Norsk skiskytterkollaps:

- Det skal ikke skje

- Nei, nei, nei, nei, nei, utbrøt skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen da Tarjei Bø gikk fra et glimrende utgangspunkt til helsprekk på standplass og et bekmørkt resultat. Sesongåpningen ble en skuffelse med norske øyne.

FORTVILTE: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FORTVILTE: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Se sesongstarten i skiskyting på TV 2 Direkte og TV 2 Play gjennom hele uka.

De norske skiskyttergutta skuffet i verdenscupåpningen i skiskyting i finske Kontiolahti, da 20 kilometer sto på programmet tirsdag formiddag.

Langrennsfarten var som vanlig god fra flere av de norske essene, men på standplass gikk det galt for spesielt brødrene Bø.

- Jeg hadde et godt løpsopplegg og fin form i sporet, men jeg var ikke mer enn 80 prosent på standplass. Jeg har ikke noe svar på hvorfor. Jeg tror det bare var en dårlig dag, sier Johannes Thingnes Bø til TV 2.

- Å lede halvveis og så bli nr. 60... Nå har jeg opplevd det også. Men det hjelper ikke å sutre. Jeg må nullstille og glemme dette. Det snur fort. Plutselig sitter den og vi kan smile igjen, sier Tarjei Bø til kanalen og legger til:

- Jeg tror vi skal slå kraftig tilbake.

Det så imidlertid lenge lyst ut: Tarjei Bø tok ledelsen etter første skyting med fullt hus og god fart i sporet.

Lillebror og forhåndsfavoritt Johannes Thingnes Bø bommet imidlertid to ganger på første skyting - og kom meget dårlig i gang.

- Det er overraskende. Jeg kan ikke forklare hva som skjedde der, sa TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen under sendingen.

SKUFFET: Johannes Thingnes Bø. Foto: Geir Olsen / NTB
SKUFFET: Johannes Thingnes Bø. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Det skal ikke skje

Storebror Tarjei Bø var i tet også etter andre skyting, etter en forrykende serie med uvanlig høyt tempo tatt i betraktning av at det var 20 kilometer som stod på programmet, med ett minutts tilleggstid som straff per bom.

- Det er ikke typisk 20 kilometer-skyting. Dette er bare å gå på som i en sprint, jaktstart eller fellesstart. Både Tarjei og Sturla har vært veldig offensive, sa Bjørndalen.

På det tidspunktet så det ut til å bli en drømmedag for Tarjei Bø.

Men så skjedde det som ikke skulle skje. På den tredje skytingen kom nedturen: Tarjei Bø bommet to ganger på liggende.

- Det skal ikke skje på liggende for Tarjei, for han er så god. På den første bommen er det mer vind. Men på bom nr. 2 må han ha gjort noe som jeg ikke kan forklare, kommenterte Bjørndalen.

Bjørndalen: - Nei, nei, nei, nei, nei

Og på den fjerde skytingen gikk det enda verre: Storebrør Bø kollapset totalt - og bommet ytterligere fire (!) ganger.

- Nei, nei, nei, nei, nei, fortvilte Ole Einar Bjørndalen fra kommentatorplass.

SPRAKK: Tarjei Bø under herrenes verdenscupåpning i skiskyting, 20 km med individuell start i Kontiolahti i Finland. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
SPRAKK: Tarjei Bø under herrenes verdenscupåpning i skiskyting, 20 km med individuell start i Kontiolahti i Finland. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer

Tarjei Bø endte nesten seks minutter bak vinneren i mål.

Nesten for Lægreid

Skytterkongen Sturla Holm Lægreid - som har vunnet de to siste sesongåpningene - så også ut til å ha noe veldig stort på gang og traff på de 18 første skuddene.

Men så kom det to bom helt på tampen - til norsk skiskyttersports store frustrasjon - og et virkelig toppløp røk for Lægreid.

Han ble likevel Norges beste i verdenscupåpningen med 6. plass.

- Det er litt surt, og det er irriterende, men det er greit å få en smell i trynet nå, slik man våkner til det som venter, sier 25-åringen til TV 2.

SKISKYTING: Restitusjon er utrolig viktig for idrettsutøvere og Vetle Sjåstad Christiansen gjør dette like alvorlig som treningen, selv om han får tyn av gutta. VIDEO: Instagram: Radianthealth_sauna, vetlesc Vis mer

Svensk jubel

Svenske Martin Ponsiluoma vant med 19 av 20 treff og tok sin første verdenscupseier, foran sveitsiske Niklas Hartweg og tyske David Zobel.

Lægreid ble beste nordmann på 6. plass, med Sjåstad Christiansen på 7. plass. Erlend Bjøntegaard imponerte på standplass, traff på 19 av 20 skudd og endte på 10.-plass.

Johannes Thingnes Bø fikk ødelagt løpet sitt med to bom på første liggende. Verdenseneren havnet på 12.-plass tross fire bom og tilleggsminutter totalt. I sporet gikk stryningen som vanlig lynraskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer