GULLJENTENE: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal gjorde det få trodde - unntatt dem sev - tok VM-gull på stafett.
GULLJENTENE: Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal gjorde det få trodde - unntatt dem sev - tok VM-gull på stafett.Vis mer

- Det skal ikke gå an, men vi klarte det likevel!

- Men det var helt forferdelig å se på slutten, sier Synnøve Solemdal.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Synnøve Solemdal (26) er den stødigste skytteren blant de norske skiskytterjentene. Derfor gikk hun førsteetappen på stafetten.

Og hun gikk den opp mot sitt maksnivå. Ingen ekstraskudd, og grei fart på skia. Hun la grunnlaget for gullet. Men hun hadde det ikke godt verken før eller etter sin egen etappe.

- Jeg var fryktelig nervøs på forhånd. Og etterpå var det helt forferdelig å se på. Spesielt da Marte Olsbu gikk for gullet.

- Men hun er jo så utrolig rå når hun er offensiv. Jeg håpet så inderlig at hun skulle være det i dag, på offensiven. Og det var hun. Det er bare rått det hun gjør, skryter Synnøve Solemdal om den nye norske skiskytterstjerna.

- Hun elsker jo slike situasjoner. Mange hadde nok blitt redde av å være i Martes situasjon i dag. Hun derimot, hun synes bare det er moro, hun, sier Solemdal, som før stafetten ville vært strålende fornøyd med en medalje.

- Men etterhvert ble det litt viktig med det gullet. Jeg er så glad, det har nok ikke helt gått opp for meg enda hva som har skjedd, sier Synnøve Solemdal, som nå håper at samtlige jenter fortsetter satsinga i flere år.

- Det går ikke an å gi seg før en er i alle fall 30 år, sier hun og kikker bort på Fanny Horn Birkeland (28).

Utsetter avgjørelsen Før VM sa nemlig Fanny at hun vurderte å legge opp. Hva sier hun nå?

- Sesongen er ikke over. Jeg venter litt med den avgjørelsen. Man skal ikke ta en avgjørelse når man er i lykkerus eller er langt nede, så det må jeg vente med.

- Du sa også før VM at du fryktet tårer, men nå ble det gledestårer?

- Det blir tårer når man gjør det bra og når man gjør det dårlig, men i dag var det heldigvis en glad gjeng med gledestårer og det er sånn det skal være. Det er dessverre flest av de andre tårene, sier Fanny Horn Birkeland.

Også Horn Birkeland gikk en langt bedre etappe enn en kunne forvente mål ut fra prestasjonene så langt i vinter. Men hun var preget hun også - på forhånd.

- Hun var veldig redd for å mislyktes før start, så jeg var veldig lettet da hun unngikk strafferunden. Jeg sto ute i løypa og sekunderte. Dette er spesielt, selvfølgelig. Fanny har jobba utrolig hardt for dette, sier kjæresten Lars Helge Birkeland til Dagbladet - med en liten tåre i øyekroken.