Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester United i dyp krise

Det spiller ingen rolle hvem som har skylda, Mourinho får ansvaret

José Mourinho får ikke sparken denne uka. Men det sier seg selv at Manchester United ikke kan fortsette i den bakevja laget har spilt seg inn i.

INGEN SELVTILLITT: Romelu Lukaku er en av mange Manchester United-stjerner som virker forknytt og uten tro på egne ferdigheter. Det er bare fortvilelse. Foto: REUTERS/Phil Noble
INGEN SELVTILLITT: Romelu Lukaku er en av mange Manchester United-stjerner som virker forknytt og uten tro på egne ferdigheter. Det er bare fortvilelse. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INNSATSEN VAR DET ingenting i veien med. Ei heller viljen. Det skulle også bare mangle etter det pinlige og innsatsløse havariet mot West Ham i ligaen sist lørdag. Men flyten er fortsatt totalt fraværende i Manchester United, alt fordi laget spiller stakkato-fotball uten selvtillit, relasjoner, presisjon og samhandling.

Selv når ballen ligger stille treffer ikke United-spillerne rommene og kameratene de sikter på.

Som de ikke har trua.

SÅNT BLIR DET selvfølgelig pipekonsert av på Old Trafford. Fortjent pipekonsert. Mot alle. Og så kan for eller mot José Mourinho fraksjonene blant klubbens millioner av supportere verden rundt fordele ansvaret som de vil.

Er du nøytral skjønner du at det hviler på alle.

INGEN ER STØRRE og viktigere enn laget. Ikke på Old Trafford, ikke på Anfield, ikke på Santiago Bernabéu – ikke noe sted i hele den fotballspillende verden. José Mourinho trengte derfor ikke å minne folk om det i kampprogrammet. Det er en selvfølge, alle med et bankende hjerte for det vakre spillet vet det. Men han gjorde det likevel, og jeg tror det handlet om å gi en beskjed.

ROER SEG NED PÅ FÅ SEKUNDER: Sergio Tetra har et helt spesielt triks for å få dattera til å sovne. Det fotball-glade faren delte en video av trikset på Twitter, til god respons fra andre fotballtilhengere. Video: Sergio Tetra / Twitter Vis mer

Til de som av forskjellige grunner spiller for seg selv.

Til de som av forskjellige grunner tror at et egennavn kan trumfe et klubbnavn.

JOSÉ MOURINHO, I tillegg til å være en taktiker og vinner av rang, har gjort karriere på egoet sitt og er på mange måter en manager som har hevet seg over og forandret mange av fotballens konvensjoner. Nå biter andres egoisme og sjølgodhet portugiseren bak. Spillerne stiller seg ikke lenger i kø bak manageren når Mourinho sutrer, angriper, forklarer og bortforklarer dårlige kamper, poengtap og manglende dekning i enkelte posisjoner. De tar igjen. Og slik er miljøet på Old Trafford – det som aldri var et problem, langt mindre et tema da Sir Alex Ferguson regjerte – blitt det vi snakker om når vi snakker om Manchester United.

Hvem har makta?

Spillerne eller José Mourinho?

DET ER SPESIELT å lese en United-legende som Gary Neville tvitre om mangelen på fotballkompetanse på Manchester Uniteds styrerom. Der har du hans forklaring på de dårlige tidene post manageren over alle managere. Det er rart å høre en annen legende, Ryan Giggs, bli defensiv og svare «jeg vet ikke» om Valencia-kampen var en kamp Mourinho var nødt til å vinne for å beholde jobben. Der har du frykten som rår. Og jeg tror all denne usikkerheten, spekulasjonene i media og den delte fangruppa plager Manchester United like mye som resultatene.

Noen tap her og der er fotball, det må man leve med.

Et managerskifte til, i så fall det fjerde på fem år etter 26 år med han som ble adlet på grunn av de enorme framgangene, vil være synonymt med fallitt.

MEN DIT ER Manchester United på vei om den nedadgående spiralen ikke stoppes. Fordi det er den eneste veien. Når store fotballag spiller seg inn i den dypeste bakevja er det slik man fordeler ansvaret. Men det er ikke José Mourinhos skyld alene at Manchester United likner mest på en sjukdom.

Spillerne har også et stort ansvar.

Spesielt de store spillerne.

SYSTEM, TAKTIKK OG formasjoner danner grunnlaget for spillet, og på den biten er José Mourinho eneveldig. Det er hans jobb å utdele arbeidsoppgaver og sette folk i posisjoner som gjør dem gode. Det ansvaret kan ikke bortforklares. Men når ballen ligger stille er det ikke managerens skyld at gutta hans spiller ballen ut i svarte natta.

Det kan heller ikke bortforklares.

KVITTER MANCHESTER UNITED seg med José Mourinho? Nei, jeg tror ikke det. I hvert fall ikke om de ikke sitter på informasjon som går på at Zinédine Zidane kan tenke seg jobben. Hvem skal over, liksom? Manchester United kan ikke ha en vikar. De er for Manchester United til det. Men Mourinho kan ikke fortsette å ikke vinne fotballkamper, han er nødt til å få spillerne og laget på beina, det er bare sånn det er.

Til lørdag kommer Newcastle til Old Trafford.

Blir det ikke ramaskrik etter 0–0 mot Valencia kan han grue seg til det som vil følge poengtap mot Newcastle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!