Lahti-VM 2017:

- Det ser ut som om et norsk stafettlag feirer

Firedobbelt norsk.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/LAHTI (Dagbladet): I dag var det den siste dagen i ski-VM for de norske kvinnene i Lahti.

Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjørgen og Heidi Weng skulle forsvare Norges ære på tremila, og for en jobb de gjorde.

Etter nesten 30 kilometer med et stort tetfelt, bestemte Marit Bjørgen seg for å stikke.

Heidi Weng hang på, men havnet for langt ut i den nest siste svingen før mål. Dermed kunne veteran Bjørgen stikke avgårde.

Hun knuste alle på vei mot mål, mens Weng og Uhrenholdt Jacobsen spurtet i kampen om sølvet. Der stakk Weng av med seieren, mens Ragnhild Haga ble nummer fire.

- Det ser ut som om et norsk stafettlag feirer, sa NRKs kommentatorer om de norske jentene som feiret sammen.

- Hadde litt bedre ski enn Heidi

Etter løpet var det en utrolig glad vinner som snakket med FIS, der hun fortalte at rykket to kilometer før mål var et godt trekk.

- Det var høy fart i feltet og høy fart i snøen. Jeg følte jeg måtte prøve meg med to kilometer igjen. Jeg kjente at det var en bak meg, og snudde meg og så Heidi, sa Bjørgen til FIS.

Hun bestemte seg for å sakke farten inn i Lahti-svingen, før hun skulle gi alt.

- Jeg visste jeg hadde litt bedre ski enn Heidi i dag. Nå er jeg veldig glad. Jeg ville vinne, sa skistjerna.

Lei fellesstarter prega av norske jenter

Her hjemme i Norge håpes det på norsk dominans, mens svenskenes norske trener er lei allerede før startskuddet går.

- Selv om jeg er nordmann, så er jeg lei av å se en del fellesstarter for damer som er prega av to, tre norske jenter som går først, og så kommer det en flokk med andre jenter etterpå, sier Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Nå gjenstår det å se om det blir to-tre norske jenter øverst på resultatlista eller ikke.

Rennet starter klokka 13.30 norsk tid. Dagbladet følger tremila direkte, alt du trenger å gjøre er å oppdatere denne siden.

Jacobsen rett på trynet

Da er vi endelig i gang med den tradisjonsrike tremila! Weng har startnummer 1, Bjørgen nummer 3, Haga nummer 12 og Jacobsen nummer 14.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk på trynet på vei ut fra stadion, men kom seg raskt opp. Det liknet litt på Emil Iversens fall på sprinten tidligere i mesterskapet, men heldigvis skjedde det tidlig på dagens tremil.

Forhåpentligvis har det ingenting å si for Jacobsen, tross at hun havnet helt bakerst i feltet.

Kjempet seg opp i feltet

Veteran Marit Bjørgen ligger foran i feltet når jentene passerer merket for 1,1 kilometer. Det er høyt tempo, og Charlotte Kalla, Bjørgen og Krista Pärmäkoski ser ut til å ha en svært god dag. Heidi Weng henger også på de tre foran i feltet.

0,8 kilometer senere har Pärmäkoski gått forbi Bjørgen og drar. Tempoet har roet seg noe, trolig kan det skyldes det vekslende føret at jentene velger å spare litt på kreftene.

En gladmelding er at Uhrenholdt Jacobsen har kjempet seg opp i feltet, og er cirka seks sekunder bak Bjørgen i tet. Det vil si at ulykkesfuglen henger godt med tetgruppa.

Ingen svensk jente har vunnet tremila i verken verdenscup, VM eller OL. Kan Charlotte Kalla gi Sverige et historisk gull i dag?

Nå er jentene inne på stadion. Bjørgen er først inne, mens Weng er 0,3 sekunder bak. Pärmäkoski henger fortsatt på, det samme gjør amerikanske Caitlin Gregg og Charlotte Kalla.

Tre norske blant de seks første

Feltet er svært samlet etter 8,2 kilometer. Det nærmer seg punktet for der jentene kan bytte ski for første gang - altså etter ti kilometer. Trolig vil ikke noen av de norske jentene bytte ski, mye på grunn av det tette feltet.

Nå er det Norge, Sverige, Norge, Finland, USA og Norge av de seks langrennsløperne foran. Bjørgen ser ut til å ville riste av seg både lagvenninnene og motstanderne, men de holder seg fast.

Det er rundt ti utøvere som henger seg på bak Bjørgen, noen ser ut til å ha det litt enklere enn andre.

