Det smittsomme viruset er utøvernes skrekk, og det sprer seg: - Vi prøver å ikke bli helt hysteriske

Slik unngår utøverne viruset som sprer seg i OL-byen.

SMITTEFARE: Noroviruset har spredd seg i OL-byen, og de norske deltakerne er nå ekstra forsiktige for å unngå smitte. Foto: NTB Scanpix
SMITTEFARE: Noroviruset har spredd seg i OL-byen, og de norske deltakerne er nå ekstra forsiktige for å unngå smitte. Foto: NTB ScanpixVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Det veldig smittsomme noroviruset skaper frykt blant utøverne i OL-byen Pyeongchang.

Tidligere i dag kunne arrangøren opplyse at så mange som 86 personer har blitt smittet av viruset. Disse personene er nå isolert og får behandling.

Viruset kan føre til kraftig omgangssyke og diaré, og er langt fra ideelt for en utøver som forsøker å forberede seg til konkurranse.

Et av Norges største medaljehåp på skøyteisen, Sverre Lunde Pedersen, sier til Dagbladet at skøytetroppen er ekstra forsiktige for å unngå smitte.

- Vi prøver å ikke bli helt hysteriske, men det er viktig å passe på både håndhygienen og den fysiske kontakten. Vi må holde litt avstand til folk, og er flinke til å bruke hansker på fellesområdene, forteller han.

Hilseforbud og hanskepåbud

Også Håvard Bøkko trekker klokelig hånda tilbake da Dagbladets journalist lite gjennomtenkt strekker sin ut for å hilse.

Veteranen forteller i likhet med Lunde Pedersen at de er spesielt forsiktige med håndhygienen.

- Vi har jo ikke lyst til å bli sjuke under OL, så vi er så varsomme vi kan. Vi bruker blant annet hansker når vi skal åpne dører. Det er ikke sånn at vi har isolert oss helt, men det er helt klart at vi begrenser alle former for nærkontakt, sier han.

Ida Njåtun er første norske skøyteløper som skal i ilden når hun stiller til start på 3000 meter på lørdag. Hun nevner i likhet med Bøkko forbudet mot å ta i dørhåndtak, og langt mindre fysisk kontakt.

- Vi har fått hilseforbud, og det blir litt ekstra håndvask. Jeg tar meg selv i å vaske meg på hendene to ganger med såpe hver gang. Vi får heller ikke lov å ta i dørhåndtak med hendene, og det er fort gjort å glemme, flirer hun, før hun fortsetter:

- Men jeg tror vi har gjort de viktigste tiltakene, så får vi tro det holder.

Måtte erstattes

Tidligere denne uka ble det kjent at 1200 sikkerhetsvakter måtte sendes bort fra OL-området på grunn av smittefaren.

Dette personalet ble erstattet av forsvarspersonell.

I pressemeldinga fra arrangørene heter det at det nå tas prøver av både springvann, råvarer og personell som lager mat for å komme til bunns i hvor smitten kommer fra:

Næringsmiddeldepartementet og miljødepartementet har drevet prøvetaking i fem dager, og ingen av prøveresultatene har vist spor av norovirus, skriver arrangørene.

Medaljemuligheter

Sykdomsalarm til tross, de norske løperne ser fram til å komme i gang med øvelsene. Lørdag går damene 3000 meter, mens startskuddet for herrenes mesterskap går på søndagens 5000 meter.

Både Bøkko, Lunde Pedersen og Njåtun er klare på at det er noe helt spesielt med OL - i alle fall i en gren der det arrangeres verdensmesterskap årlig.

- Det er det største man kan vinne som skøyteløper. Jeg gleder meg veldig, og det blir gøy å komme i gang, sier Lunde Pedersen, mannen som kanskje har de største medaljemulighetene denne helga.

Han vant den siste 5000 meteren før OL, og tror han kan være med i kampen om en plass på pallen.

- Får jeg ut det jeg er god for, har jeg gode muligheter.