Idrettsprofiler hyller Johaug-initativ

- Det som burde være sexy

Therese Johaugs initiativ om fremme kroppspositivisme i sosiale medier blir hyllet av flere idrettsutøvere. Hekkeløper Amalie Iuel mener vi har blitt «feeda» på hva som er det perfekte kroppsidealet altfor lenge.

HYLLER JOHAUG: Hekkeløper Amalie Iuel. Foto: Hanna Johre / NTB
HYLLER JOHAUG: Hekkeløper Amalie Iuel. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Therese Johaug, som avsluttet skikarrieren med å gå Skarverennet for snaut tre uker siden, annonserte i etterkant at hun ønsker å bidra til å hjelpe unge kvinners helse og selvbilde, i et håp om å forebygge blant annet spiseforstyrrelser og psykiske lidelser.

- Det er viktig for meg å rette fokus på at det finnes svært mye, variert informasjon om kropp og helse der ute. I verste fall kan ubalansert informasjon, slik jeg ser det, bygge oppunder urealistiske forventninger, spesielt hos unge jenter og kvinner, sa Johaug til Dagbladet.

Samtidig som langrennstjernene går inn i en lang treningssesong, pensjonerte og ikke, er konkurransesesongen til hekkeløper Amalie Iuel rett rundt hjørnet.

OPPTATT AV KVINNEHELSE: Amalie Iuel. Foto: Berit Roald / NTB
OPPTATT AV KVINNEHELSE: Amalie Iuel. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Iuel er selv opptatt av å fremme et sunt kroppsideal. Nå hyller hun Johaugs initiativ.

- Jeg digger det. Vi har jo blitt feedet av hva som er det perfekte kroppsidealet i altfor mange år. Jeg tenker at en sunn livsstil, hvor du spiser bra og er aktiv, er det det vi må fremme. Det er det som burde være sexy, sier Iuel.

- Alt er ikke så perfekt

Også tidligere lagvenninne, Ingvild Flugstad Østberg, syns Johaug-initiativet er bra.

TIDLIGERE LAGVENNINNER OG FORTSATT GODE VENNER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
TIDLIGERE LAGVENNINNER OG FORTSATT GODE VENNER: Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Forhåpentligvis kan det hjelpe, sier hun til Dagbladet.

Gjøvik-jenta påpeker hvordan verden har endret seg i tråd med teknologiens frammasj de sist åra. Der man konstant er eksponert for sosiale medier, til forskjell fra da hun selv var ungdom.

Desto viktigere med et økt fokus på at virkeligheten ikke nødvendigvis er like perfekt som den blir framstilt, påpeker Flugstad Østberg.

- Sånn som man blir eksponert nå, med sosiale medier og alt mulig rundt seg hele tiden, så tror jeg det er veldig viktig å snakke om det temaet også. Stort sett så ser man kanskje det perfekte i sosiale medier, også er egentlig ikke alt så perfekt som det ser ut til. At man da kan snakke om det, å vise at det finnes mange ulike både kropper og alt mulig, det tror jeg er veldig viktig, sier hun videre.

Et negativt mønster

Selv har Flugstad Østberg vært åpen om kosthold- og ernæringsproblemene hun har slitt med over flere år. Denne sesongen ble hun ikke tatt ut på langrennslandslaget, blant annet som følge av at hun ikke har oppfylt kravene til en godkjent helseattest for å konkurrere internasjonalt.

Likevel satser hun videre med tidligere Johaug-trener, Pål Gunnar Mikkelsplass, som hovedtrener. Hovedmålet er først og fremst å få orden på helsa. Noe som har vært, og fortsatt kommer til å være tøft å endre, har hun erkjent til Dagbladet.

-VIKTIG: Ingvild Flugstad Østberg hyller Therese Johaug sitt fokus på kroppspress. Video: Anton Lier. Reporter: Ragna Kristine Østberg. Vis mer

- Om jeg finner ut av det eller ikke, vet jeg heller ikke. Det eneste jeg er innstilt på, og vet, er at det kommer til å bli tøft framover også, sa Flugstad Østberg torsdag.

Langrennsesset understreker at roten til problemet, som for hennes del er sammensatt, er vanskelig å finne en konkret grunn til. Dette er noe både hun og teamet rundt henne jobber for å finne ut av hver dag.

- Bra at flere engasjerer seg

Skiskytterduoen Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff, på sin side, har lenge vært forkjempere for å snakke høyt om kvinnehelse, blant annet i podkasten «Kant ut med Tiril og Ingrid».

- Jeg føler jo at er det noen idrettsutøvere som har snakket mye om det, så er det Tiril og meg. Jeg føler jeg har vært veldig åpen hele veien. Blant annet angående kvinnehelse og ting som vi engasjerer oss veldig for. Jeg syns det bare er veldig bra at flere kommer på banen, sier Landmark Tandrevold.

Ingrid Landmark Tandrevold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ingrid Landmark Tandrevold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Hvor viktig tror du det er at nettopp flere kommer på banen?

- Ut ifra de tilbakemeldingene vi har fått så er det mange som har satt pris på at vi har hatt fokus på kvinnehelse i vår podkast. Da tror jeg det bare er bra at det er flere som engasjerer seg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer