Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kommentar om Kristoffs forsvinningsnummer i Roubaix:

«Det sentrale er hvordan omgivelsene oppfatter valget som ble tatt»

Fra skuldertrekk til irritasjon etter uvanlig Roubaix-oppladning.

ALT GODT? Det skurret litt mellom Torsten Schmidt (til venstre) og Alexander Kristoff under tredagersrittet i De Panne. Tyskeren skal heller ikke ha vært imponert over nordmannens sene ankomst til Compiègne foran Paris-Roubaix. FOTO: Kjetil Anda, procycling.no/Sykkelmagasinet
ALT GODT? Det skurret litt mellom Torsten Schmidt (til venstre) og Alexander Kristoff under tredagersrittet i De Panne. Tyskeren skal heller ikke ha vært imponert over nordmannens sene ankomst til Compiègne foran Paris-Roubaix. FOTO: Kjetil Anda, procycling.no/Sykkelmagasinet Vis mer

(procycling.no): 7 rekognoseringer og 8 gangers deltakelse i rittet er nå fasit for Alexander Kristoff i Paris-Roubaix.

Og fremdeles har han ikke vært spesielt nære podiet.

Les også: - Han punkterer og jeg velter. Det oppsummerer klassikerne godt

Denne gangen endte drømmen om å spurte om en ny topplassering på velodromen i en haug med mennesker langs den 9. sektoren fra Roubaix.

Han fikk beskjed om å angripe for å ta seg opp til gruppa der Tom Boonen og John Degenkolb satt i. Med fasit i hånd vet vi at kun Langeveld, Van Avermaet, Stuyven, Moscon og Stybar kjørte i mål før gruppe nummer to.

I etterkant var det stort sett Kristoffs velt og punktering som ble diskusjonstema etter at han til slutt sto av brosteinsklassikeren.

I forkant dreide det meste seg om form, men også om at 29-åringen ankom først sent fredag kveld - og ikke tok del i lagets rekognosering i forkant av rittet.

DE SISTE DAGENE har jeg snakket med alt fra konkurrenter, til lagkamerater og andre sportsdirektører om Kristoffs in absentia.

Bare for å gjøre det klart: Å omtale dette dreier seg ikke for min del om nødvendigvis å problematisere, men like gjerne å forklare noe som skapte stor grad av debatt i forkant av rittet.

Og selv om trener Stein Ørn via et innlegg på Facebook - og flere med ham, har tatt til orde for at dette trekket hadde blitt genierklært om han hadde hengt med helt i toppen av årets Paris-Roubaix, så kan vi vel i hvert fall alle være enige om at velten på vei mot Ennevelin IKKE hadde noe med dårlig rekognosering å gjøre.

Hvis man deler inn ryttere og sportsdirektører som aktører innenfor, og pressen som folk utenfor - er det vesensforskjell på hvordan stuntet til nordmannen ble oppfattet.

INGEN INNENFOR jeg har snakket med, finner det merkelig at Kristoff har valgt å droppe én rekognosering i forkant av Paris-Roubaix.

Det begrunnes med at han vanligvis kjører et veldig tøft rittprogram i mars måned, og at det denne gangen var verdt forsøket å la ham trene i ro og fred på hjemmebane, og ankomme Compiégne mer oppladet enn utladet.

PÅ ETTERSKUDD: Punkteringen før Arenberg passet svært dårlig. Heldigvis hadde også Greg Van Avermaet havnet i uløkka. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
PÅ ETTERSKUDD: Punkteringen før Arenberg passet svært dårlig. Heldigvis hadde også Greg Van Avermaet havnet i uløkka. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

At enkeltryttere uteblir fra rekognosering er heller ikke uvanlig.

Derimot er det uvanlig at en lagkaptein dropper gjennomkjøringen i forkant av nettopp Paris-Roubaix. Her skal vi også huske på at rytterne har forskjellig tilnærming til rittet.

Noen er interessert i å teste siste nytt på utstyrsbørsen, er på evig søken etter riktig antall bar (lufttrykk) i dekkene og kan navngi alle veikryss mellom Ninove og Ronse på kommando.

«Å kjenne veiene og ha kontroll på alle sektorene, er nøkkelen. I Flandern rundt kjører du de samme veiene hele året, men i Roubaix dukker de sektorene opp bare denne ene gangen, og kanskje av og til under Tour de France, så jeg har bygget opp et repertoar her. Jeg har fullført rittet 15 ganger og har kanskje gjort rekognoseringen like mange ganger. Det tar litt tid å lære seg basisen, men i løpet av noen får år, kan man plukke opp utrolig mye», uttalte 2016-vinner Mathew Hayman i oppbyggingen til rittet.

Da skal jeg også legge til at Hayman og hans egenskaper, nok også gjør at han i utgangspunktet må benytte hodet, taktisk kløkt og nitide forberedelser i enda større grad enn Kristoff, om han skal gå til topps i dette rittet.

For at det skal skje, skal det aller, aller, aller meste gå smooth, slik det gjorde for den nå 38 år gamle australieren i fjor.

Mens Hayman snakker flamsk, bor i Belgia og har fire sesonger fra klassikerlaget til Team Sky på CV’en, har ikke Katusha-Alpecin den samme tilnærmingen til klassikerne.

