Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det polske friidrettsikonet Szewinska er død, 72 år gammel

Den polske friidrettsstjernen og ikonet med tre OL-gull, Irena Szewinska, døde fredag. Sprinteren ble 72 år.

LEGENDE: Irena Szewinska vant blant annet tre OL-gull mens hun var aktiv. Foto: SCANPIX
LEGENDE: Irena Szewinska vant blant annet tre OL-gull mens hun var aktiv. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyste det polske friidrettsforbundet lørdag.

Szewinska tok ved siden av sine tre OL-gull også fire andre medaljer i OL. Hun vant gull på 4 x 100 meter i Tokyo (1964), 200 meter i Mexico City (1968) og 400 meter i Montreal (1976). Hun tok sølv på 200 meter og lengde i Tokyo og bronse på 100 og 200 meter i Mexico City.

Hun satte hele ti verdensrekorder i løpet av sin lange karriere (14 år) og ifølge IAAF er hun fortsatt den eneste friidrettsutøveren, mannlig eller kvinnelig, som har hatt verdensrekordene på 100, 200 og 400 meter.

Szewinska var utrolig populær i hjemlandet og etter karrieren tok hun styreverv innen friidretten. Hun ble også medlem av Den olympiske komiteen ((IOC) i 2004.

Hun led av kreft og døde like før midnatt fredag på et sykehus i Warszawa, het det i pressemeldingen. Polsk idrett har mistet sin største utøver, het det.

Den polske presidenten Andrzej Duda kalte henne "førstedamen i polsk idrett" og skrev "et stort tap og stor sorg. Du vil alltid huskes med ære", i en twitter-melding.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!