- Det spørs om EM er like stort for Xavi og Iniesta som for Özil og Sneijder

Er Spania mettet av egen suksess?

METTET AV EGEN SUKSESS? Xavi (t.h) og flere av de spanske spillerne har vunnet både EM og VM med Spania. Foto: REUTERS/Christian Charisius/NTB scanpix
METTET AV EGEN SUKSESS? Xavi (t.h) og flere av de spanske spillerne har vunnet både EM og VM med Spania. Foto: REUTERS/Christian Charisius/NTB scanpixVis mer

(Dagbaldet): • EM PÅ DAGBLADET.NO: For 179 kroner kan du kjøpe tilgang til 10 av EM-kampene, som vises i Fotballstudio. Kjøp abonnement her!

Spania er regjerende EM- og VM-mester, og mannskapet til Vicente del Bosque er naturlige favoritter til å vinne årets mesterskap. Petter Veland som er ekspert på spansk fotball, mener at laget er i rute før åpningskampen mot Italia 10. juni.

- Stemninga virker rolig, avbalansert og bra. De har lagt opp løpet på samme måte som inn mot EM for fire år siden. De har lagt treningsleiren til samme plass i forkant. De har også spilt mot samme type kvalitet i oppkjøringen som tidligere. Det virker bra, laget ser ut til være i rute, sier Veland til Dagbladet.

IKKE BARE SITT PÅ RÆVA: Klarer Vicente Del Bosque å motivere spillerne nok til å ta et nytt EM-gull? Foto: REUTERS/Juan Medina/NTB scanpix
IKKE BARE SITT PÅ RÆVA: Klarer Vicente Del Bosque å motivere spillerne nok til å ta et nytt EM-gull? Foto: REUTERS/Juan Medina/NTB scanpix Vis mer

Å vinne et mesterskap for tredje gang på rad vil være en stor bragd. Petter Veland tror EM vil stå mellom tre lag.

- Spania har definitvt muligheten til å vinne, det sier seg selv når de er regjerende EM og VM-mester. Laget har ikke vist noen svakheter som tyder på at de ikke skal klare det. Jeg tror som de fleste at det står mellom Tyskland, Spania og Nederland. Det vil handle om flaks og marginer til slutt, men Spania er helt klart blant de heteste kandidatene, sier Veland.

- Hva taler mot spansk suksess?

Metthetsfølelse - Den metthetsfølelsen enkelte spillere har. Det spørs om det er like stort for Xavi Hernández og Andrés Iniesta å vinne EM som det er for Mesut Özil og Wesley Sneijder, som begge kan vinne for første gang. Så er det en del slitasje blant Real Madrid- og Barcelona-spillere som har fått lite hvile. Det var blant annet prøve-VM året etter forrige EM-gull. Det er en del spillere som ikke har fått fri på veldig lang tid. Det er den største utfordingen for Spania. Det gjelder for Del Bosque å finne fram sulten i de etablerte spillerne igjen, sier Veland.

Med stjernespiller David Villa ute av EM-dansen er det mange som stiller spørsmålstegn ved spissene til Spania.

- Det er et spørsmålstegn. Det er usikkert i forhold til hvem som starter på topp, og om det er tilstrekkelig nok. Det er David Villa som har scoret de fleste målene for laget i mesterskap. Selv om Torres ble matchvinner i EM sist, var det Villa som ble toppscorer. Jeg tror Torres får tilliten i den første kampen mot Italia. Så spørs det om han leverer varene. Han må ta vare på sjansen med én gang. I EM kan du ikke la spillere få spille seg god. Jeg tror Spania må belage seg på at de må ha en fem seks spillere som scorer to-tre mål, og ikke to spillere som scorer fem-seks mål, sier Veland.

En annen spiller som går glipp av mesterskapet er Carles Puyol. Det skal ikke by på like store problemer for det spanske maskineriet ifølge Petter Veland.

Stiller spørsmålstegn ved backene - Det er ikke et like stort problem i forsvar. De forsvarer seg mindre enn alle andre lag fordi de har ballen mer. Gerard Piqué er en type som til tross for skadene og den dårlige formen, kan reise seg her. Han har vunnet alt unntatt EM, da han ikke var med i 2008. Jeg stiller spørsmålstegn ved backene. Hvordan takler Jordi Alba mesterskap med sine fem landskamper? Álvaro Arbeloa er ikke noen av de 23 beste spillerne i Spania, men han er en av de som vet aller best hva som skal til for å vinne et mesterskap. Han gjør det enkelt og spiller på styrkene sine. I utgangspunktet er det backene som er spørsmålstegnet, sier Veland.

- Savner du noen i den spanske troppen?

- Nei, jeg savner ikke noen bortsett fra Puyol og Villa som er ute med skade. Man kan stille spørsmålstegn ved om Roberto Soldado eller Adrián López skulle vært med til fordel for Álvaro Negredo. Del Bosque har nok valgt den spissen som leverte best inn mot EM. Stort sett savner jeg ingen, sier Veland.