Det skumleste Ullevålseter har opplevd

- Jeg satt og sturet i to måneder.

KLAR FOR ØRKENHETE: Pål Anders Ullevålseter holdt sin årlige julelunsj på Ullevålseter sportsstue i Nordmarka i Oslo i ti kuldegrader i dag. 1. juledag setter han kursen for Buenos Aires, en uke seinere starter Dakarrallyet. Foto: Sigbjørn Strand
KLAR FOR ØRKENHETE: Pål Anders Ullevålseter holdt sin årlige julelunsj på Ullevålseter sportsstue i Nordmarka i Oslo i ti kuldegrader i dag. 1. juledag setter han kursen for Buenos Aires, en uke seinere starter Dakarrallyet. Foto: Sigbjørn StrandVis mer

(Dagbladet): Lørdag 1. januar 2011 starter Pål Anders Ullevålseter (42) sitt niende Dakarrally. Men da han kom hjem etter andreplassen i januar i år, var det ingen selvfølge at han skulle fortsette satsingen. Målet om en pallplassering i verdens tøffeste rally var nådd.

- Folk spør ofte hva som er det skumleste jeg har opplevd. Det skumleste var å komme hjem etter å ha blitt nummer to. Folk sa: «Nå er det vel nok» eller «Nå har du brukt opp sjansene dine og nådd målet ditt». Andre klappet meg på skuldra og sa «Neste år vinner du». Det var jævlig, altså. Jeg satt og sturet i to måneder, sier Ullevålseter.

Han begynte å tenke gjennom hva han egentlig ville bruke tida si på.

- Jeg snuste på andre ting å gjøre i livet. Den lista er lang, men tiden var ikke inne. Jeg bestemte meg for å kjøre noen år til og forsøke å vinne.

Men å komme til den konklusjonen var ikke så enkelt.

- Jeg setter meg ikke liksom-mål, jeg setter meg mål jeg tror på. Men å tro på førsteplass i Dakar-rallyet, der var jeg ikke, forteller Ullevålseter til Dagbladet.

Depresjon Men etter en lang og tung tenkepause - og det han tidligere i høst omtalte som en ordentlig depresjon i TV 2-programmet «Showman» - klarte han å mobilisere tro på seier.

- Jeg kjenner så mange idrettsutøvere som er veldig godt trent, men som mangler troen og selvtilliten som skal til for å vinne. Jeg har nok mer tro enn teknikk og kompetanse. Jeg er ikke den beste til å kjøre motorsykkel, sier han.

- Hvorfor gjør du det så bra likevel?

- Det er ikke 100-meter jeg kjører, det er 10 ganger maraton. Jeg er god til å slite ut konkurrentene, jeg er seigere, god til å navigere og bruker rutinen. De første 2-3 dagene i et Dakar-rally er det mange som bare smiler og ler. En tøff uke seinere ligger de utslitte som slakt. Da har jeg det bra, sier hardhausen.

Men også Ullevålseter sier han pleier å grue seg før Dakar-rallyet starter.

- Det er såpass jævlig at man bør jo grue seg. Men det handler om mestringsfølelsen. Nansen sa at det er en manns fremste plikt å utfordre frykten sin gang på gang. Det handler ikke bare om plasseringen i Dakar, det handler om hele livet. Jeg har det så ille i 16 dager at jeg har det bra resten av året, sier han.

Derfor klarte han ikke legge opp. Derfor stiller han til start i Buenos Aires første nyttårsdag. Argentina og Chile har nemlig lagt et solid millionbeløp på bordet for å få arrangementet ett år til.

Savner nerven i Afrika Pål Anders Ullvålseter liker seg best i Afrika, der rallyet egentlig hører hjemme.

- Hvis jeg hadde lagt opp nå, og så året etter at de andre skulle til Afrika igjen, det ville ikke vært noe særlig. I Sør-Amerika er det litt mer sivilisasjon. Du kan i alle fall se en by fra der du er mellom etappene. Så det blir ikke helt den samme nerven, den savner jeg. Jo verre jo bedre, sier Ullevålseter.

Nytt for 2011-utgaven av Dakar-rallyet er at motorvolumet på syklene er endret. Fra 690 til 450 kubikkcentimeter. Ullevålseter er veldig fornøyd med den nye sykkelen sin, selv om den har testet både lommeboka og tålmodigheten.

- I våres var det flere produsenter som prøvde å lage nye sykler. Jeg har ikke funnet noe som har vært bra hos noen av de andre, så jeg gikk for KTM igjen, sier Ullevålseter.

Den østerrikske produsenten kom først med sin nye modell i høst, så han har måttet vente lenge på den.

- Men jeg tror jeg møter en del som var usikre i sommer, som hoppet på noe annet mens jeg hadde is i magen, sier Ullevålseter.

0,52 HESTEKREFTER: Ponnien på Ullevålseter i Nordmarka er mer egnet til kos enn til fart og spenning. Den nye 450-kubikkeren til Pål Anders Ullevålseter, som er underveis til Argentina, har 52 hestekrefter. Foto: Sigbjørn Strand
0,52 HESTEKREFTER: Ponnien på Ullevålseter i Nordmarka er mer egnet til kos enn til fart og spenning. Den nye 450-kubikkeren til Pål Anders Ullevålseter, som er underveis til Argentina, har 52 hestekrefter. Foto: Sigbjørn Strand Vis mer