- Det sier mye når Norge bestemmer seg for å droppe OL

OL-beslutning vekker oppsikt verden rundt.

TIDENES DYRESTE OL: Utenlandske aviser og tv-kanaler slår fast at norske politikere var engstelige for OL-kostnadene. Lekene i Sotsji i vinter kostet 51 milliarder dollar. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger / NTB SCANPIX
TIDENES DYRESTE OL: Utenlandske aviser og tv-kanaler slår fast at norske politikere var engstelige for OL-kostnadene. Lekene i Sotsji i vinter kostet 51 milliarder dollar. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Norges nei til OL i 2022 blir definitivt lagt merke til i internasjonal presse.

BBCs sportredaktør Dan Roan skriver i dag at Norges nei var akkurat det IOC ikke trengte, etter de omstridte lekene i Beijing i 2008 og Sotsji i vinter.

- Så hvorfor sa Oslo «nei takk»? Det sier mye når Norge bestemmer seg for å ikke arrangere en slik begivenhet, skriver BBC-sjefen under tittelen «Hva skjer i 2022 når Oslo trekker seg?».

Hans teori er at nasjonen «med flere medaljer enn noen annen nasjon» var delt på grunn av prislappen på Sotsji-lekene. IOCs 7000 sider med krav ble heller ikke godt mottatt, slår Roan fast.

Hans analyse er at IOCs krasse reaksjon på beslutningen er ytterst avslørende.

- Oslo var IOCs foretrukne kandidat. De scoret høyest på tekniske målinger, de ville vunnet.

Prislappen ødela New York Times stemmer i at Sotsjis prislapp på 51 millarder ligger bak Oslos nei.

- Norge stoppet onsdag søknaden om å få arrangere OL i 2022. Begrunnelsen er kostnadene arrangøren må bære, samt manglende støtte i folket for å betale, skriver den amerikanske avisa.

Nyhetsbyrået AP minner om at Oslo er den fjerde søkerbyen som trekker seg som søker til vinterlekene om åtte år, etter Stockholm, Krakow og Lviv.

- Prislappen på Sotsji-OL skremte politikere og skattebetalere, og nå har IOC et stort imageproblem.

I artikkelen som er gjengitt hos TV-kanalen ABC, heter det at Norge virket som en perfekt OL-by.

- Norge elsker vintersport og har vunnet flest medaljer i vinterlekene. Oslo var arrangør for lekene i 1952 og var landet bak de tiljublede lekene i Lillehammer i 1994, skriver nyhetsbyrået.

Financial Times vinkler sin sak på IOCs refs av Oslos arrangørkomité i går kveld.

Langer ut mot Norge - IOC langer ut etter at Norge trekker sin vinter-OL-søknad.

Avisa skriver at IOC tok et sjeldent grep, da Norges beslutning om å trekke søknaden til OL 2022 ble offentlig kritisert.

Wall Street Journal skriver at IOC må velge mellom pest eller kolera, nå som bare Almaty (Kasakhstan) og Beijing (Kina) gjenstår som søkerbyer.

JUBEL-OL: Vinter-OL på Lillehammer omtaltes som et tiljublet OL. 
Foto: Jan Greve / NTB scanpix
JUBEL-OL: Vinter-OL på Lillehammer omtaltes som et tiljublet OL. Foto: Jan Greve / NTB scanpix Vis mer

- Embedsmenn i Norge har vært lunkne til søknaden i månedsvis. Meningsmålinger har vist at store deler av landet har vært mot konseptet, skriver avisa.

Også Chicago Tribune-skribent Philip Hersh er opptatt av hvilken by som nå blir valgt, og beskriver de to gjenstående søkerbyene som «ille» og «enda verre».

- Den amerikanske OL-komitteen bør ergre seg over at de ikke meldte sin interesse for vinter-OL i 2022. Det hadde blitt en overlegen seier.

Kanadiske Toronto Star mener IOCs hissige respons på det norske nei-et er et kraftig signal om at organisasjonen er i trøbbel.

- Etter at Norge sa nei, la IOC ut en «dra til helvete»-uttalelse, skriver avisa.

IOC I TRØBBEL? Christophe Dubis sterke ord om Norges i en pressemelding i går kveld tolkes som desperasjon, fordi Norge var IOCs beste søker. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB SCANPIX
IOC I TRØBBEL? Christophe Dubis sterke ord om Norges i en pressemelding i går kveld tolkes som desperasjon, fordi Norge var IOCs beste søker. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB SCANPIX Vis mer