SMÅFLAU: Marit Bjørgen satte sikkerheten først på det løse føret i Oberhof. Det kostet henne seieren på prologen.Foto: Lise Åserud/SCANPIX


Foto: Lise Åserud / Scanpix
SMÅFLAU: Marit Bjørgen satte sikkerheten først på det løse føret i Oberhof. Det kostet henne seieren på prologen.Foto: Lise Åserud/SCANPIX Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Det så helt jævlig ut på TV-bildene

Bjørgen skjemmes over egen utforkjøring i Tour-prologen.

OBERHOF/OSLO (Dagbladet): Etter å ha prioritert OL og VM, var Marit Bjørgen tilbake i Tour de Ski etter tre års fravær. Da fikk hun en påminnelse om at de neste elleve dagene ikke blir noen plankekjøring mot en etterlengtet norsk sammenlagttriumf.

Dømt ut i fra de første 3,1 kilometerene av årets Tour, virker nemlig Justyna Kowalczyk å bli en formidabel utfordrer til seiersmaskinen fra Rognes.

For til tross for at teknikken ikke så ut til å stemme for den polske jernkvinnen under vanskelige føreforhold i Oberhof, avsluttet hun sterkere enn den norske forhåndsfavoritten og tok første stikk med 0,4 sekunders margin.

Samtidig innkasserte hun 15 bonussekunder, mens Bjørgen måtte nøye seg med ti. Dermed går Kowalczyk ut 5,4 sekunder foran Bjørgen på morgendagens jaktstart over ti kilometer i klassisk stil.

- Jeg er godt fornøyd med løpet. Det føltes bedre mot slutten. Jeg er i bra form. Det er godt å komme i gang igjen etter en liten pause, sier Bjørgen - som droppet verdenscupen i Rogla før jul på grunn av forkjølelse.

Holdt seg på beina Likevel var det noe å sette fingeren på. Bjørgen tok det nemlig like forsiktig i utforkjøringen som en dansk turist på norsk påskeføre. Etter å ha sett seg selv på TV hos NRK, var hun smått pinlig berørt. 

- Det så helt jævlig ut på TV-bildene. Jeg skjemmes nesten. Men det var vel bedre å tape noen sekunder og holde seg på beina, enn å falle, sier hun.

Det var trolig den defensive kjøringen som kostet henne etappeseieren, og det i et terreng hvor hun normalt sett skal være milevis bedre enn uryddige Kowalczyk. Polakken overrasket seg selv.

- Dette var en stor overraskelse, for jeg er vanligvis ikke god på raske forhold. Jeg er heller ikke så god i utforkjøringer, men i dag hadde jeg friske bein og kjørte bra utfor, sier etappevinneren.

Kristoffersen på femte De norske jentene var fullstendig dominerende i verdenscupen før jul, men preget ikke resultatene i like stor grad på dagens prolog.

Marthe Kristoffersen åpnet best av samtlige, men måtte se seg slått av både Hanna Brodin og Riikka Sarasoja-Lilja i mål og endte dermed på femteplass. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer elleve, Astrid Uhrenholdt Jacobsen 13, Therese Johaug 14 og Kristin Størmer Steira 24.

Heidi Weng var uheldig og falt og havnet dermed helt nede på en 44.-plass - nesten halvminuttet bak Kowalczyk.