SEIER PÅ OVERTID: Vålerenga jubler etter Aron Dønnums seiersmål mot Odd, tre minutter på overtid. Sist de vant på liknende vis, over Lillestrøm i serierunde 12 forrige sesong, stoppet det helt opp i de seks neste kampene. Akkurat nå er Vålerenga der de var i 2018. Skal laget ta steg må de dårlige periodene bli kortere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SEIER PÅ OVERTID: Vålerenga jubler etter Aron Dønnums seiersmål mot Odd, tre minutter på overtid. Sist de vant på liknende vis, over Lillestrøm i serierunde 12 forrige sesong, stoppet det helt opp i de seks neste kampene. Akkurat nå er Vålerenga der de var i 2018. Skal laget ta steg må de dårlige periodene bli kortere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Eliteserien 2019: Vålerenga

Det ser bra ut for Ronny Deila og Vålerenga. Det ser ut som i 2018

Vålerengas overtidsmål mot Odd landet lagets første seriemåned på beina. Resten handler om å unngå de to sorte hullene i 2018-sesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TABELLEN SER BEDRE ut fordi mange av lagene bare har spilt fem kamper mot Vålerengas seks – fjerdeplass ser alltid hyggeligere ut enn en sjuendeplass – men poengene vunnet på de seks første kampene er nøyaktig de samme: 10.

Sånn sett har Vålerenga gjort en helt grei første måned i Eliteserien.

Skal framgang kunne måles i form av Europa-spill i 2020 må laget unngå periodene som ødela fjorårets sesong og ambisjoner.

ETTER SEKS SERIERUNDER 2018 var VIF-tallene 3-1-2 (kamper), 10–9 (mål), 10 (poeng). Nå er de 3-1-2, 9-8, 10. Det er nesten identisk. I fjor var Ronny Deilas lag tre poeng bak teten (Brann) etter seks kamper. Det er de i år også (Molde). Hvilket betyr, selv om det har vært to stygge bortesmeller i Kristiansund (0–2) og Molde (1-4), at det ser ganske bra ut for Vålerenga.

Akkurat som i fjor.

ETTER ARON DØNNUMS 1–0 scoring tre minutter på overtid mandag kveld, sammenliknet Ronny Deila følelsen, stemningen og gleden med den euforien Vålerenga opplevde da Bård Finne la ned Lillestrøm flere minutter på overtid sist sesong. Da var det spilt 12 serierunder.

Vålerenga lå på sjetteplass med 21 poeng – ni bak suverene Brann.

Laget hadde alle muligheter til å ta tak i det, og gjøre noe godt ut av sesongen.

PÅ DE SEKS neste kampene i 2018 – fra serierunde 13 til 18 – tok Vålerenga tre av 18 poeng (0-3-3). Djevelens tall (6-6-6) kjørte sesongen av skinnene da Eliteserien startet igjen etter VM i Russland.

Vålerenga var nummer ni og hadde ødelagt en meget god mulighet til å få heng på toppen.

ETTER 24 SERIERUNDER var Vålerenga tilbake på sjetteplass på tabellen. Alt fordi Eliteserien er mulighetenes marked, en av de jevneste ligaene i verden. Fra runde 19 til 24 sørget 4-0-2 for 12 poeng.

Det var 16 opp til teten (Rosenborg), men bare fem opp til fjerdeplassen (Haugesund) og sju til Molde på tredjeplass.

Gjenstående kamper mot Stabæk (B), Kristiansund (H), Strømsgodset (B), Sarpsborg (H), Bodø/Glimt (B) og Ranheim ga Vålerenga et lite håp om topp fire og Europa.

AV DE 18 siste poengene det ble spilt om vant Vålerenga seks. Tre av kampene gikk mot lag i nedrykksstriden. Den siste, og den eneste seieren kom i sesongens siste kamp, mot Ranheim som hadde stoppet helt opp.

Nok en gang hadde Vålerenga forspilt en god mulighet til å få noe ut av sesongen.

Nok en gang hadde de sviktet da det gjaldt.

RONNY DEILAS STØRSTE utfordring 2019 er å stabilisere Vålerengas form gjennom sesongen. I 2018 så den mest ut som en sinuskurve (berg-og-dal-bane – i matematikken beskrevet som avstanden mellom to topper). Hver gang Vålerenga var i posisjon til å ta steg gikk det nedover.

Først med tre av 18 poeng på sommeren.

Så med seks av 18 poeng på høsten.

Hvilket i sum er ni av 36 poeng når du har muligheten til å gjøre en god sesong.

Altså håpløst.

ELITESERIEN VAR EKSTREMT jevn i fjor. Mange tror den blir enda jevnere i år. Mandag sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo at han tror 10 poeng per fem kamper – 60 poeng – vinner seriegullet. Hvilket betyr at alle lag med mål om å være topplag tåler noen nedturer, som Odd opplevde på Intility Arena, og som de sikkert vil oppleve igjen.

Det er de lengre periodene som må lukes ut om Europa 2020 skal bli en realitet.

AV VÅLERENGAS TO skrekkelige perioder i fjor var den første verre enn den andre. 40 prosent av sesongen var langt under pari. Det er mye. Hvilket betyr at forbedringspotensialet fra den sjetteplassen laget tross alt endte på etter enda en skuffende sesong, er enormt.

Akkurat som mulighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer