NY START: Emil Hegle Svendsen heller være verdens beste skiskytter enn god i både langrenn og skiskyting.
NY START: Emil Hegle Svendsen heller være verdens beste skiskytter enn god i både langrenn og skiskyting.Vis mer

- Det plager meg så jævlig mye

Svendsen dropper langrenn for å ta tilbake tronen.

BJØRVIKA (Dagbladet): Han var i troppen til ski-VM i Holmenkollen, uten å få startnummer på brystet. I fjor konkurrerte han i verdenscupen både i langrenn og skiskyting. Det endte med et skuffende VM i hovedidretten skiskyting for Emil Hegle Svendsen. Midtveis i mesterskapet i Ruhpolding sa han til Dagbladet at ski-VM i Val di Fiemme i 2013 ikke kom til å være noe mål.

Nå er avgjørelsen definitiv. Svendsen er ferdig med langrenn.

- Jeg kommer ikke til å gå noen langrenn. Jeg prøvde meg på det i fjor og synes det ble litt halvveis med begge deler. Først gikk jeg dårlig i langrennsåpninga på Sjusjøen, og så gikk jeg dårlig i skiskytteråpninga i Östersund. Da ble det ingen vits lenger, sier Svendsen til Dagbladet.

- Plager meg Heller ikke i den nasjonale åpninga på Beitostølen om ei drøy uke er det aktuelt å prøve seg uten børse.

- Fristes du ikke av å gå langrenn i det hele tatt?

- Nei, egentlig ikke. Det frister mest å være en komplett skiskytter. Jeg skal komme tilbake og gjøre det veldig bra i OL i Sotsji i 2014, fastslår «Super-Svendsen» innbitt.

Han sitter tilbakelent på podiet i et auditorium i Bjørvika. Lerretet bak ham prydes av de norske landslagsløperne. Fremst av alle står nettopp Svendsen. Norges antatt sterkeste kort. Og 27-åringen gjør ingenting for å skjule irritasjonen over ikke lenger å være verdens beste og mest komplette skiskytter.

- Det plager meg så jævlig mye, erkjenner han — med trykk på «jævlig».

- Hadde jeg hatt én bom mindre per renn sist vinter, så hadde jeg vunnet 8-10 renn ekstra. Klart det plager meg, sier trønderen

Trener mindre Forandringene denne sommeren har vært veldig konkrete, og handler både om fysisk trening og tankesettet i hverdagen.

- Jeg trener 5-10 prosent mindre fysisk, det vil si 5-10 timer mindre i måneden. Det har gjort at jeg har fått mer overskudd til å gjøre en bedre jobb på skytebanen, pluss at flere av de harde øktene har vært med skyting, forteller han.

Svendsen hyller også den nye trenerduoen Espen Nordby Andersen og Roger Grubben.

- Under Roger har jeg blitt mer komfortabel med høydetrening enn noen gang før, og fått mer utbytte av det. Han har et sinnsykt strukturert og bra opplegg, og han har en erfaring som kanskje er den beste i Norge på utholdenhetstrening i høyden, og det har hjulpet veldig, sier Svendsen.

Hjelp til det kjedelige Andersen bor i likhet med Svendsen og de fleste av landslagsløperne på Lillehammer — og er en uvurderlig hjelp i det daglige treningsarbeidet.

- Jeg føler jeg har fått mer hjelp til å gjennomføre den kjedelige, daglige treninga som ofte er det du nedprioriterer. Hardtrening er artig, så det gjennomfører jeg uansett med god kvalitet. Men den kjedelige treninga, som også må til, har jeg fått mye mer hjelp til, fastslår Svendsen.

Om det gjør at mannen med 28 verdenscupseirer, sju VM-gull, to OL-gull og én sammenlagtseier i verdenscupen igjen kan bli verdens skiskytterkonge, gjenstår å se.

Emil Hegle Svendsen har i hvert fall trua.