Det ser ut til å kunne gå bra for Frida Wallberg. Men ikke for proffboksing i Norge

Stopper proffboksing i Norge.

NOK EN KNOCK: Disse bildene av svenske Frida Wallberg er nok til å stoppe Cecilia Brækhus drøm om å få bokse profesjonelt i Norge. Foto: Maja Suslin/ NTB Scanpix
NOK EN KNOCK: Disse bildene av svenske Frida Wallberg er nok til å stoppe Cecilia Brækhus drøm om å få bokse profesjonelt i Norge. Foto: Maja Suslin/ NTB ScanpixVis mer

SVENSKE FRIDA WALLBERG har stoppet innføringen av proffboksing i Norge. Ikke fordi nedslagningen av henne viser noe nytt i sporten, men fordi endring av all nasjonal sportskultur er en følelsessak. Og de blodige bildene av en forslått "Golden girl" i svensk boksing var riktig ille.

Det gjør at det politiske arbeidet for å gi proffboksing lik sjanse med andre knockout-idretter, kommer til å dra enda mer ut i tid. Da blir spørsmålet etter hvert hvor lenge Cecilia Brækhus-effekten holder seg.

FOR DET ER LITEN TVIL om at det er Brækhus sin brede appell som har gitt den lille norske boksesporten en sjelden mulighet til å påvirke stemningen blant det store sportspublikummet. Det har ført til et lovarbeid med forslag om å føre proffboksing tilbake til den vante idrettsfamilien; altså en slutt på isolasjonen som startet med det særnorske forbudet mot proffene fra 1981.

Så langt; så bra. De ulike krigsidrettene som er utviklet i mellomtida, gjør proffboksingen langt mindre spesiell både i sportslig brutalitet og suspekte bakkrefter. Det gjør det prinsipielt riktig å behandle sporten som alle de andre grenene.

Men det blir ikke lett. For Frida Wallberg har lenge vært svenskenes Cecilia.

DET ER FRIDA som har angrepet sexismen i idretten, og satt spørsmålstegn ved en nasjonal idrettsgalla som er lukket for en kvinnelig verdensmester. Før den tragiske tittelkampen var det en juridisk drakamp i Sverige om lengden på dette proffoppgjøret. Det endte med at retten sa ja til en normal tittelkamp, og at Frida fikk to slag i åttende runde som ga hjerneblødning:

- Sverige har fått en verdensmester. Jeg kan ikke vinne noe større enn det, sa Frida til Expressen bare noen uker før hun ble sendt i gulvet av australske Diana Prazak og etter hvert forsvant inn i koma. Nesten en uke seinere er hun vekket opp og kommuniserer fra sykesenga, men en så stygg skade etter et tilsynelatende normalt slag forteller sin egen historie:

•• Her gjelder det å være forsiktig med boksing som betalt idrett.

AKKURAT DET kommer til å påvirke den norske debatten. Den brutale resultatet etter nedslagningen av Wallberg, vil dra ned tempoet i den videre politiske behandlingen.

At dette skjedde like etter at Cecilia Brækhus mistet en mulig storkamp mot Holly Holm, gjør proffboksing i Norge utopisk. Også her bestemmer følelsene.