT: En 20 år yngre Torbjørn Løkken triumferer etter seieren i VM i Oberstdorf.
I SVEVET: Løkken i Holmenkollen under verdenscuprennet i 1988.