Haaland-reserven Sørloth scoret to

Det peker oppover for Norge

Skaden til Erling Braut Haaland hadde ingenting å si for fredagen på Ullevaal. For torsdag 26. mars 2020 derimot, dessverre veldig mye.

SKRYTER: Tore Reginiussen hadde bare gode ord å si om lagkamerat Erling Braut Haaland. Reporter: Kristoffer Løkås. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Norge-Færøyene 4–0 (2–0)

ULLEVAAL (Dagbladet): Publikum og TV-seere ble selvfølgelig skuffet da Erling Braut Haaland måtte kaste inn håndkleet et kvarter før kampstart, han er tross alt toppscorer i Champions League, det hotteste vi har, en verdensstjerne.

Det som garantert krysset Lars Lagerbäcks tanker var samhandlingssjansen som ble forspilt.

SANNSYNLIGHETEN ER NÅ stor for at Erling Braut Haaland ikke spiller mot Malta heller. Han kan ikke ta noen sjanser. Han har ei framtid å ta vare på. Han har større kamper å spille. Men for Lars Lagerbäck, som gjerne ville skape en giftig relasjon og utvikle et samarbeid mellom Joshua King og Erling Braut Haaland, blir ingenting større enn Serbia om fire og en halv måned.

Da Erling Braut Haaland gikk i garderoben et kvarter før kampstart tok han med seg den muligheten.

EN KAMP MOT Færøyene, slik Norges kvalifiseringsgruppe så ut to kamper før slutt, er i alle EM-sammenhenger en ingenting-kamp. Det kan Norge leve så lenge vi har ekstraomganger i Nations League i mars. Det Norge leve med etter at vi ga det bort på to ganger 2–0 mot Sverige og Romania på Ullevaal. Men selv om den ikke betydde noe i tabellsammenheng – det går jo ikke an å tro at Færøyene slår Sverige i Stockholm på mandag – så hadde også denne landskampen sin misjon.

Som øving, først og fremst offensivt.

Og som enda en stein i Lars Lagerbäcks ubeseirede byggverk, Fort Ullevaal.

Erling Braut Haalands musikkvideo fra barndommen har gått viralt etter 19-åringens storspill i Champions League. Nå hinter 19-åringen om julelåt. Vis mer

JEG KUNNE SELVFØLGELIG sagt at Færøyene var å regne som en defensiv utfordring også, de plaget oss nemlig i overkant mye der ute i havet i juni, skapte faktisk fem meget kvalifiserte og store målsjanser, men nei, et sted må lista ligge. Færøyene, nummer 110 på FIFA-rankingen, skal aldri plage et norsk landslag på Ullevaal stadion. Aldri. De skal egentlig ikke kunne plage oss hjemme i Torshavn heller. Så det handlet om offensiven og forsøket på å gjøre Norge med ball litt mindre jålete, for ikke å snakke om veldig mye mer direkte og gjennombruddshissige.

I bunn og grunn handlet det om å bli skarpere, tøffere og mer målrettet dypt inne på motstanders territorium.

NORGE HAR IKKE vært så verst i denne EM-kvalifiseringen. Hvilket er framgang. Men vi har ikke vært veldig gode heller. Det er litt skuffende. Det er nemlig ikke Norges høyeste nivå som er problemet. Det er det laveste. Og spesielt fordi laget har falt sammen som et korthus rett etter at gode prestasjoner har betydd steg i riktig retning, og flyttet det høyeste nivået oppover.

For Norge 2019 er det et paradoks.

Det er også det som gjerne kjennetegner et fotballag i utvikling.

NORGE HAR VÆRT nær sluttspilldrømmen gjennom denne kvalifiseringen, men er likevel ikke i nærheten. Derfor synger jeg ikke med dem som sier vi hadde fortjent mer gjennom 2019. På vei til den første playoffkampen mot Serbia 26. mars velger jeg heller å nynne på den nødvendige påminnelsen om at vi er der vi er for en grunn.

PER DATO ER ikke Norge gode nok til å gå direkte til sluttspill fra et gruppespill. Ikke denne gangen heller. Vi har misset ut i alle kvalifiseringer siden EM 2000. De gangene vi har vært i playoff – 2003 (Spania), 2005 (Tsjekkia) og 2015 (Ungarn) – har vi misset de også. De to første var tøffe utfordringer, Ungarn for fire år siden var motstanderen som fikk oss til å smile etter trekningen.

Vi tapte hjemme og borte.

Vi var sjanseløse.

STØDIG: Programleder Henrik Ljosland Waale og sportsjournalist Christian M. Hugsted diskuterer Erling Braut Haalands tilskudd til landslaget. Video: Rødt Kort Foto: Bjørn Langsem Vis mer

DET SKAL VI ikke være om fire og en halv måned. Når vi skriver mars 2020 skal Norge være klare, skjerpet, trygge og ekstremt tydelige. Det er derfor Lars Lagerbäck er her. Det er derfor disse to kampene mot Færøyene og Malta har sin misjon. Ikke som resultatmessige utfordringer, vi avgir aldri poeng mot disse nasjonene, men som generalprøver for det som skal komme.

Sånn sett var det betryggende å se Norge denne fredagskvelden.

Laget var skjerpet og leverte på mye av det man hadde snakket om på forhånd.

I tillegg var det godt å se hvordan laget hang i stroppen, taklet, sto opp, presset og tok samtlige 90 minutter på alvor.

Den første av to generalprøver før Serbia-kampen kunne knapt vært bedre.

FØR KAMPEN VAR jeg en talsmann for Mats Møller Dæhli fra start. Fordi Norge, spesielt når Martin Ødegaard er borte, trenger St. Pauli-spillerens ferdigheter med ball. Lars Lagerbäck valgte nær sagt selvfølgelig løpsmaskinen Iver Fossum. Aalborg spilleren takket for tilliten med å utføre de bevegelsene Lagerbäck vil se inn i motstanders straffefelt, og i enden av Norges kanskje beste angrep før pause scoret han også 2–0 på et sånt løp.

Da Alexander Sørloth scoret 3–0 hadde han målgivende med hodet.

Du kan ikke forlange mer enn det.

Lars Lagerbäck – MortenP 2–0

Over til Malta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer