Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Det spøker på Ullevaal

Her skulle det vært 27 000 tilskuere i kveld. Norge skulle ha kommet enda nærmere EM-sluttspillet i sommer. I stedet er Ullevaal en spøkelsesarena.

STOPPES AV VIRUS: Ullevaal stadion ligger klar til kamp. I kveld skulle det vært fullt her mot Serbia. Men coronaviruset stopper fotballen. Foto: Lars Eivind Bones
STOPPES AV VIRUS: Ullevaal stadion ligger klar til kamp. I kveld skulle det vært fullt her mot Serbia. Men coronaviruset stopper fotballen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Verdenshistorien har kommet til torsdag 26. mars 2020. Det var klokka 18.00 i kveld EM-playoffen mellom Norge og Serbia skulle starte.

Billettene var revet bort. Hadde Ullevaal vært som Wembley Stadium, og tatt 90 000 tilskuere, ville det vært stinn brakke da også.

Dette var solgt inn som den største kampen på norsk jord på lenge. Med seier hadde vinneren i oppgjøret mellom Skottland og Israel ventet tirsdag. Med ny seier der, kunne vi begynt å glede oss til EM-sluttspillet i sommer.

Viruset herjer

Men verden er snudd på hodet. Coronahelvetet herjer. Viruset har tatt kvelertak, også på fotballen. Det spilles ikke klubb- eller landskamper lenger. Og EM-sluttspillet er utsatt til neste sommer.

MÅ VENTE: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck forbereder seg nå til kamp i juni. Foto: NTB scanpix
MÅ VENTE: Per Joar Hansen (t.v.) og Lars Lagerbäck forbereder seg nå til kamp i juni. Foto: NTB scanpix Vis mer

Situasjonen er knapt til å tro. Den dagen vi kan spille igjen, kan vi få scener som etter krigsslutt i 1945.

- Alle landene i verden er avhengige av hverandre. Nå må vi bidra alle sammen for å få slutt på faenskapen, sier landslagets assistenttrener, Per Joar Hansen, til Dagbladet.

Heldige

Hansen understreker at vi tross alt er heldige i Norge. Du har flyktningleirer uten leger og respiratorer. Det er desperate og hjerteskjærende scener. Hos oss handler det for de aller fleste om å være rolig og følge myndighetenes råd.

VÅRE BESTE MENN: Norge har fortsatt muligheten til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Ole Kristian Selnæs, Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen. Bak fra venstre: Rune Almenning Jarstein, Kristoffer Ajer, Sander Berge, Haitam Aleesami, Markus Henriksen og Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
VÅRE BESTE MENN: Norge har fortsatt muligheten til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit, Ole Kristian Selnæs, Omar Elabdellaoui og Stefan Johansen. Bak fra venstre: Rune Almenning Jarstein, Kristoffer Ajer, Sander Berge, Haitam Aleesami, Markus Henriksen og Joshua King. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

For dem som blir smittet er det ille nok. Men vi skal tilbake til normalen. Og forhåpentligvis blir den store landskampen spilt i juni.

- Vi har fått høre 4. juni. Det er det vi forholder oss til og jobber mot. Men det skifter fra dag til dag. Det er umulig å planlegge veldig, sier Hansen.

Reiste rundt

Jobben han gjorde i vinter er ikke bortkastet, mener han. «Perry» reiste rundt og møtte 25 spillere.

Fokuset var å se kamper og treninger, og mentalt forberede spillerne på det som skulle skje. Men under overflaten begynte den ansiktsløse fienden, coronaviruset, å feste grepet.

- Når jeg ser det nå i ettertid, møtte jeg restriksjoner bare ett sted. Det var i Dortmund 5. mars, forteller «Perry».

HETT: Blussing under landskamp på Ullevaal er en sjeldenhet. Men iher skjedde det - mot Færøyene. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Han skulle møte Erling Braut Haaland (19).

- Legen sa jeg fikk snakke med Erling, men ikke der de spiste og dusjet. Dette på grunn av coronafrykten. De begynte å se at det var fornuftig å beskytte spillerne.

Manager Lounge

Lørdag 7. mars var han på Bramall Lane og så Sheffield United mot Norwich. Det var Sander Berge mot Alexander Tettey.

- Kampen gikk for 32 000 tilskuere. Jeg var innom Manager Lounge, uten Antibac. Jeg reiste hjem 9. mars via Danmark. Det viser hvor lite Europa visste. I dag er alt stengt og innstilt.

ONSDAG 25. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvor er de landslagsaktuelle spillerne nå?

- De fleste er i sine respektive klubber. 90 prosent trener for seg selv. Andre trener i små grupper. Vi har gjort et godt grunnarbeid mot Serbia. Men blir det kamp i juni, kan det bli en helt annen greie. Plutselig har du spillere som har spilt kamper tre ganger i uka. Vi er avhengig av å ha friske folk.

Rolige dager

TV 2-ekspert Jesper Mathisen ville vanligvis brukt dagen i dag til å spekulere i den norske lagoppstillingen mot Serbia. Nå har han langt roligere dager.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Du går rundt med en merkelig følelse. Stemningen i samfunnet og nabolaget er rar. Dette er noe vår generasjon ikke har vært i nærheten av å oppleve før, påpeker han.

- Jeg vet om mange spillere som er fortvilet. De går på gode kontrakter og er blitt permittert. «Hva skjer med leiligheten? Hvordan løser jeg det med NAV?» Dette er spørsmål de stiller seg. Og kanskje er de ikke fornøyde med hvordan de er blitt guidet av klubben sin. Men alle forstår at dette ikke bare handler om Norge. Hele verden sliter. Alle som har en jobb å gå til skal være takknemlige. Mange får seg en vekker nå, sier Mathisen.

Og blant vekkerne: Et folketomt Ullevaal i kveld.

Hele Norges coronakart