Det skjer for lite bak Petter

Det meste i guttas klassiske distanselangrenn dreier seg dessverre om å få Northug tilbake i form.

NY START:  Før Petter Northug starter sesongen på nytt på lørdag, mangler Norge stabile toppløpere til guttas distanserenn. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
NY START: Før Petter Northug starter sesongen på nytt på lørdag, mangler Norge stabile toppløpere til guttas distanserenn. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.Vis mer

FØR Petter Northug får testet formen på 30km i Meråker på lørdag, står Norge egentlig uten en klar medaljekandidat på guttas klassiske distanseløp til vårt eget ski-VM. Med flust av håp i andre øvelser finnes det verre idrettsskjebner enn som så. Likevel rimer guttas trøbbel på vanlige distanser dårlig med all langrennssuksessen vi har opplevd de siste vinterne.

Det i seg selv er spesielt. Da Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard hadde tilsvarende posisjon som Northug for ti, femten år siden var det nettopp enerne som trakk hele laget med seg.

På rankingen til det internasjonale skiforbundet (FIS) inn mot sesongstarten 2 000/2 001 var hele ni norske herreløpere inne blant de 30 beste. Fem av dem på Topp 10.

Nå er Petter ganske alene både på rankingen og i sporet.

DET holder egentlig å lese en enslig resultatliste fra sist helg for å skjønne hvorfor det norske skipublikummet holder pusten i påvente av hva som skjer med Northugs form. Bare to mann blant de 30 beste på 10 km klassisk i Kuusamo sier det meste om det som er å si om det internasjonale nivået på norske herreløperne i vår gamle paradegren.

•• Kommer ikke Petter i form, blir det langt mellom norske løpere i teten.

Riktignok har både Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby kapasitet til å være der, men noen selvfølge er det ikke.

Ingen andre enn Petter Northug har vært en sikker norsk toppløper blant gutta de siste sesongene.

MIDT i det som ellers er en gullalder for norsk langrenn, har herrelaget et uløst problem. Mens de norske jentene dominerer distanserennene sine og sprintgutta har startet vinteren med å slå tilbake etter at alle OL-ønskene ikke ble innfridd, er det foreløpig lite som tyder på noen markant framgang på allroundlandslaget i den bevisste satsingen på å gå fortere i klassisk stil.

En nasjonal åpningshelg pluss to kulderenn i Kuusamo med syltynn norsk deltakelse gir selvsagt ingen fasit, men tegnene er ganske klare:

•• Bak Rønning og Johnsrud Sundby er avstanden fortsatt for stor.

Mens løper etter løper trakk seg fra start i den finske kulda, vant Odd-Bjørn Hjelmeseth det hjemlige testrennet på 10km klassisk. Slik er veteranen fortsatt nærmere VM-start på 15 km enn skokken med lovende unggutter. Uansett hvor mye godt du unner en av sportens triveligste menn, er  dette resultatet nok en utfordring i strevet med å få fram nye stabile distanseløpere som behersker begge stilarter.

FOR igjen finnes det lister som forteller sannheten om situasjonen for norsk distanselangrenn for herrer bak Petter Northug.

På FIS-rankingen for sist sesong var det for eksempel bare to andre nordmenn blant de 30 beste. De to var nevnte Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby; beskjedent plassert som henholdsvis nummer 25 og 26. Det oser ikke VM-medalje av slikt selv om begge er betraktelig bedre i klassisk stil.

Likevel er det mangel på bredde som er mest problematisk. Blar du bakover i disse FIS-listene er den norske sårbarheten slående. Vel hadde vi i 2007/2008-sesongen sju løpere inne blant Topp-30, men gamle navn som Frode Estil, Tor Arne Hetland, Ole Einar Bjørndalen, Jens Arne Svartedal og selvsagt Odd-Bjørn Hjelmeseth varslet ingen ny norsk storhetstid.

DEN har da heller ikke kommet.

Samtidig med at Petter Northug de siste vinterne har inntatt posisjonen som sportens desiderte ener, har resten av laget slitt med kjente problemstillinger:

•• Det er ingen andre distanseløpere som hevder seg stabilt både i klassisk og fri.

Internasjonalt sett er usikkerheten rundt Petter og Norges vedvarende trøbbel en fordel for sporten. Interessen blir større nå som den norske dominansen kan glippe også helt på toppen av pallen.

Men for Norge som den ledende langrennsnasjonen, holder det ikke å lene seg bare på Northugs suksess. Stagnasjonen på guttas klassiske distanseløp er blitt en utfordring langt utover landslagsgruppa. Nå er det hele det norske langrennsmiljøet som ikke får fram løpere gode nok til å konkurrere jevnt med russere, svensker, sveitsere og tyskere på distanser der vi historisk har sittet inne med den beste kunnskapen om trening.

Varer stagnasjonen gjennom nok en vinter, er det visst blitt litt for mye Petter for norsk langrenn.