Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Det siste vi trengte før VM

Verdenstoer Vincent Vittoz har avlagt positiv dopingprøve. Det var ikke akkurat det langrennssporten trengte to uker før VM.

Franske Vittoz har vunnet tre konkurranser denne sesongen og ligger for øyeblikket på 2. plass i verdenscupen. Etter løpet i tsjekkiske Nove Mesto 15. januar testet han positivt for det forbudte stoffet furosemid.

-  Langrennssporten trengte ikke en positiv dopingprøve nå. Med all testingen nå, er jeg forundret over at noen i det hele tatt prøver å dope seg, sier landslagssjef Bjørnar Håkensmoen til Dagbladet.

Likevel:

-  Dersom B-prøven skulle være positiv, må vi se dette som en seier for antidopingarbeidet.

Skandale

Hvis det fastslås at Vittoz har dopet seg, føyer det seg inn i rekken av skandaler i langrennssporten de siste åra. VM i Lahti i 2001 gikk inn i historien som en eneste dopingskandale der blant annet profiler som Mika Myllylä og Jari Isometsä ble tatt som juksemakere. Populære Johann Mühlegg opplevde det samme i OL i Salt Lake City, mens finske Kajsa Varis ble tatt i 2003 - for å nevne noen.

-  Jeg tror ikke det skader sporten, og interessen er større enn noen gang. Likevel håper jeg dette sender ut signaler om at det jobbes for å rense opp i dette problemet, sier Sørgård.

-  Ekstra overraskende

Det er bare ei uke siden landslagstreneren gikk ut og erklærte langrennssporten for dopingfri. I går var tonen en helt annen:

-  Dette er rett og slett trist. Vi har vært for naive. Dette er negativt for langrennssporten. Det positive er i alle fall at jukserne blir tatt, sier Sørgård.

Denne sesongen har stått i antidopingens tegn. Innføringen av meldeplikt tre måneder i forveien og utvidede og forbedrede tester i og utenfor konkurranser skulle fange inn utøvere som søkte ulovlige snarveier. Derfor kommer tilfellet Vittoz som en overraskelse, dersom B-prøven slår fast det A-prøven antyder.

-  Han har ikke kommet som en rakett, slik dopede utøvere gjorde på 90-tallet, men har gått gradene hele veien, forteller Sørgård.

Furosemid, som det er funnet spor av i prøven til Vittoz, er et vanndrivende stoff som kan brukes til å skjule misbruk av andre stoffer.

-  Skjer ikke i Norge

Tor Arne Hetland kjenner Vincent Vittoz gjennom tilstelninger hos skiprodusenten Rossignol.

-  Han er en veldig real kar. Dette skjønner jeg ikke noe av, sier en avventende Hetland som ikke vil slå fast noe før B-prøven er klar.

-  FIS har virkelig tatt tak i problemet og huket ut disse tilfellene, men dette kan skje hvor som helst.

-  Kan det skje i Norge?

-  Nei, det er helt utenkelig. Norge jobber veldig godt med antidoping, og har en kultur fra gammelt av som utelukker det problemet, mener Hetland.

SKANDALE: Viser B-prøven til Vincent Vittoz seg å være positiv, har en ny skandale rammet langrennssporten.