Finsk håp bryter før 15 kilometer

Alle lar Bjørgen dra. Det er ingen som tør å gå foran. Nå blir det spennende å se om Bjørgen lar noen andre komme opp for å dra, om hun holder tempoet eller om hun forsøker å stikke avgårde.

Finske Kerttu Niskanen bryter før løperne er halvveis. Hun så ut til å slite litt underveis, men det var lite som tydet på at hun kom til å bryte.

Finnen er helt knust, og gråter åpenlyst foran kameraet etter å ha måttet bryte.

- Det er helt klart en skade hun har her, sier NRKs kommentatorer om Niskanen i det tv-kameraene fanger henne opp på vei ut av stadion.

Ingen ville bytte ski

Charlotte Kalla og sveitsiske Nathalie von Siebenthal har hjulpet til å dra litt de siste kilometerne.

Jentene nærmer seg 20 kilometer. Det betyr at det er en ny mulighet for skibytte. Trolig vil ingen gjøre det av tetjentene.

De foran nå er Kalla, Bjørgen, Weng, Jacobsen, Pärmäkoski, Anna Haag, Jessica Diggins, von Siebenthal, Haga og Teresa Stadlober. Nesten 20 sekunder bak kommer det neste feltet.

Stadlober har ingen ski i sin boks, mens alle de andre jentene har. Likevel er det ingen av de ni første jentene som velger å bytte ski. Det er ingen som tør å bruke tid på skibytte av jentene i den tøffe kampen om gullet.

- Ser veldig lovende ut for Weng

- Jeg tror Marit er overraska over at så mange henger med etter 20 kilometer, sier NRKs Jann Post.

- Bjørgen har en fin rytme i skøytinga. Hun avventer tilsynelatende her, sier Torgeir Bjørn. Han tror veteranen gleder seg til å rykke.

Bjørgen ser rundt seg og ser ut til å prøve å finne ut hvor resten av jentene i feltet er.

- Heidi Weng går så godt teknisk. Som Finn Hågen Krogh i går. Det ser veldig lovende ut for Weng her, sier Torgeir Bjørn når Weng klatrer. Han tror Weng har gode muligheter til medalje i dag.

Måtte få ny stav

Marit Bjørgens stav ble ødelagt. Heidi Weng drar nå gruppa, mens Bjørgen ligger midt i feltet med en reservestav hun fikk på toppen.

- Nå gjelder det å holde hodet kaldt, sa NRKs Torgeir Bjørn.

Det ser ut til at trinsa til staven gikk, og nå har Bjørgen fått en helt ny og god stav. Denne fikk hun midt i en sving før den aller siste runden i Lahti-løypa. Det var flaks alt gikk bra der!

Aldri vært så mange sammen

Med under fem kilometer igjen gjenstår det å se om noen tør å rykke. Nå går det litt raskere i de første motbakkene på vei ut av stadion.

Der er sveitsiske Nathalie von Siebenthal fullstendig hektet av. Fire kilometer gjenstår.

- Det har aldri skjedd tidligere at det har vært så mange løpere samlet på slutten av en tremil.

Jessica Diggins ligger nå bakerst i tetfeltet med de ni første jentene, men klamrer seg fast. Foran ligger Bjørgen, Kalla og Jacobsen.

Kalla mister staven

Ifølge NRK får de norske jentene nå beskjed om å kvitte seg med Diggins, som kan bli svært tøff på oppløpet, tross slitne ben. Likevel ser det ut som at Diggins har det tøffest blant de ni første.

Kalla henger i ryggen på Bjørgen. Tør en av de to stjernene å forsøke seg på et rykk?

Der mister Kalla staven sin! På et håpløst tidspunkt forsvinner staven til den svenske jenta, som må gå rundt 15 sekunder uten. Der ryker trolig gullmedaljen. Nå er det fire norske jenter helt foran!

Kan pallen preges av norske jenter nok en gang?

Nå forsøker Bjørgen å stikke, men Heidi Weng henger i ryggen! Haga slipper, mens Uhrenholdt Jacobsen henger på. Blir det gull til Weng eller Bjørgen?

Bjørgen spurter fra alt og alle, mens Uhrenholdt Jacobsen og Weng spurter om sølvet!

Det blir altså trippelt norsk! Bjørgen, Weng og Jacobsen havner på de tre første plassene.

- Det ser ut som om et norsk stafettlag feirer, sa NRKs kommentatorer etter at de fire norske jentene feiret sammen.

IRRITERT: Sveriges Charlotte Kalla hadde uflaks under lørdagens 30 kilometer i langrenn for kvinner, da staven hennes brakk tvert av under løpet. - Det er mye følelser i dag, det kommer i bølger. Jeg blir jo irritert, sier Kalla. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer