FÅR DET TØFT: Petter Northug ble fragått på tremila i prøve-OL i Sotsji. Konkurrentene vil prøve samme taktikk i VM. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB Scanpix
FÅR DET TØFT: Petter Northug ble fragått på tremila i prøve-OL i Sotsji. Konkurrentene vil prøve samme taktikk i VM. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Det som var godt nok i Holmenkollen, er ikke godt nok i Val di Fiemme

Trenerne til Hellner og Cologna advarer Northug.

(Dagbladet): I morgen er det to uker til ski-VM i Val di Fiemme innledes med klassisk sprint. Petter Northug — som har vært konge i de tre siste mesterskapene — ser ut til å ha det meste under kontroll, og skal nå finpusse formen i høyden i Seiser Alm.

Men fra erkerivalenes trenere kommer det advarende pekefingre. Denne gangen blir det vanskeligere enn noen gang for Northug å vinne VM-gull.

- Det som var godt nok til gull i Holmenkollen for to år siden, er ikke godt nok til gull i Val di Fiemme. Mitt inntrykk er at nivået i internasjonalt herrelangrenn er blitt høyere. Det er flere som kan kjempe i toppen, sier Sveriges norske trener Arild Monsen til Dagbladet.

Cologna i superform Han får støtte fra Fredrik Aukland, som har hatt et nært samarbeid med den sveitsiske stjernen Dario Cologna i flere år.

- Petter møter tøffere motstand enn han noen gang har gjort før. Dario vil være bedre, og ikke minst er russerne mye sterkere som en konsekvens av satsinga mot OL, sier Aukland, som mener det meste har gått på skinner for hans elev til nå.

- Tour de Ski var et delmål denne sesongen. I Sotsji hadde han endelig krefter til å gi ekstra gass på slutten, og etter planen skal han være i toppform i VM. Alt har vært lagt opp mot det. Målet er at han skal være i sitt livs form i Val di Fiemme. I Holmenkollen og Vancouver var han i god form, men ikke i toppform, fastslår Aukland.

21 på pallen At det til nå denne sesongen har vært stor bredde i toppen, og kamp om pallplassene, er det ingen tvil om. I løpet av de elleve verdenscuprennene som har vært (etapper i tourer er ikke medregnet), har hele 21 løpere fra åtte nasjoner vært på seierspallen.

Ni løpere har vunnet i verdenscupen. Det betyr at bare to løpere har to seirer, nemlig Emil Jönsson og Petter Northug.

Russland har hatt seks forskjellige løpere på pallen, mens Norge har hatt fem og Sverige tre.

Høyere fart Hvordan Northug vil merke at nivået er blitt høyere, er Monsen og Aukland også enige om.

- I fellesstarter vil Petter oppleve at det blir satt mye mer fart underveis. Det betyr at han må være i absolutt toppform for å henge med, ikke minst når løypene er så tøffe som de er i Val di Fiemme, poengterer Aukland.

COLOGNA-TRENER: Fredrik Aukland.
Foto: Anders Skjerdingstad
COLOGNA-TRENER: Fredrik Aukland. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Konkurrentene har innsett at de ikke slår Petter i en spurt. Nå ser vi at det blir jobbet mye hardere underveis for å riste ham av. De klarte det i Sotsji, understreker Monsen, som ble stafettverdensmester for Norge i 1985.

Flere gullvinnere Aukland tror likevel at Northug kommer til å vinne gull også i Val di Fiemme, slik han har gjort i sine fire første internasjonale mesterskap.

- Jeg tror Petter tar et gull, ja. Det blir naivt å tro noe annet, men tanke på hvor god han er til å prikke inn mesterskapsformen. Men jeg tror ikke han tar så mange gull som han har gjort i de tre siste mesterskapene. Jeg tror vi kan oppleve et mesterskap der gullmedaljene fordeler seg på flere utøvere, sier Fredrik Aukand.

Det er altså fire individuelle renn og to lagkonkurranser i VM. Petter Northugs plan er å gå alle de seks konkurransene.

HELLNER-TRENER: Arild Monsen. Foto: Tobias Röstlund/NTB Scanpix
HELLNER-TRENER: Arild Monsen. Foto: Tobias Röstlund/NTB Scanpix Vis mer