Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håvard Haukenes i EM:

- Det ser sykt ut. Noen griner. Andre vrir seg i smerte

Håvard Haukenes om scenene etter målgang.

FIRER: Håvard Haukenes (Norna-Salhus IL) ble nummer fire i kappgang i EM. Øvelsen ble et brutalt møte med stekende hete for utøverne. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FIRER: Håvard Haukenes (Norna-Salhus IL) ble nummer fire i kappgang i EM. Øvelsen ble et brutalt møte med stekende hete for utøverne. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Det ser sykt ut. Noen griner. Andre vrir seg i smerte. Enkelte får isbiter plassert på brystet for å roe ned pulsen.

Det sier Håvard Haukenes (28) fra Paradis i Bergen til Dagbladet etter å ha jaktet Norges første medalje i friidretts-EM på 50 kilometer kappgang.

Nordmannen åpnet godt, men den siste mila ble for tøff - og han endte på den sure 4.-plassen.

I mål var Haukenes helt utkjørt. Det var nemlig over 30 grader i den tyske hovedstaden og temperaturen var på kokepunktet på brennheit asfalt i Berlins gater.

UTSLITT: Håvard Haukenes (Norna-Salhus IL) etter målgang. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UTSLITT: Håvard Haukenes (Norna-Salhus IL) etter målgang. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Brutalt

Haukenes måtte ha hjelp og støtte bort fra målområdet og han var en drøy halvtime i et legetelt for å komme til hektene. Haukenes var ikke den eneste som gikk på en liten smell i varmen. Et titall andre utøvere måtte også fraktes inn i teltet for å få hjelp.

Scenene var som hentet fra en slagmark.

En finne, Aleksi Ojala, kollapset underveis i løpet og ble liggende når konkurransen var omtrent halvveis. Etter målgang måtte en annen bevisstløs kappgjenger bæres av to personer inn i legeteltet. Scenene Dagbladet var vitne til var nesten makabre der tilsynelatende livløse kropper ble fraktet bort målstreken. Men alle virket å være i fin form etter bare en halvtime med god hvile. Finske Ojala sto i målområdet og heiet noen timer etter at han selv hadde ligget strak og bevisstløs på asfalten.

- Det kan være ekkelt å se spesielt gode kompiser av deg gå på en smell underveis. Samtidig må jeg være iskald og holde fokus på egen rytme og takt, sier Haukenes.

I TETGRUPPA: Håvard Haukenes kjempet lenge om medalje. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
I TETGRUPPA: Håvard Haukenes kjempet lenge om medalje. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Glapp

Marjan Zakalnytskij fra Ukraina tok EM-gullet på tida 3.46.32. Han lå lenge alene i tet. Bak kjempet en trio om sølv og bronse. Matej Toth fra Slovakia tok sølv 55 sekunder bak. Bronsen gikk til Dmitrij Dzjubin fra Hviterussland som kom 1.27 etter vinneren. Håvard Haukenes kom i mål 2.03, 4 etter.

- Det brant i alle musklene i kroppen, sier Haukenes til Dagbladet.

- Jeg fikk gitt alt jeg hadde. Det er en liten seier.

28-åringen fikk spørsmål om han var ved bevissthet i minuttene etter konkurransen.

- I starten var jeg veldig groggy. Blodtrykket var høyt, jeg måtte sjekke om jeg hadde feber. Så iset vi ned hele kroppen. Nå begynner jeg å føle meg normal igjen, forteller Haukenes en snau time etter konkurranse.

- Har du vært så sliten før? spurte en journalist.

- Jeg har neppe vært så sliten før. Jeg kjente det ble tungt etter 40-45 km. Jeg måtte jobbe med meg selv, sier Haukenes.

Nordmannen har mistet rundt tre måneders trening med skader og forteller at han er veldig fornøyd med innsatsen.

- Jeg lærer mye av dette og kanskje gjøre det bedre i VM i Doha (2019). Dette er en god prestasjon, sier han.

Landslagets lege Ove Talsnes forteller at det var tøffe forhold for utøverne - men at det ikke var dramatisk i legeteltet etter konkurransen.

- Det er klart folk er slitne etter en sånn dag. Anstrengelsen i kappgang er trolig tøffere enn hos mange andre. Disse utøverne går helt på terskel i fem mil. Det er fryktelig - og det gjør vondt i lange perioder, sier Talsnes.

Fakta: 50 km kappgang:

1) Marjan Zakalnytskij, Ukraina 3.46.32, 2) Matej Toth, Slovakia 0.55 min. bak, 3) Dmitrij Dzjubin, Hviterussland 1.27, 4) Håvard Haukenes, Norge 2.03, 4) Carl Dohmann, Tyskland 3.55, 6) Rafal Augustyn, Polen 5.05.

GULL: Karsten Warholm var mildt sagt sjokkert da han kom i mål under VM-finalen i 400 meter hekk. - Jeg følte jeg hadde sett et spøkelse, sa han til pressen. Etter seieren, unngikk flere utøvere å gratulere verdensmesteren. Video: Reuters / Scanpix Vis mer