MYE Å SNAKKE OM:>/B> Fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og idrettspresident Børre Rognlien snakker gjerne om fotball og økonomi. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MYE Å SNAKKE OM:>/B> Fotballpresident Yngve Hallén (t.v.) og idrettspresident Børre Rognlien snakker gjerne om fotball og økonomi. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

- Det som skjer i fotballen skader norsk idrett

Det mener idrettspresident Rognlien.

Idrettspresident Børre Rognlien slår fast at økonomibråket innen fotballen er til skade for norsk idrett rent generelt.

- Jeg verken vil eller kan uttale meg om enkeltsaker, for de må politiet få fred og ro til å jobbe seg ferdig med, men på generelt grunnlag kan jeg si og mene noe om dette, sier Rognlien til NTB.

Idretten, og særlig fotballen, er rammet av to store skandaler i løpet av de siste månedene. Først var det den såkalte Veigar Pall Gunnarsson-saken som eksploderte i mediene. Saken ble kjent etter at islendingen gikk fra Stabæk til Vålerenga.

Politiet ble blandet inn i bildet på grunn av rot rundt det økonomiske i tilknytning til overgangen. Nå er det Fredrikstad-spilleren Raio Piiroja og Fredrikstad det dreier seg om. Her er politiet i bildet på grunn av mistanker om skattefusk.

- Det er opp til fotballforbundet å rydde opp i disse sakene, men for norsk idrett generelt er det viktig å beholde den goodwillen vi har hos politikerne og publikum. Vi må ikke miste tillit i det brede lag av befolkningen, sier Rognlien.

Ryddighet Idrettsforbundet har full tillit til fotballforbundet og dets evne til å rydde opp på egen hånd.

- Vi blander oss ikke konkret inn i disse sakene, men på generelt grunnlag kan jeg si at ryddighet og ærlighet er en del av verdigrunnlaget til norsk idrett, fremhever idrettspresidenten.

Han legger ikke skjul på at økonomistyring er en stor utfordring idretten har.

- Det er viktig å passe på for alle ledd i norsk idrett at man bruker de pengene man har, og ikke de man håper å få, for organisasjonen vår bygger i stor grad på gratisarbeid og frivillighet.

- Den profesjonelle idretten er den øverste ringen i kransekaka, som kan kalles norsk idrett. Den hviler på resten av idrettsbevegelsen, og det er spesielt viktig for denne delen av idretten å vise måtehold og økonomistyring, sier Rognlien. Han understreker også overfor NTB at fotballen er den idretten med størst inntekter og medieoppmerksomhet, og derfor blir det spesielt viktig for fotballen å holde orden i eget hus.

God dialog Det er i første rekke fotballen som har vært rammet av skandaler de siste månedene, men Rognlien mener hele idretten får svi.

- Jeg tror ikke alle kan se en og en idrett når slike saker inntreffer. I tillegg er idretten vår basert på gratisarbeid og frivillighet, som jeg allerede har vært inne på, og derfor vil det som har skjedd i fotballen være skadelig for hele norsk idrett, mener idrettspresidenten.

Han forteller at han har en både jevnlig og god dialog med fotballpresident Yngve Hallen, men vil ikke si om de to har diskutert de siste sakene som har oppstått spesielt.

- Økonomi er et sentralt tema når vi møtes, er alt Rognlien ønsker å si om den saken til NTB.