TOPPSERIENS BESTE: Sportslig leder for Stabæks kvinnelag, Richard Jansen, langer ut mot NFF og NTB i en kronikk denne uka. Dagbladets kommentator ber ham om å finne mer konstruktive argumenter.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOPPSERIENS BESTE: Sportslig leder for Stabæks kvinnelag, Richard Jansen, langer ut mot NFF og NTB i en kronikk denne uka. Dagbladets kommentator ber ham om å finne mer konstruktive argumenter. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Oppvask i kvinnefotballen

Det siste kvinnefotballen trenger er en sint stemme blind for faktum

Kvinnefotballens sinteste, Stabæks Richard Jansen, skyter hensikten i hjertet når han hevder NFF er grunnleggende kvinnediskriminerende. En utopisk tallek der målet er å ta herrefotballen hjelper heller ikke saken.

I BAKKANT AV fotballjentenes EM-fiasko i Nederland – tre kamper, null poeng og null scoringer – er det tid for storrengjøring. Hvorfor gikk det som det gikk, hvem har skylda, hva gjør vi feil, satser vi nok, satser vi riktig, slår vi for langt, spiller vi for kort – spørsmålene er mange, viktige og betimelige.

KVINNEFOTBALLEN TRENGER EN oppvask. Derfor må alle spørsmål besvares. I lokalene på Ullevaal Stadion kan sikkert mye gjøres annerledes. Det samme rundt om i klubbene. Men det norsk kvinnefotball ikke trenger er en stemme som er blind for faktum, og som mot bedre viten hevder NFF er grunnleggende kvinnediskriminerende og sper på med å rakke ned på A-landslaget herrer og den norske Eliteserien.

Det er greit å hevde at norsk toppfotball på herresida ikke holder vann internasjonalt, vi er mange som mener det, men ærlig talt, Richard Jansen.

Virkelig?

I EN KRONIKK i VG tirsdag denne uka redegjorde Richard Jansen, sportslig leder i Stabæk Fotball Kvinner, for sitt syn på hva som er galt med kvinnesatsingen. Koker man kronikken ned til et ord er svaret alt. Og det er NFF som har skylda, sammen med NTF. Der en av påstandene er at herrefotballen plyndrer kvinnefotballen.

Sportslig leder i Stabæk Fotball Kvinner, Richard Jansen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Sportslig leder i Stabæk Fotball Kvinner, Richard Jansen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

FOTBALL MEDIA ER er det NFF/NTF-eide selskapet som forvalter medierettighetene. Sist solgte de Eliteserien herrer med OBOS-ligaen på slep for 2,4 milliarder kroner over seks år. Hva kvinnefotballen angår finnes det en NRK-avtale som innbringer fem millioner i året. Det er alt. Og det handler ikke om at Fotball Media ikke prøver å gjøre noe for jentene, det handler om at Toppserien så langt ikke er salgbar.

STEMMEN SOM FORNEKTER faktum mener noe annet, tenker på et tall og skriver følgende (VG) for å underbygge sin påstand om den grunnleggende kvinnediskrimineringen:

«SKULLE NFF (FOTBALL MEDIA) klare å selge Toppserien for 400 millioner kroner (som et tankeeksperiment), så ville de pengene med dagens avtale mellom NFF og NTF gitt følgende fordeling: 100 millioner til NFF, 300 millioner til NTF og 0 (null) til Serieforeningen for kvinnefotball. Kanskje ikke så rart at betalingsevnen er lav. Hvem har lyst til å bruke masse penger på TV-rettighetene til Toppserien når 75 prosent av pengene ville gått til kvinnefiendtlig klubber som Brann, Odd og Rosenborg (+ de andre klubbene i NTF) – slik at de kan finansiere enda flere tiltak for gutter? Hadde NFF vært et aksjeselskap styrt utelukkende etter bedriftsøkonomiske prinsipper burde Eliteserien bestått av tre lag – samt A-landslaget for menn. Selv om de snart er bak Legoland på FIFA-rankingen og i sin tid ble slått av et fylke i Vest-Tyskland i et VM-kval, har de utrolig nok kommersiell verdi.»

DET ER RIKTIG at avtalen mellom NFF og NTF er slik Richard Jansen beskriver. På papiret. Fra gammelt av. Det er direkte meningsløst å hevde at den utopiske talleken hans ville blitt fordelt slik han skisserer om det var noe å fordele. Som om NTF og gutta skulle ta pengene til jentene om pengene var der. Noe så frekt. Noe så uhørt. Noe så destruktivt. Så istedenfor å komme med meningsløse beskyldninger og hisse til konflikt, hvorfor ikke prøve å være konstruktiv?

Å hevde at NFF er grunnleggende kvinnediskriminerende er som å gi likestillingen skylda for at jentene er blitt like dårlige som gutta.