«Vi føler ikke behovet for å sende ham dit tidlig og så melde fra i sosiale medier om at han har vært der, men vi har folk i sving som tester ut disse tingene for oss. Det viktigste er at Katusha som lag ankommer godt forberedt til disse rittene, og det skal vi også gjøre denne gangen», fortalte José Azevedo meg om forberedelsene til Roubaix tilbake i februar.

NÅR DET ER SAGT: Mannen med hovedansvaret for Katusha i nettopp klassikerne, tyske Torsten Schmidt var ikke overbegeistret for sin ene lagkapteins sene ankomst til Compiègne denne fredagen.

Det faktum har han ikke ønsket å kommentere på trykk, men det er signalene som kommer ut av Katusha-leiren i etterkant av rittet.

Schmidt kan ha vært indignert på egne vegne, på vegne av gruppa eller fra folk over seg i systemet.

I det daglige er Kristoff for oss en drøm å jobbe med, siden han alltid er tilgjengelig, åpen og svarer godt på spørsmålene vi stiller ham.

Denne gangen ble pressekonferansen i forkant sløyfet. Isolert sett ingen krise, men det kan jo tenkes at sponsoren Alpecin gjerne ville ha sine merker avbildet av fotografene også i forkant av høydepunktet i brosteinsklassikerne.

Les også: - Jeg vet ikke hva som er galt med Alexander

Under tredagersrittet i De Panne, før Kristoff tok sin etappeseier, var det også noe som skurret mellom nordmannen og tyskeren. Schmidt sendte da en bredside mot 29-åringens norske trener.

For pressen, vi som står utenfor, meg selv inkludert, gikk også praten om Kristoffs tilnærming til rittet rundt bordet på et flyplasshotell i Brüssel, sent søndag kveld.

Jeg skal ikke bombastisk konkludere at avgjørelsen var rett eller gal av Kristoff og hans trener. Det er på det rene at han virket friskere på Roubaix-brostein enn på lenge, og kanskje gjorde sin aller beste opptreden i rittet.

Det tyder på at oppladningen var vellykket, selv om den sene ankomsten fortjener både å bli omtalt og diskutert.

TONY MARTIN - den andre lagkapteinen - gjør ting på sin måte. Han kjørte igjennom alle brosteinspartiene på torsdag, og tok med seg de ti første én gang til, dagen etter.

Det man dog skal huske på er at Martin verken er en type som minner om Kristoff, eller noen durkdreven klassikerrytter.

TO KAPTEINER, MED TO FORSKJELLIGE INNGANGER TIL ROUBAIX: Alexander Kristoff og Tony Martin. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TO KAPTEINER, MED TO FORSKJELLIGE INNGANGER TIL ROUBAIX: Alexander Kristoff og Tony Martin. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Kun de to siste årene har han vent fokuset mot brosteinsklassikerne, noen som plasserer ham i sjiktet Hayman snakker om: At det tar tid å plukke opp basisen, men at man kan lære veldig mye på noen få år.

Tyskeren uttalte også at han var sliten i forkant av rittet, mens Kristoff uttalte det motsatte.

- Jeg føler at jeg kommer litt freshere inn, i hvert fall mentalt.

DET MEST SENTRALE PUNKTET i debatten, eller kritikken om du vil, av Kristoff - er hvordan omgivelsene hans oppfatter valget som ble tatt.

De mest lojale støttespillerne hans vil nok backe ham opp også etter dette.

At Torsten Schmidt ble irritert gir oss en liten pekepinn, og hvilken side sto generalmanager José Azevedo på under den oppklarende praten med nordmannen, fredag kveld i Frankrike?

I tillegg er det et poeng hva ryttere som ikke kjenner Kristoff like godt fra før mener. Hva tenker Tony Martin? Danske Mads Würtz-Schmidt uttalte i forkant «at han trodde rittet lå bedre til Tony, enn Alex - derfor tror jeg Tony blir førstemann».

Lojale Mørkøv slapp seg ned da Alex punkterte før Arenberg, men Katusha-laget var som helhet ikke beredt på å gi ifra seg posisjonene sine i front av feltet foran den krevende sektoren.

Martins angrep i front lengre ut i finalen, er heller ikke medisinen Stavanger-mannen trenger etter å ha bitt seg fast gjennom skogholtet på bakhjulet til Van Avermaet, og kjempet seg opp igjen til teten.

Katusha framsto litt som en spellemann med hardingfele som opptrer i utakt med hallingen.

SELV OM KRISTOFF trolig ikke hadde trengt den gjennomkjøringen, kan det likevel være lurt å følge strømmen. Om det så bare er for å vise seg som en god leder.

En som like mye som lagkameratene ser på dette som årets høydepunkt, og at de bør puste støv, tygge grus og forsere brosteinen med fanden i hælene for at nettopp han skal komme skuddklar inn mot velodromen i Roubaix.

Bak både seieren i Flandern rundt og i Milano-Sanremo ligger det et betydelig bidrag fra lagkamerater som muliggjorde disse to bragdene.

Det arbeidet er nødt til å legge ned også i framtiden - uten forbehold, om monumentene skal erobres én gang til. Og da er det dumt å gi kritikerne, eller lagkameratene, grunn til å spekulere eller tvile på din lidenskap.

Dog er tilliten fra innsiden langt viktigere enn den vi gir deg fra utsiden.

Kanskje er det bare vi i pressen som stusser på ditt ønske om å få sove noen timer ekstra om morgenen to dager før Paris-Roubaix. Det kan vi også håpe er tilfellet, Alex.

God påske!