«Det regnet spyttklyser i ansiktet...»

Sogndals mørkhudede amerikaner Robbie Russel fikk i går slengt både raisistiske tilrop og spyttklyser i ansiktet.

SOGNDAL (Dagbladet): Dette skulle være en gladsak om Sogndals første seier for sesongen. Det blir en sak om rasisme fra Bergen.

Pinlig berørt kom Brann-kaptein Cato Guntveit inn i Sogndal-garderoben etter kampen og ba Robbie Russel om unnskyldning.

- Det som skjedde var totalt uakseptabelt. Vi i Brann skal være gode forbilder og dette må supporterklubben luke ut, sier Guntveit.

En fortvilet Robbie Russel satt i garderoben og raste høylytt. Frustrasjonen og sinnet måtte ut.

- Jeg har aldri vært så sint i hele mitt liv, sier 24-åringen som spiller i Sogndal på fjerde året.

Spyttet, ropte og kastet

Det startet da han midtveis i første omgang skulle ta et av sine lange innkast akkurat der Brann-supporterne var plassert på tribunen. På Fosshaugane står tilskuerne kloss inntil banen, helt på grensa til det lovlige. Det fikk Russel til de grader merke.

- Først tok noen tak i meg. Jeg snudde meg og så en kvinne. Så spyttet tre stykker samtidig. Det regnet spyttklyser i ansiktet mitt, sier Russel.

Og det stoppet ikke med det.

- Gjennom hele kampen ropte de etter meg. De ropte ting som «black pussy», «monkey» og «whore». I tillegg laget de apelyder, sier Russel.

Han kritiserer både Sogndals vaktmannskaper og dommer Tom Henning Øvrebø for at de ikke grep inn.

- I situasjonen ved innkastet sa jeg til dommeren at han måtte stoppe kampen. Han ba meg om å skynde meg å ta kastet. Han og vaktene burde i stedet tatt kontroll over situasjonen, sier Russel.

Dommer Øvrebø sier dette:

- Jeg så at noe skjedde, men oppfattet ikke hva. Jeg ba ham ta kastet fort for å få ham bort, sier Øvrebø, som i dommerrapporten kommer til å anmerke at vaktholdet var for dårlig.

Sikkerhetsansvarlig Kjell Kvåle innrømmer at de kunne reagert raskere:

- Slikt skal ikke skje. Vi skulle grepet inn med en gang da vi så dette skjedde, sier Kvåle, som sier at det er aktuelt å se på TV-bildene for å plukke ut synderne.

Trenger beskyttelse

Oppi alt det triste er Russel veldig glad for den uforbeholdne støtten fra Brann-spillerne.

- Underveis i kampen måtte jeg kjempe for å kontrollere meg selv slik at jeg ikke lot frustrasjonen gå utover Brann-spillerne, men de kom også og ba om unnskyldning i pausen. Det betydde veldig mye for meg, sier han.

Russel understreker at han aldri før har vært utsatt for rasisme - verken på norske eller amerikanske fotballbaner.

- Jeg er fra USA, og nordmenn er flotte folk. Men slikt som dette ødelegger mye. Spør enhver farget spiller i Tippeligaen. De har alle opplevd episoder med rasisme. Vi trenger at forbundet, klubbene, dommerne og vaktmannskapene beskytter oss, sier Russel.

Som synes det er nitrist at overgrepene mot ham i går overskygget Sogndals flotte prestasjon.

- Veldig, veldig synd, sier han.

Men han støttes av spillerne:

- Jeg skjønner Robbie godt, jeg. Hvem ville ikke reagert om de fikk fem spytte klyser i trynet, sier kaptein Håvard Flo.

- Forferdelig trist. Det legger en demper på seieren vår, sier tomålscorer Anders Stadheim.

- I England og andre land er det vanlig med tilrop, men spytting, nei, det er bare dårlig, sier trener Jan Halvor Halvorsen.

Skal rydde opp

I dag kommer Sogndal til å ta kontakt med Brann for å diskutere ulike reaksjonsformer. Sogndal-formann Rolf Navarsete utelukker ikke at hendelsen kan bli politianmeldt.

- Vi får se. Vi har mulighet til alt, men skal snakke med Brann først. Dette går ikke an, sier han.

Brann-formann Magne Revheim avventer Sogndals kontakt, men garanterer handling:

- En eller annen form for reaksjon er nødvendig, sier han.

SPYTT OG RASISME: - Først tok noen tak i meg. Jeg snudde meg og så en kvinne. Så spyttet tre stykker samtidig, sier Sogndals Robbie Russel. Han ble sjikanert av Brann-supportere da han skulle ta et innkast.
OPPGITT: Robbie Russel er oppgitt på spillerne og dommerne etter sjikaneringen fra sidelinjen.
BEKLAGER: Pinlig berørt kom Brann-kaptein Cato Guntveit inn i Sogndal-garderoben etter kampen og ba Robbie Russel om unnskyldning.