HVA SKAL HAN SI: Vi møter Tyskland, verdens beste fotballag. Ingen er mer klar over det enn Per-Mathias Høgmo. Men han kan ikke annet enn å tro, håpe og forberede sitt utskjelte landslag på. Det er jobben hans. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HVA SKAL HAN SI: Vi møter Tyskland, verdens beste fotballag. Ingen er mer klar over det enn Per-Mathias Høgmo. Men han kan ikke annet enn å tro, håpe og forberede sitt utskjelte landslag på. Det er jobben hans. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Det skal mer til enn et lurt smil for å ta poeng mot Tyskland

I kvalifiseringen til EM i Frankrike tapte Tyskland borte mot Polen og Irland. På gode dager kan vi sammenlikne oss med sistnevnte.

ULLEVAAL (Dagbladet): Tyskland er verdens beste fotballag - vi er Norge, bedre i kvalifiseringskamper enn når vi øver. Det er utgangspunktet, det er muligheten, den lille vi har. Men forbi det, basert på hva Tyskland og Norge har gjort de tre siste årene, er det ingenting som tyder på at Norge kan være i stand til å stjele poeng i denne åpningskampen.

Partiet er liksom for rått til det.

JEG KAN IKKE huske en kvalifisering hvis åpningskamp har vært møtt med større skepsis og pessimisme. Alle er liksom negative nå. Folk og fe og media - det er omtrent bare aktørene sjøl som klarer å mane fram forventninger til Norge-Tyskland. Og det første er like naturlig som det andre basert på resultater, prestasjoner, og det faktum at de som skal ut og kjempe for oss alle er programforpliktet til å tro det er mulig.

Og et eller annet sted ned langs fotballens uransakelige veier så er det også det.

Mulig.

Fordi fotball er fotball.

MEN SANNSYNLIG SELV om verdens beste fotballag tapte seks bortepoeng sist de var i kvalifisering? Nei, ikke veldig. Ikke i det hele tatt spør du meg. Jeg klarer rett og slett ikke å se det. Men ikke fordi Norge er et så dårlig lag som kampen mot Hviterussland ga inntrykk av, og ikke fordi vi ikke har spillere som i et eller flere lyse øyeblikk, være seg alene eller sammen med andre, kan finne på å trylle fram akkurat det som skal til for å gjøre all kritikk til skamme, nei, det handler utelukkende om at Tyskland er Tyskland.

Verdens beste fotballag.

Det nærmeste du i dag kommer det perfekte.

FOR TO ÅR siden, da vi åpnet EM-kvalifiseringen som til slutt endte i grøfta i Budapest, satt vi med en følelse av at vi på en god dag og med sola, vinden og alle nødvendige marginer i ryggen, kunne snike til oss et poeng mot Italia. Da kampen var ferdig hadde ikke Italias keeper Gianluigi Buffon en eneste flekk på drakta, han så mest ut som om han ikke hadde vært med i det hele tatt, ikke spilt kampen, og det gjorde han vel knapt, Norge hadde i hvert fall ikke et eneste skudd på mål. Hvilket betyr at Italia hadde ballen når de ville ha den, scoret to mål og dro fra Ullevaal med tre poeng.

Til orientering; det var den gangen vi våget å være en smule optimistiske.

NÅ ER DET tvert om selv om jeg hører Per-Mathias Høgmo og Per Ciljan Skjelbred si det alltid finnes en mulighet. Hvilket det selvfølgelig gjør. Alltid. Og kommer alle de 28000 som har billett til kampen vil det selvfølgelig hjelpe Norge på vei. Men ikke lenge og ikke for enhver pris, og det er ikke først og fremst god fotball som kreves fra tribunene.

Slik situasjonen og utgangspunktet er vil store synlige hjerter - at vi alle er på lag for Norge - være mer enn nok.

DET ER IKKE fotballinteressen det er noe i veien med i dette landet. Den er voldsom, ja kanskje til og med økende om man evner å tenke fotball framfor norsk fotball. Vi elsker fotball i Norge. Men vi elsker ikke Norge når Norge ikke en gang tangerer minimumskravet for hva som kan forventes av de som spiller med flagget på brystet. Og det er under slike omstendigheter opinionen går i vranglås og vrenger ut av seg et kollektivt oppgulp som gjør han med ansvaret, Per-Mathias Høgmo, til folkefiende.

Vi er altså ikke sinte fordi vi hater fotball og fotballaget Norge.

Men fordi vi så gjerne vil elske det.

HØGMO OG GUTTA kan gjøre noe med det mot Tyskland og snu trenden før det er for sent. De trenger ikke å stjele et poeng en gang. De trenger bare å vise seg fra en side som forteller Ola og Kari at det er viktig å spille for Norge, og at det å blø for drakta er mer enn bare ord. For ingen kan forlange et resultat mot Tyskland, så hatske kan vi ikke være.

Men vi har et minimumskrav.

Og det er å bli tatt på alvor som fotballaget Norges beste venner.