Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det siste bildet

Røde Stjerne mot Manchester United, 6. februar 1958: Det er bare timer til flyulykken som sender åtte United-spillere i døden.

Alle ventet på noe stort. Manchester Uniteds unge lag hadde vunnet serien to år på rad. «Busby Babes» ble de kalt.

De skulle vinne Serievinnercupen. Året før ble det tap mot Real Madrid i semifinalen. Denne dagen kom de fra Beograd, hvor de hadde slått ut Røde Stjerne i kvartfinalen. Det var på veien hjem, etter mellomlanding i München, det skjedde.

6. februar 1958: Det er 50 år siden i disse dager. Metallfuglen øker farten nedover rullebanen. Inni sitter en gjeng engelske unggutter, noen trenere og en rekke journalister. Noen av spillerne er midt i et kortspill. Tåka ligger tett på flyplassen i Vest-Tyskland. Rullebanen er full av is og sørpe. Dette er det tredje forsøket på å lette. Noen blir nervøse nå. Det er som om de merker at det ikke går fort nok. Én spør om de har lettet ennå. En annen ler.

Lyden av mennesker i smerte

- Det er ingenting å le av. Vi kommer alle til å bli drept, roper landslagsspilleren Johnny Berry.

- Vel, hvis det hender er jeg klar, svarer Liam Whelan. Det blir også det siste han sier.

Plutselig kommer et vanvittig smell, og deretter kommer stillheten. 

«Cut down in their prime,
In silence, on that day,
February 58, they got what they need,
From Belgrade and back home to sleep»

Synger det engelske bandet The Futureheads i tittellåta på albumet «News and Tributes».

DEN SISTE KAMPEN: Manchester United-spillerne kom fra kamp i Beograd kvelden da det gikk så galt. Foto: Scanpix/Afp
DEN SISTE KAMPEN: Manchester United-spillerne kom fra kamp i Beograd kvelden da det gikk så galt. Foto: Scanpix/Afp Vis mer

Etter stillheten kommer lyden av noe som lekker. Og så er det den forferdelige lyden av mennesker i smerte. Noen har det vondt. Andre er bare redde. Det er bekmørkt.

- Kom dere bort fra flyet, det kan eksplodere, roper piloten, James Thain.

Tildelt Dronningens fortjenestemedalje
Alle hører på ham bortsett fra keeperen Harry Gregg. Han krabber tilbake inn i flyet, og henter ut en kvinne og hennes ett år gamle baby. Han klarer også å dra vekk Bobby Charlton og Dennis Viollet. Seinere blir Gregg tildelt Dronningens fortjenestemedalje for modighet. 

«I wish I’d gone down,
Gone down with them,
To where Mother Nature makes their bed»

Også Manchester-fødte Morrissey har laget en hyllest til Busby Babes i sangen «Munich Air Disaster 1958».

Flight 609 fra British European Airways klarte aldri å ta av. Det mistet fart på grunn av all sørpa på bakken. Det traff et gjerde på enden av rullebanen, før det dundret inn i et ubebodd hus. Det er det krasjet som blir skjebnesvangert. Flyet brekker i to. 23 av de 44 menneskene om bord omkommer. To av spillerne blir så hardt skadet at de aldri igjen spiller fotball.

- Det kreves en modig mann for å være en feiging, har helten Harry Gregg sagt seinere. Han mente at mange av de 44 ikke ville gå om bord i flyet på grunn av været, men at de ikke turte si det. Manageren, Matt Busby, har seinere bebreidet seg selv for at han ikke satt ned foten da laget hans gikk om bord for å prøve å lette for tredje gang. Nå måtte isteden fotballhistorien skrives om. 6. februar 1958 ble dagen der Manchester United mistet åtte spillere.

Busby fikk den siste olje

image: Det siste bildet

Dagen da datidas beste lag plutselig ble tragisk revet bort. Manager Busby ble selv alvorlig skadet, og var døden nær i flere uker. Tre ganger fikk han den siste olje, slik katolikker som ligger for døden får. Likevel overlevde han - bestemt på å gjenreise Manchester United - som en hyllest til laget som døde.

Et lag bestående av ungdoms- og reservespillere fullførte 1957/58-sesongen, men falt ikke overraskende ned til midten av tabellen. Ungguttene, ledet av Jimmy Murphy, som stand-in manager, maktet å slå Sheffield Wednesday 3-0 i den første kampen etter ulykken. I kampprogrammet den dagen var det et blankt felt der navnene på spillerne vanligvis stod. Seieren mot Wednesday ble også den eneste i ligaen resten av den sesongen. Laget klarte utrolig nok å spille seg fram til FA-cupfinale, men der ble det 2-0-tap for Bolton.

