Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM 2018, gruppe E: Brasil-Sveits 1-1

Det skal ikke være lett å bli verdensmester i fotball. Heldigvis

Argentina spilte uavgjort mot Island, Tyskland tapte mot Mexico og Brasil måtte slite for ett poeng mot Sveits. Fotballens veier er uransakelige.

FRUSTRERENDE: Neymar og Brasil klarte ikke å sette sjansene mot Sveits. Men Brasil er ikke den eneste fotballstormakten som har slitt innledningsvis i mesterskapet. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
FRUSTRERENDE: Neymar og Brasil klarte ikke å sette sjansene mot Sveits. Men Brasil er ikke den eneste fotballstormakten som har slitt innledningsvis i mesterskapet. Foto: AFP PHOTO / KHALED DESOUKI Vis mer

Brasil-Sveits 1–1 (1–0)

DA ARGENTINA SPILTE 1–1 mot Island, lo man godt i Brasil. Man ler alltid godt i Brasil når Argentina sliter.

DA TYSKLAND TAPTE 1–0 for Mexico, fikk man i tillegg et bitte lite plaster på det fire år gamle såret fra VM på hjemmebane. Alle monner drar, sa yoga bonita-fanatikerne, og pissa på motstanderen.

MEN DA SVEITS utliknet til 1–1 i Rostov denne søndagskvelden på VMs fjerde dag, og resultat sto seg kampen ut, var det ingen som verken lo eller godtet seg i Brasil.

GOD STEMNING: Feststemte Mexico-fans har samlet seg i Moskva før kampen mot Tyskland. Video: Michael Yokhin Vis mer

De raste garantert mot dommeren.

Men mest av alt led de med sine tapre.

UAVGJORT MOT SVEITS var ikke i planene etter den strålende første halvtimen og Coutinhos juvel av et ledermål. Det kan skape en smule uro i brasilianske medier. Sånn er det å være Brasil. Du er nasjonalhelt til dommeren blåser av kampen. Stemmer ikke resultatet med folkets krav til suksess og glede er, det rett i gapestokken. Men jeg tror ikke det blir så ille nå selv om nasjonen Brasil er sulteforet på VM-suksess, ingen (stor) skade er foreløpig skjedd.

Alle fotballkamper som ikke vinnes, gjør selvfølgelig vondt.

Men så lenge det ikke er over ut, er det til å leve med.

FOR FIRE ÅR siden var presset på Brasil en nasjonal og nesten umenneskelig greie. De spilte hjemme og skulle vinne VM, det var ikke snakk om saken. Alt annet var utenkelig. Og derfor var det ikke bare et sjokk det som skjedde i Belo Horizonte 8. juli 2014, da Selecao (laget/de utvalgte) uten forvarsel tapte 1–7 for Tyskland i semifinalen.

Det utløste landesorg.

Det åpnet et sår som ikke vil slutte å blø før VM-trofeet er hjemme igjen.

NEYMAR (26) SPILTE IKKE den skjebnesvangre kampen for fire år siden. Han var ryggskadet, brutalt overfalt med et kne i ryggen i kvartfinalen mot Colombia. Likevel var drakta hans der da den brasilianske nasjonalsangen runget, løftet mot himmelen av David Luiz og keeper Julio Cesar. Som om NR 10 kunne hjelpe dem i ånden. Som om en som ikke skulle spille kunne utgjøre en forskjell mot Die Mannschaft, Tysklands utvalgte, Laget framfor noen. Jeg husker jeg skrev det var noe av det dummeste jeg har sett, at Brasil hadde sporet av og var på ville veier.

En halvtimes tid seinere ledet Tyskland 5–0.

Brasiliansk fotball lider fortsatt.

DERFOR VAR DET godt å se Neymar tilbake i et brasiliansk VM-lag, stadig med drakt nummer 10. Det var også fint å se at han virker, om enn bare innimellom. For var det Neymar som skulle bære Selecao på sine unge skuldrer i 2014, er oppgaven ti ganger større i Russland.

han gjøre det.

Mange av oss tror han vil klare det også. Ikke bare fordi han er fire år eldre, klokere og en bedre fotballspiller. Det skyldes mest alle de gode kameratene han har rundt seg. En offensiv styrke verden kanskje aldri har sett maken til.

På toppen av et forsvar Brasil aldri har sett.

TROEN PÅ BRASIL har også med lagets ledelse å gjøre. For to år siden ble Adenor Leonardo Bacchi – mer kjent som Tite – ansatt som landslagstrener. Siden det har alt gått på skinner. Tite bygde laget bakfra, tettet igjen sekken, ga offensiv frihet med defensivt ansvar og gjorde Brasil til et toveis kollektiv der returløp er et krav, ikke et valg.

På den måten ble Brasil det første laget til å kvalifisere seg til VM i Russland.

På den måten har Brasil holdt nullen i 16 av 22 kamper under Tite.

DA NULLEN SPRAKK mot Sveits var det Steven Zubers to strake armer i ryggen på Miranda som ga den sveitsiske venstrekanten det rommet han trengte for å heade ballen i mål. Det første jeg tenkte da ballen lå der var at Brasils potte tette forsvar hadde begynt å ta inn vann. Det andre at dette var en sak for VAR (video assisted referees). Men hvor var VAR da Brasil trengte assistanse fra fotballrettferdighetens indre gemakker?

Og hvor VAR de da Brasil ropte på straffe et kvarter før slutt?

I SØR AFRIKA 2010 sjokkerte Sveits verden gjennom å slå regjerende europamester Spania 1–0 i lagets åpningskamp. En måned seinere løftet spanjolene VM-trofeet i Soccer City, Johannesburg. Denne gangen løftet sveitserne seg fra en innledningsvis beleiring, ble stadig bedre og kom tilbake til uavgjort mot VMs største favoritt.

DET VAR IKKE like sjokkerende, Sveits er tross alt nummer seks på FIFA-rankingen. Så jeg tror ikke Brasil tar det tyngre enn Spania for åtte år siden, de vet fortsatt hva de kan, har inne og er i stand til.

Alle gode fotballag har godt av en tankevekker.

Brasil er fortsatt den store favoritten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media