Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det skapte uro

Åge Hareide hevder han ikke er bitter for at han ikke fikk tilbudet om å fortsette som dansk landslagssjef. Men det er flere ting med prosessen han reagerer på.

GÅR INN I SITT SISTE MESTERSKAP: Åge Hareide har ledet Danmark både til VM og EM. Likevel får han ikke fortsette. Men først skal han spille EM på hjemmebane i København. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GÅR INN I SITT SISTE MESTERSKAP: Åge Hareide har ledet Danmark både til VM og EM. Likevel får han ikke fortsette. Men først skal han spille EM på hjemmebane i København. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Dagbladet møter trenerlegenden i forbindelse med cupfinaleseminaret på Ullevaal. Der har sunnmøringen vært fast inventar i flere år. I år skal han holde et innlegg sammen med sin assistent på det danske landslaget, Jon Dahl Thomassen, noe som etter hvert skal slippes i podkastform.

De to har utviklet et tett og nært forhold i løpet av åra de har jobbet sammen, men snart tar samarbeidet etter all sannsynlighet slutt.

Begge to er ferdige på det danske landslaget, når Kasper Hjulmand og hans team overtar etter sommeren EM-sluttspill.

- Det skapte uro

Selv om Hareide har framstått som irritert og overrasket over beslutningen som forbundet tok, mener han det hele har kommet litt feil fram. Det er timingen trenerteamet reagerte mest på.

Offentliggjøringen av at Hareide ikke skulle fortsette kom over et år før EM-sluttspillet.

- Det ble litt overdrevet hele den biten der. Beslutninga kan vi ikke gjøre noe med, men det var tidspunktet Jon og jeg var uenige i. De slapp nyheten før vi var ferdige med kvaliken, og før vi visste om vi skulle spille EM. Det skapte uro, det er det ingen tvil om, sier Hareide til Dagbladet.

Han presiserer, og legger vekt på at han er glad for at de har hatt støtte fra spillergruppa hele veien.

- Hadde vi ikke hatt det, hadde vi sikkert vært sparket ut for lenge siden.

Selv om «skilsmissen» har gjort ting vanskeligere enn Hareide gjerne hadde likt, forteller han at forholdet til det danske forbundet absolutt er til å leve med.

- Vi har et helt ok forhold til DBU i dag, og forholder oss profesjonelle. Resultatene har vært der, så alt er på stell. Det er viktig for oss å overlate Danmark på en best mulig måte, og Hjulmand er en utmerket trener. Laget er i de beste hender.

- Men du synes det er rart at du ikke får fortsette?

- Ja.

- Ser ikke til Norge for å lære fotball

Hareide oppsummerer tida i Danmark som svært fin, til tross for at han fikk en røff start i jobben. Han forteller også om skepsisen han ble møtt med i starten av oppholdet. Dette kommer mye av hvordan passet hans ser ut, mener treneren.

- Det har vært ei fin tid. Vi hadde en tøff start, men siden Montenegro og Polen i 2016 har vi ikke tapt. Det har vært fantastisk både på og utenfor banen. Man kan si at danskene har et spesielt syn på fotball, og de kikker ikke akkurat til Norge når de skal lære noe. Men nå har Ståle FCK og jeg landslaget. Begge har gjort det bra, og i fotballen er det først og fremst resultater som gjelder.

- Den gjennomsnittlige danske er superhyggelig og kommer med støttende ord. Det er en fornøyelse å være i Danmark, sier Åge Hareide.

Han har fått tid til å tenke etter at han tok danskene til nok et mesterskap. Det var en stor opplevelse i Dublin, nok en gang, hvor laget sikret EM-plassen med 1-1.

- Nå har jeg landet. Det tar litt tid å få bort adrenalinet, og spesielt når vi spiller dårlig i tillegg. Det finnes aldri en garanti for at alt skal stemme, men vi rodde det i land. Det tror jeg vi gjorde fordi at vi har vært vanskelige å slå i en lang periode. Det sprer seg i laget, sier Hareide, som med én kamp til uten tap vil tangere Spanias rekord på 35 kamper ubeseiret, noe som vil være en vanvittig prestasjon.

- Presset var kolossalt

Scenarioet var nesten det samme denne gangen som det var foran VM-sluttspillet sist. Danmark måtte ha et resultat i Dublin. Sist måtte de vinne, mens denne gangen holdt det med uavgjort.

Hareide mener likevel presset var større denne gangen.

- Det var noe annet. Denne gangen spilte vi om et mesterskap på hjemmebane. Vi hadde en mulighet i bakhånd med Nations League, men en utsettelse av en avgjørelse er ikke alltid like kjekt. Presset var kolossalt på oss, og det tror jeg spillerne følte på også. Vi måtte ta mesterskapet hjem når vi først hadde sjansen, sier han før han konkluderer:

- Det ble litt for mange tanker rundt det, og vi ble for nervøse, sier Hareide, som ramser opp at det var mange småfeil med både presisjon- og posisjonsfeil i det danske laget i den avgjørende kampen.

- Det var en helt annen anspenthet sammenliknet med normalt. Selv garva spillere har lov til å bli nervøs, legger han til.

Men det holdt helt inn, og Danmark skal spille tre gruppespill hjemme i Parken i København i juni og juli neste år. Gruppemotstanderne er Belgia, Finland og Russland.