Ny generasjon

Sesongen etter var Matt Busby tilbake i sjefsstolen, og han startet jobben med å bygge opp en ny generasjon av «Busby Babes». Det klarte han. I 1963 ble det FA-cupseier, og da de røde vant Serievinnercupen med karer som George Best og Denis Law i 1968, ti år etter ulykken, var ingen gladere enn Busby. Året etter ga han seg som manager. Triumfen i 1968 ble også spesiell for spillerne Bobby Charlton og Bill Foulkes. De hadde i likhet med treneren overlevd ulykken. 

«Oh, England’s finest football team
its record truly great,
Its proud successes mocked by a cruel turn of fate,
Eight men will never play again,
who met destruction there,
The flowers of English football,
the flowers of Manchester»

Synger The Spinners i kanskje den meste kjente sangen om ulykken, «The Flowers of Manchester».

Laget som aldri blir glemt

I ettertid er laget fra 1958 blitt legenden som aldri vil bli glemt. De uskyldige guttene som måtte gi tapt for de enorme kreftene. Og et talent utenom det vanlige - en datidas Wayne Rooney for både United og England - i Duncan Edwards. Han debuterte for United som 16-åring og for England to år seinere. Vingen ble bare 21 år gammel, men allerede da hadde han spilt 18 kamper for landslaget. Han skulle være framtida. Mange, blant dem Sir Bobby Charlton, mente han kunne bli den beste noensinne.

- Jeg kjente Duncan bedre enn noen andre, etter tida sammen med ham i militæret. Vi dro sammen på toget hver fredag ettermiddag for å komme til Manchester og kamp. Som fotballspiller var han den beste jeg har spilt sammen med, og jeg mener også den beste spiller verden noen gang har sett, sier han til bladet Unitedsupporten. Edwards måtte gi tapt 21. februar 1958, etter 15 dagers kamp mot døden.

Minnet årlig

Ofrene i flyulykken er blitt minnet årlig helt siden den blodrøde dagen i 1958, men flere av dem som overlevde har kritisert både klubben og det engelske fotballforbundet for manglende oppfølging. Eksspillere har slitt med både fysiske og psykiske problemer, men har i mange tilfeller ikke fått den hjelpen de trenger. Det er det sannsynligvis for seint å gjøre noe med nå. Isteden skal United, et halvt århundre etter at de 23 menneskene mistet livet, minnes ulykken på kommersielt vis. Tunnelen under South Stand på Old Trafford skal døpes om til «The Munich Tunnel», og her skal det lages en utstilling basert på ulykken, og hvordan klubben ble bygget opp igjen etterpå.

Selve øyeblikket for 50-årsmarkeringen, blir lørdag 10. februar når United tar imot byrival Manchester City på Old Trafford. For å minnes ofrene, skal det holdes ett minutts stillhet før oppgjøret. Noen frykter at Citys supportere, som ikke har mye til overs for United, vil ødelegge stillheten. Derfor har de foreslått et minutts applaus isteden. Det sier United nei til. De mener det blir feil å klappe for noen som mistet livet i en flyulykke. For å få de 3000 tilreisende City-supportene til å ta problemet på alvor, har lillebror i Manchester sendt ut brev til supporterne, der de forklarer at stillheten må respekteres.

Spesialdesignede drakter

I denne spesielle kampen stiller begge lag med spesialdesignede drakter. City uten sponsor på, United med kopier av draktene fra 1958, uten nummer, navn og sponsor.

Oppgjøret 10. februar er på papiret et toppoppgjør i Premier League. Det skal slåss om poeng.

Men for de drøyt 76 000 på Old Trafford vil denne kampen huskes som dagen da man minnet «Busby Babes». Dagen da man hadde lov til å tenke at noen ganger er fotball mindre viktig enn liv og død. 

Denne artikkelen ble først publisert i SportMagasinet fredag 1. februar.

•  Kilder: Unitedsupporteren nr. 5 07/08,  www.munich58.co.uk, The Daily Telegraph 23. januar 2008 og Wikipedia.

TALENTET SOM DØDE: En detalj fra Duncan Edwards gravstein.
KLARTE IKKE Å LETTE: Uniteds fly fra München krasjet i snøværet 6. februar 1958.
CHARLTON KOM TILBAKE: Bobby Charlton ble reddet ut av vraket av en lagkamerat. Charlton ble seinere en legende på banen for United.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media